Stiri

Archive for 2021

Piata de carbon – 25.11.2021

Pretul certificatului de carbon atinge un nou maxim peste 72 EUR

Certificatul EUA din Schema de tranzactionare europeana a emisiilor de gaze cu efect de sera (EU ETS) a inchis ieri, 24.11.2021, la bursa ICE ECX de la Londra la 72.91 euo/tCO2, ignorând piețele de gaz și energie, care au reacționat la îngrijorarea crescândă cu privire la creșterea numărului de infecții cu Covid-19 și la creșterea tulburărilor sociale din cauza restricțiilor publice reînnoite într-un număr de țări europene.

Organul de supraveghere UE: “nicio dovadă a manipulării pieței carbonului”. Adevar sau manipulare?

Într-un raport preliminar publicat in 19.11.2021, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) nu a găsit nicio dovadă a speculațiilor ilegale pe piața europeana de comercializare a emisiilor de CO2, EU ETS. În octombrie 2021, Comisia Europeană a cerut acestei institutii să urmărească orice posibilă manipulare a pieței, după acuzațiile crescande ca speculatorii de fonduri private au condus la creșterea prețurilor certificatului CO2 în Europa.

ESMA a constatat că 455 de entități financiare și firme de investiții au participat pe piața EU ETS  în 2021, în creștere cu 86% față de 2018. Constatările ESMA atribuie creșterea prețului certificatului de carbon comportamentului normal de pe piață, determinat de o reducere a numarului de certificate mai rapid decât se aștepta, practic o scadere a ofertei pe fondul unei cereri crescute, precum si de volatilitatea accentuată a indicilor de pe piata energiei si gazului.

Deși nu a fost găsită nicio dovadă de manipulare a pietei,  ESMA a remarcat că a avut doar acces limitat la datele esențiale. Bursa de la Londra (ICE ECX), unde se tranzacționau cel mai mult aceste active financiare (până în iunie 2021), a intrat în subordinea Autorității de Conduită Financiară a Regatului Unit, iar din cauza Brexit-ului, ESMA nu a putut accesa aceste date.

Rămânem reticenți în ceea ce privește concluziile organului de supraveghere al UE si asteptam raportul final, intrucat cel mai probabil 50% din tranzactiile EU ETS nu au fost analizate din cauza lipsei de acces la date. Reamimtim ca incepând din anul 2019, piața de carbon europeana a fost inclusă în piața financiară în cadrul directivei MIFID II, iar interesul fondurilor de investiții pe această piață este, fara indoiala, crescut, fapt aratat de ESMA prin cresterea numarului de jucatori de pe aceasta piata (cu 86% mai mare fata de anul anterior, 2018). Cresterea cererii este determinata, in consecinta, de jocul financiar al noilor fonduri de capital si mai putin de noi instalatii poluatoare, care ar fi trebuit sa fie in mod normal cei care cumpara aceste credite. Unde se va ajunge prin aceasta practica? Probabil, la un pret de peste 100 euro/tCO2 astfel incat industria energetica nationala sa intre in colaps cat mai devreme si sa devenim dependenti de importul de energie si gaz.

Sursa: ICE ECX si World Bank
For English, please press here.

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata de carbon – 21.10.2021

Prognoze pret CO2 – Reuters

Prețul certificatului EUA a cunoscut o volatilitate foarte mare în luna octombrie, scăzând de la 64,64 euro/tCO2 (5 octombrie) la 54,52 euro/tCO2 (19 octombrie) și crescând din nou, intr-o singura zi, la 57,64 – prețul de închidere de ieri, 20 octombrie. Suntem reticenți în a face previziuni cu privire la prețul CO2 în zilele următoare și credem că această caracteristică a volatilității va continua să mențină incertitudinea pe piață, care este strâns legată de prețurile energiei și gazului și, adesea, de deciziile și declarațiile politice ale Comisiei Europene și statelor membre.

Sondajul Reuters a opt analiști a majorat previziunile privind prețul mediu pe piața europeană a carbonului, după ce creșterea prețurilor globale la gaze a determinat unii producători de electricitate să treacă la o energie mai poluantă pe bază de cărbune, crescând cererea de certificate de carbon.

