Piata de carbon – 24.08.2022

Dorim sa va anuntam lansarea spre consultatie publica a standardului de certificare RED Carbon Standard, care isi propune sa fie un cod de reguli si principii, robust si transparent, astfel incat cat mai multe proiecte verzi din tara noastra, dar si din strainatate, sa poate obtina certificate de carbon.

In aceasta perioada dificila, in care legislatia europeana in domeniul emisiilor CO2 nu prevede modificari majore in sensul in care Bruxelles-ul ar putea sa promoveze o legislatie unitara, care sa ofere posibilitatea companiilor sa obtina credite de carbon pentru proiecte de eficienta energetica, energie regenerabila, forestiere sau cele care investesc in agricultura sustenabila si pentru ca nici nu intrevedem aceasta posibilitate in urmatorii ani, ne-am gandit sa fim de folos companiilor locale, interesate din ce in ce mai mult sa implementeze diverse proiecte ce reduc  sau absorb emisiile de carbon.

Asa s-a nascut Restart Energy Democracy Carbon Standard, ce are ca scop certificarea proiectelor verzi realizate de companii private, ONG-uri, comunitati locale si acordarea de valoare muncii lor durabile prin emiterea certificatelor de carbon. Va rugam sa accesati link-ul consultatiei publice si sa ne transmiteti feedback-ul Dvs.: https://redplatform.com/en/red-carbon-standard-public-consultation-page/

Avantajele RED Carbon Standard

Standardul și platforma RED se disting de alte standarde printr-o serie de factori, cum ar fi:

·      proces de certificare mai rapid și mai ieftin

·      toate procesele sunt testate pentru a oferi o experiență îmbunătățită a utilizatorului;

·      toți, persoane fizice și companii, indiferent de țara de origine pot fi recompensați cu credite de carbon pentru acțiunile și proiectele       lor ecologice;

·      francizele vor ghida utilizatorii prin proces dacă au nevoie de informații în orice moment;

·      registru robust, transparent și sigur, utilizand tehnologia blockchain

·      platformă de tranzactionare ușor de utilizat pentru a ajuta la vazarea certificatelor de carbon in intreaga lume, putand fi accesată în   versiunea web sau prin descărcarea aplicației de pe smartphone;

RED Carbon Standard își propune să combine progresele tehnologice cu expertiza înalt specializată pentru a da valoare proiectelor sustenabile in toate aspectele (certificate de carbon, impact social, beneficii comunitare, obiective de dezvoltare durabila).

Proiecte eligibile pentru certificare

Proiectele înregistrate conform Standardului RED Carbon vor îndeplini categoriile de emisii ale Panelului Internațional pentru Schimbări Climatice (IPCC), după cum urmează:

1. Energie (energie regenerabilă, eficiență energetică etc.)

2. Procese industriale

3. Alte utilizări ale produsului

4. Agricultura

5. Silvicultură și alte utilizări ale terenurilor

6. Deșeuri

7. Altele

Daca dezvoltati astfel de proiecte si sunteti interesati sa obtineti venituri din certificate de carbon, va rugam să ne contactati la: info@carbonexpert.ro

For English, please press here.

Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 si energie – 16.08.2022

Pretul certificatului EUA a cunoscut saptamana trecuta o crestere cu 4,8%, ca urmare a cresterii constante a pretului certificatului CO2 in ultimele sase saptamani si a atins nivelul maxim, ieri, 15.08.2022, de 90.78 euro/tCO2 la inchiderea bursei londoneze ICE ECX, traderii sustinand ca pretul carbonului nu mai poate fi legat de elementele fundamentale ale pietei energiei sau gazului.

Politici UE in domeniul energiei si gazului

Comisia Europeană a anunțat la 20.07.2022 un plan de reducere a cererii de gaze și a cerut statelor membre să implementeze imediat, în perioada august 2022 – martie 2023, o reducere voluntară a cererii, cu 15% față de media ultimilor cinci ani, și să aibă unități de depozitare umplute la cel puțin 80% până la 1 noiembrie.

După o discuție aprinsă de o săptămână, statele membre au fost de acord cu angajamentul, care va presupune eforturi majore. Primul pas imediat pentru umplerea depozitului de gaz la nivelurile cerute de Comisie înainte de iarnă este reducerea consumului actual de gaz al Europei. În parte, acest lucru se întâmplă deja din cauza creșterii vertiginoase a prețurilor la gaze, dar este nevoie de mult mai mult. Conform Agentiei Internationale a Energiei (AIE), economiile ar trebui să fie de ordinul a 12 miliarde de metri cubi în următoarele trei luni.