Preturile medii previzionate pentru urmatoarea perioada sunt:

  • 55,88 euro pe tonă în 2021
  • 69,87 euro în 2022 (în creștere cu 7,4%, respectiv 12,1% față de prognozele făcute în iulie 2021)
  • 72,04 euro pe tonă în 2023 (reprezentând o creștere de 16,8%)

În același timp, Raportul “The World Energy Outlook 2021”, publicat în această lună de Agentia Internationala a Energiei, solicită un „catalizator internațional” pentru a aborda deficitul de investiții în energie curată în țările în curs de dezvoltare. De asemenea, studiul prezice că prețul certificatului de CO2  va crește la o medie de 250 USD/tCO2 in tarile dezvoltate și 200 USD în China, Brazilia, Rusia și alte economii majore, într-un scenariu în care lumea atinge emisii nete zero până în 2050.

Sursa: Reutes & International Energy Agency

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 – 07.09.2021

Pret record al certificatului EUA: 63 euro/tCO2

Prețul certificatului EUA a depășit cel de-al cincilea record în ultimele șapte sesiuni de tranzactionare, luni, 06.09.2021, în timp ce gazul și energia electrică au atins noi maxime istorice in timp ce speculațiile asupra fluxurilor de gaze din Rusia si noua conducta Nord Stream 2 au continuat să domine complexul energetic european.

Saptamana trecuta, prețul CO2 a depasit pentru prima dată pragul de 60 de euro, mentinand valori ridicate inclusiv vineri, 3 septembrie. Luni dimineață, 6 septembrie, piața s-a deschis cu un semnal clar pozitiv, depasind 63 euro/tCO2 in tranzactiile de dimineata. In momentul prezent (7 septembrie, 10.00h), pretul EUA este de 62,07 pe bursa ICE ECX.

Un volum de 11.418.000 certificate EUA a fost scos la licitație în această săptămână pe piata primara, insa acesta nu a scazut încă piața, iar cererea pentru licitații ar trebui să rămână constanta.

Beatriz Yordi, directorul Comisiei Europene pentru piețele europene și internaționale de CO2, a comentat la o conferință video despre ultima reformă a sistemului de comercializare a cotelor de emisii din UE în legătură cu creșterea prețurilor de săptămâna trecută, spunând că „piața funcționează și că o decarbonizare corespunzătoare trimite un semnal către economie”.  În plus, Yordi a afirmat că „trebuie să fim linistiti la prețurile actuale de peste 60 de euro. Intervenția Comisiei pe piața pentru a scadea prețurile este, în prezent, puțin probabilă, chiar dacă ar găsi cu siguranță susținători în unele țări ale UE”. Ne intrebam cum ar putea sta linistiti managerii companiilor poluatoare din Romania la un astfel de nivel ridicat al preturilor in conditiile in care vor avea de cumparat pana in aprilie 2022 sute de mii de certificate de CO2, cheltuind astfel milioane de euro pe certificate de carbon, avand deja o situatie economico-financiara precara.

Sursa: Carbon Pulse, Londra & Advantag Brokerage, Germania

For English, please press here.

 

 

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 – 04.08.2021

Prețul certificatului EUA la bursa de la Londra ICE ECX a inchis ieri, 03.08.2021, la 54,30 euro/tCO2, depasind pragul de 55 euro in cursul zilei.

Tendinta pretului EUA

Pretul certificatului EUA a început luna august intr-o notă puternică, tranzacționând peste 55 euro/tCO2, ca urmare a unui volum scăzut al licitațiilor și al unui complex energetic solid si după luna iulie, slab performanta. Odată cu începerea sezonului de vacanta, ne așteptăm la reducerea activității de tranzacționare într-un mediu general optimist. Următoarea țintă de rezistență tehnică pentru contractele EUA din 21 decembrie este de 56 euro. Dacă se atinge acest nivel, maximul de la începutul lunii iulie, de 57,9, este următoarea țintă. Întărirea semnalelor economice confirmă acest punct de vedere pentru moment, cu toate că îngrijorările pe tema Covid19 ar trebui luate in considerare, cu potențiale daune pe piețele europene.

Doar 2% din cheltuielile generate de pandemia Covid19 se indreapta catre energia verde

Agentia Internationala a Energiei (AIE) a realizat un instrument de masurare  a investițiilor în energie verde, mobilizate de pachetele financiare de redresare economică pe care guvernele le-au adoptat ca răspuns la criza Covid-19, numit Sustainability Recovery Tracker.

Cercetarile inițiale arată clar necesitatea ca guvernele să-și intensifice rapid eforturile in investitii in energie curata si tehnologii verzi. Până în prezent, doar aproximativ 2% din cheltuielile de redresare economică au fost alocate tranziției catre energia verde, conform AIE. Deși este de înțeles că guvernele au cheltuit inițial către sănătate publică și ajutor economic imediat, investițiile în măsuri de energie durabilă vor trebui să crească dramatic dacă țările vor sa atinga obiectivele climatice. Conform planurilor actuale ale guvernelor, emisiile globale de dioxid de carbon vor crește la niveluri record în 2023 și vor continua să crească în anii următori, se mentioneaza in comunicatul AIE.

Sursa:  ICE ECX, Londra si IEA, Paris

For English, please press here.

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 – 19.07.2021

Prețul certificatului EUA la bursa de la Londra ICE ECX s-a deschis astazi, 19.07.2021, la 52,89 euro/tCO2, pe fondul anticiparii unui sprijin puternic al piețelor gazelor și energiei electrice.

Directiva privind energia regenerabilă – noi amendamente propuse de Comisia Europeana

Directiva privind energia regenerabilă va stabili un obiectiv in crestere pentru 2030, de a produce 40% din energie din surse regenerabile. Toate statele membre vor contribui la acest obiectiv și se propun obiective specifice pentru utilizarea energiei regenerabile în transport, sistemul central termic al oraselor, clădiri și industrie.

În plus, criteriile de durabilitate pentru utilizarea bioenergiei sunt consolidate, iar statele membre trebuie să elaboreze scheme de sprijin pentru bioenergie într-un mod care să respecte principiul utilizării biomasei.

Propunerea RED (Renewable Energy Directive) include prevederi consolidate pentru o încălzire urbană eficientă. Statelor membre li se cere să își mărească cota de termoficare si sa utilizeze energie regenerabila intr-o cota mai mare. Pentru a realiza acest lucru, terții vor avea acces la energie regenerabilă, cu anumite excepții.

În ceea ce privește rolul cogenerării, propunerea RED impune statelor membre să asigure eficiența energetică mai întâi în generarea, transmiterea și distribuția surselor regenerabile de energie, ca parte a criteriilor lor de autorizare.

UE a amendat producătorii germani de autoturisme cu un miliard de dolari pentru intelegeri secrete

Un articol recent de știri de pe site-ul web Kleanindustries discută o amendă impusă de Comisia Europeană marilor producători germani de autovehicule pentru a împiedica utilizarea dezvoltărilor tehnice care ar fi redus emisiile de CO2.

Daimler, BMW și Volkswagen, împreună cu diviziile lor, Audi și Porsche, au evitat să concureze pe tehnologii performante care ar fi putut diminua poluarea cauzată de autoturismele pe benzină și diesel.

A fost prima dată când Comisia Europeană a impus amenzi de coluziune pentru intelegeri in utilizarea dezvoltărilor tehnice sau, mai bine-zis, in neutilizarea acestora. Daimler nu a fost amendat după ce a dezvăluit cartelul Comisiei Europene.

Sursa: Cogen Europe & Energy in Demand

For English, please press here.

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 – 13.07.2021

Prețul certificatului CO2 pe bursa ICE ECX din Londra a deschis în această dimineață, 13.07.2021, sesiunile comerciale EUA la 51,68€/tCO2, ca urmare a scaderii preturilor la energie si gaz pe piata internationala.