Agentia Internationala a Energiei propune masuri statelor din UE

AIE și Comisia Europeană au abordat criza energetică încă din primele zile ale invaziei Ucrainei. Mesajul este clar: printr-o acțiune oportună și susținută, este posibil să se reducă dependența Europei de importurile de gaze rusești și să se facă acest lucru într-o manieră ordonată, în concordanță cu ambițiile Uniunii în materie de climă.

În acest context, și în urma apelului recent al Comisiei de a reduce consumul de gaze și de a reumple stocarea, apare un nou plan AIE cu cinci acțiuni concrete pe care liderii europeni să le întreprindă imediat pentru o abordare mai coordonată de pregătire pentru iarna care vine.

  • Prima acțiune presupune introducerea de platforme de licitație pentru a stimula utilizatorii europeni de gaze industriale să reducă cererea. Consumatorii de gaze industriale pot oferi o parte din aprovizionarea lor pentru compensare, ceea ce poate duce la o mai mare eficiență și competitivitate. Modele de licitație similare au fost dezvoltate în Germania și propuse în Olanda.
  • Conservarea energiei este al doilea punct. Aceasta implică reducerea la minimum a utilizării gazului în sectorul energetic, creșterea temporară a producției pe bază de cărbune și petrol și accelerarea desfășurării surselor cu emisii scăzute de carbon, inclusiv a energiei nucleare, care, de altfel, a fost inclusă oficial în Taxonomia Verde Europeană, cu votul final în Parlamentul European din 6 iulie.
  • Celelalte trei măsuri propuse de Agentia Internationala a Energiei sunt: îmbunătățirea coordonării între operatorii de gaze și energie electrică din Europa, în special pentru gestionarea stocării; reducerea cererii de energie electrică a gospodăriilor prin stabilirea de standarde; și, în sfârșit, armonizarea planurilor de urgență naționale și europene pentru măsurile de reducere a ofertei și mecanismele de solidaritate.

Masuri nationale acceptate de UE

In cele din urma, depinde de statele membre daca si cum vor reusi sa implementeze aceste masuri pentru a-si reduce dependenta importului de gaze din Rusia. Dar daca AIE si Comisia gandesc politici care sa se potriveasca tuturor intrucat acesta este rolul lor, ca organisme centrale, statele puternice din UE, precum Germania si Franta, isi implementeaza propriile masuri, cum ar fi reactivarea minelor de carbune sau cresterea capacitatii energetice nucleare.

Decizia Germaniei de a amâna retragerea centralelor pe cărbune programate in anii anteriori să închidă și să reactiveze capacitatea de rezervă cu carbune ar putea duce la creșterea emisiilor din sectorul energetic al UE cu 5% în 2023 și 2024, potrivit unui raport al analiștilor publicat de Carbon Pulse. Franta a anuntat o renastere a capacitatii sale nucleare cu inca 14 reactoare nucleare pana in 2050.

In acest context, Romania nu ar trebui sa implementeze doar politicile centrale UE, ci o redefinire a strategiei nationale a energiei, pornind de la resursele variate ale tarii noastre (biomasa, carbune, deseuri etc.), este de dorit in cazul in care se urmareste binele romanilor.

Sursa: Agentia Internationala a Energiei, Comisia Europeana, ICE ECX, Aither Group, Carbon Pulse

For English, please press here.

Leave a Comment (0) →

Piata de carbon – 21.04.2022

Piata ICE ECX din Londra a inchis ieri, 20 aprilie 2022, contractul futures EUA la pretul de 87,82 euro/tCO2, in crestere cu 9,5%, ca urmare a apropierii datei limita de conformare pentru instalatiile poluatoare din UE de la sfarsitul acestei luni.

Emisiile verificate în cadrul Schemei de comercializare EU ETS au crescut cu 8,3% anul trecut, potrivit unui sondaj publicat de Carbon Pulse. Cauzele cresterii emisiilor de gaze cu efect de sera in 2021 fata de 2020 sunt in stransa legatura cu revenirea economiei si a producției europene dupa scăderea indusă de pandemie în 2020 si arderea unei cantitati mai mari de combustibil fosil in aceasta perioada. Termenul limită de predare a certificatelor EUA pentru conformarea 2021 de catre instalațiile poluatoare EU ETS este de 30 aprilie, iar Comisia Europeană va pune la dispoziție în curând datele privind emisiile verificate din 2021. Va vom tine la curent cu cifra oficiala.