Comisia Europeana intenționează să includă transportul internațional în EU ETS din 2023

Comisia Europeană planifică propuneri de reformă a pieței carbonului care ar reduce plafonul anual al Schemei de tranzactionare EU ETS mai devreme decât era prevăzut inițial, conform unui draft de proiect. Viitoarea propunere a UE privind reforma pieței carbonului va încerca să impună condiții suplimentare privind alocarea gratuită a certificatelor de carbon pentru industriile cu consum intensiv de energie, potrivit aceluiasi document.

Comisia intenționează, de asemenea, să includa transportul maritim internațional în EU ETS din 2023, cu o perioadă de tranziție care să mărească acoperirea emisiilor pentru sector ulterior, conform unui draft de proiect care subliniază, in acelasi timp, măsurile de limitare a creșterii prețului CO2 într-un sistem de tranzacționare separat pentru clădiri și transport.

Consilierii guvernului francez sugerează crearea băncii centrale a UE în domeniul carbonului

Mai mulți consilieri economici ai guvernului francez au sugerat infiintarea in UE a unei banci centrale pentru carbon, ca alternativă la sistemul volatil al prețului CO2 si pentru a gestiona stabilitatea pe termen lung a costurilor cu carbonul.

Pachetul climatic „Potrivit pentru 55” (Fit for 55) din UE

Pachetul constă in 13 propuneri legislative – unele noi și altele revizuiri ale legilor existente.

Actualizări ale legislației UE existente:

  • Revizuirea schemei UE de comercializare a cotelor de emisii (EU ETS)
  • Revizuirea regulamentului privind utilizarea terenului, schimbarea utilizării terenurilor și silvicultură (LULUCF)
  • Revizuirea regulamentului de partajare a efortului (Effor Sharing Regulation)
  • Modificarea directivei privind energia regenerabilă (RED)
  • Modificarea directivei privind eficiența energetică (EED)
  • Revizuirea directivei privind infrastructura combustibililor alternativi (AFID)
  • Modificarea regulamentului de stabilire a standardelor de emisii de CO2 pentru autoturisme și autoutilitare
  • Revizuirea directivei privind impozitarea energiei

Noi propuneri legislative:

  • Noua strategie forestieră a UE
  • Un mecanism de ajustare a frontierei de carbon (CBAM)
  • O facilitate socială de acțiune climatică
  • ReFuel EU Aviation – propunere legislativa pentru combustibili durabili in sectorul aviatic
  • EU Maritime Fuel Regulation – pentru ecologizarea spațiului maritim al Europei

Sursa: Comisia Europeana, Bruxelles; Carbon Pulse si Energy in Demand, Londra

For English, please press here.

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata de carbon – 29.06.2021

Prețul certificatului CO2 pe bursa ICE ECX din Londra a deschis în această dimineață, 29.06.2021, sesiunile comerciale EUA la 55,20€/tCO2, cu peste 6% doar in ultimele 6 zile, continuand trendul ascendent din ultimele 5 saptamani.

Cu toate acestea, “pretul carbonul trebuie să crească și mai mult pentru a restabili avantajul gazelor naturale față de cărbune în producerea energiei din UE”, arată știrile Carbon Pulse 28.06.

Până la 50 miliarde euro, distribuiti companiilor poluatuare din UE în perioada 2008-2019 prin alocarile gratuite de certificate CO2

Un nou studiu al companiei de consultanta CE Delft din Bruxelles, publicat in luna iunie 2021, arată că industria cu consum intensiv de energie din Europa a profitat de aproximativ 50 miliarde euro din 2008 până în 2019, ca urmare a alocării gratuite a certificatelor CO2 în cadrul sistemului UE de comercializare a cotelor de emisii (EU ETS).

Raportul firmei de consultanța de mediu, CE Delft, comandat de Carbon Market Watch, evidențiază necesitatea de a pune capăt acestui eșec al pieței prin revizuirea normelor UE de pe piața carbonului.

Sectoarele care au profitat cel mai mult de alocari gratuite sunt siderurgia, rafinăriile, cimentul și sectoarele petrochimice. Raportul acoperă 18 țări ale UE și Regatul Unit. Cele mai multe profituri au fost generate în Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Spania.

Raportul a identificat trei moduri în care industria a obținut un profit total de până la 50 miliarde euro prin intermediul Schemei EU ETS din 2008 până în 2019:

• Companiile au trecut „costurile” cotelor de emisie obținute gratuit în prețul produsului, plătite de consumatorul final. De exemplu, în sectorul siderurgic (12-16 miliarde EUR) și rafinării (7-12 miliarde EUR);

• Companiilor li s-au acordat prea multe certificate de emisii gratuite pe care să le poată vinde pe piață, obtinand astfel un profit. De exemplu, în sectorul cimentului (3,1 miliarde EUR) și al sectorului petrochimic (600 milioane EUR);

• Companiile au cumpărat certificate internaționale CER, mai ieftine (permise până în 2020), pentru a-și îndeplini obiectivele și au putut să vândă cotele gratuite rămase pentru un profit pe piață. De exemplu, în sectorul siderurgic (850 milioane EUR), rafinării (630 milioane EUR) și ciment (610 milioane EUR).

Aceste sume ar fi trebuit folosite pentru modernizarea tehnologiei, pentru a reduce emisiile de CO2, dar au fost deseori redirecționate in bugetul companiilor, inclusiv către plati ale datoriilor acestora.

Mai multe informații despre analiza CE Delft: Profituri suplimentare ale sectoarelor și firmelor din EU ETS 2008-2019.

Sursa: Carbon Market Watch, Bruxelles

For English, please press here.

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 europeana 23.06.2021

Piata carbonului, EU ETS, in luna iunie 2021

Prețul certificatului CO2 pe bursa ICE ECX din Londra a deschis în această dimineață, 23.06.2021, sesiunile comerciale EUA la 53,75€/tCO2. Certificatul EUA a urcat peste 53 euro, câștigând constant pentru a treia zi consecutivă, pe măsură ce prețurile la energie au crescut și investitorii nu s-au retras, desi rezultatele licitațiilor de CO2 au fost mai slabe.

UE planifică un nou fond social prin extinderea pieței carbonului

Comisia Europeană va crea un „fond social de acțiune climatică” cu venituri dintr-o piață extinsă a carbonului, dacă va decide să includa emisiile din transporturi și clădiri în cadrul EU ETS, a declarat șeful DG Clima, Frans Timmermans. Discuții pentru a extinde EU ETS catre sectoarele transporturilor și construcțiilor se poarta în prezent la nivelul Comisiei Europene.

România și Polonia vor începe să închidă instalatii de cărbune din 2030

Un document divulgat la Bruxelles anunța planurile guvernului României de a elimina treptat cărbunele până în 2032, incepand cu 2030.

Principala utilitate a Poloniei, Centrala electrica din Belchatow si cea mai mare instalație cu emisii CO2 din EU ETS, va începe închiderea treptată a unităților pe lignit din 2030, potrivit unui draft de proiect publicat de guvernul regional din Lodz.

Germania vizează reducerea alocarilor sectorului aviatic

Germania susține încetarea rapidă a cotelor de carbon gratuite ale UE pentru companiile aeriene, potrivit unui document secret, crescând presiunea asupra sectorului, pe măsură ce acesta se reface încet după pandemie.

Sursa: Carbon Pulse, Londra

 

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 – 12.05.2021

Pretul certificatului de carbon, EUA, a atins un nou record in aceasta saptamana, depasind pragul de 50 €/tCO2. Tendinta ascendenta zilnica de aproximativ 3-5% se datoreaza unei cereri crescande din partea investitorilor ca urmare a semnalelor pozitive de pe piata privind aprobarea legii europene a climei si a declaratiilor politice ale liderilor europeni, care incurajeaza piata libera de CO2 si cresterea pretului. Astazi, certificatul EUA s-a tranzactionat intre 53,15  € si 54,70 €/EUA.

Vot pozitiv pentru Legea climei

Parlamentul European a aprobat luni, 10.05.2021, cu 52 de voturi pentru si 24 impotriva Legea europeană a climei propusă de Comisia Europeană la 20 martie 2020. Ca unul dintre elementele cheie ale Acordului verde european (Green Deal), Legea europeană a climei consacră angajamentul UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050 și obiectivul intermediar de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

În plus față de obiectivul de neutralitate climatică din 2050, acordul întărește cadrul european de acțiune climatică prin introducerea următoarelor elemente:

• un obiectiv ambițios în domeniul climei pentru 2030 de reducere cu cel puțin 55% a emisiilor nete comparativ cu 1990, cu claritate privind contribuția reducerilor și eliminării emisiilor;

• recunoașterea necesității de a spori absorbtiile de CO2 din UE printr-un regulament LULUCF mai ambițios, pentru care Comisia va face propuneri în iunie 2021;

• un proces de stabilire a unui obiectiv climatic 2040, luând în considerare un buget indicativ privind gazele cu efect de seră pentru 2030-2050 care urmează să fie publicat de către Comisie;

• un angajament față de emisiile negative după 2050;

• înființarea Comitetului consultativ științific european privind schimbările climatice, care va oferi consultanță științifică de specialitate;

• dispoziții mai puternice privind adaptarea la schimbările climatice;

• o coerență puternică între politicile Uniunii și obiectivul de neutralitate climatică;

• angajamentul de a interacționa cu sectoarele pentru a pregăti ghiduri de parcurs specifice fiecarui sector, care să descrie calea către neutralitatea climei în diferite domenii ale economiei;

Sursa: Comisia Europeana, Bruxelles

For English, please press here.

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 13.04.2021

Pretul certificatului de carbon, EUA, a atins un nou record peste 44 € , luni, 12.04.2021, extinzând tranzacțiile de săptămâna trecută la acelasi nivel ridicat de pret, pe fondul unei cereri puternice la licitațiile de pe piata primara si a unor semnale tehnice de sustinere a pretului la energie. Tendința de creștere către 45 € a fost continuată astăzi, 13.04, cu prețuri peste 44 € toată ziua.

Prognoza Bloomberg privind prețului carbonului

Potrivit Bloomberg, care a lansat la 1.04.2021 o analiză de piață, „pretul EUA este ascendent, incepand cu anul 2016, crescând de 10 ori, de la aproximativ 4 euro la 42 de euro, luna trecută. După ani buni in care oferta de certificate a fost mai mare decat cererea, piața intră într-o perioadă de deficit așteptat, pentru viitor, investitorii financiari se îngrămădesc deja și prețurile cresc.”

Articolul subliniază că vor veni și prețuri mai mari. BloombergNEF se așteaptă ca prețul carbonului să atingă 100 €/tCO2 până în 2030 și 50 € în viitorul apropiat. Principalele motive pentru această creștere sunt tintele europene ambitioase de decarbonizare, iar pe termen mediu, vom asista și mai mult la retragerea unor cantitati mai mari de certificate de pe piata in Rezerva de Stabilitate (“Market Stability Reserve”), la care se adauga sfârșitul perioadei de schimbare a combustibilului traditional din sectorul energetic, în care „operatorii din domeniul energetic elimină combustibilii cu emisii mai mari, cum ar fi cărbunele, în favoarea opțiunilor cu emisii mai mici sau zero emisii, cum ar fi gazul sau energia regenerabilă “.

Din experiența de doisprezece ani pe care o avem pe piața europeană EU ETS, nu am văzut nicio previziune facuta de Bloomberg care să nu se împlinească și suntem de aceeași părere că toți factorii menționați mai sus vor declanșa prețul CO2 pe un trend puternic ascendent in urmatoarea decada. Recomandam companiilor romanesti sa realizeze tranzactii forward pentru anii urmatori de conformare in care isi fixeaza pretul de acum, iar livrarea si plata certificatelor se va face la o data ulterioara, peste un an sau mai multi.

Screenshot 2021-04-13 at 14.59.30

For English, please press here.

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →
Page 1 of 2 12
CO2 Calculator