Carbon Boarder Adjustment Mechanism (CBAM)

Cei 27 de miniștri ai economiei din tarile UE au ajuns la un acord in luna martie privind introducerea unei taxe pe carbon la importurile de bunuri, precum oțelul, cimentul și îngrășămintele, ce provin din industriile poluatoare. Ministrii nu s-au inteles, insa, cu privire la aspecte controversate precum utilizarea veniturilor provenite din aceasta schemă de carbon.

Mecanismul de ajustare a carbonului la frontiera a fost propus de Comisia Europeană anul trecut ca o modalitate de a proteja industria UE de importurile de produse care provin din țări în care poluarea este mai ieftină. Progresul în acest demers legislativ este o prioritate pentru Franța, care deține în prezent președinția  UE.

Implementarea CBAM este următorul pas pe care îl vom urmări îndeaproape. Pana atunci, va dorim Sarbatori Pascale fericite, pline de speranta si dragoste!

Sursa: Carbon Pulse, European Council

For English, please press here.

Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 – 09.03.2022

Va transmitem in randurile care urmeaza cateva consideratii asupra pietei carbonului, in aceste momente dificile prin care trecem.
O data cu inceperea razboiului in Ukraina, pretul carbonului pe piata europeana EU ETS a scazut cu aproximativ 40%, incepand de joi, 24.02 pana luni, 07.03 de la 94.97 euro/tCO2 euro la 57,93 euro/tCO2, preturi tranzactionate la bursa ICE ECX din Londra.

Pe canalele de informatii din grupurile profesionale externe in care participam, am fost avertizati duminica seara, 27.02, de posibilitatea scaderii pietei, ca urmare a anticiparii unor vanzari masive de certificate detinute de oligarhii rusi, acestia temandu-se sa nu le fie confiscate activele financiare, precum au fost confiscate cele fizice, si dorind sa le transforme cat mai repede in lichiditati. Piata a inceput sa scada destul de lent in primele zile din martie, dar sustinut. Cu alte cuvinte, stirea primita era adevarata, insa nimeni nu putea anticipa ca piata va fi destabilizata atat de mult, nici cat de mari sunt aceste active. Banuim ca si alte fonduri de investitii au inceput sa se teama de scaderea pietei si au actionat in aceeasi directie de vanzare a certificatelor achizitionate cu scopul de a marca profit, chiar daca mai putin decat estimasera.

Dintr-o data, piata de carbon europeana, despre care analistii de specialitate afirmau ca este direct proportional legata de piata de energie, nestiind cum sa mai explice tendinta de crestere a preturilor (de altfel artificial umflate de achizitiile de certificate EUA facute de fondurile de investitii si oamenii bogati ai acestei lumi), nu a mai avut acest trend, ci s-a comportat pe baza regulilor de cerere-oferta si a scazut dramatic, spre deosebire de piata energiei, care a crescut in aceasta perioada.

Companiile poluatoare romanesti au respirat usurate ca pot cumpara certificate la un pret ceva mai rezonabil si au inceput sa cumpere imediat ce pretul a scazut sub 90 de euro, in diverse volume si dupa posibilitatile lor bugetare. Mai mult chiar, unele dintre aceste companii, avand un management prevazator si stiind politica intransigenta UE privind achizitionarea cotelor de poluare, au decis sa cumpere si pentru conformarea anului in curs.

La Bruxelles, liniste, panica….reformele privind piata EU ETS au fost amanate, puse pe locul doi si, pe buna dreptate, decidentii europeni aveau probleme mai grave de analizat si decis. Din cand in cand, mai aparea cate o declaratie (vineri, 04.03) a d-lui Frans Timmermans, responsabilul Green Deal, ca trebuie regandita strategia pietei europene de energie si putem relua activitatile bazate pe carbune in Europa, fapt care a facut ca pretul CO2 sa scada luni, 07.03, pana la cel mai jos nivel de 57,93 euro/tCO2. Remarcam cum aceasta declaratie mentioneaza ca nu trebuie neglijate „obiectivele UE privind mediul”, ceea ce era destul de contradictoriu, dar nu ne mai mira nimic. Ieri insa, 08.03, d-na comisar european Ursula von der Leyer reafirma increderea privind strategia de mediu europeana si declara: „Trebuie sa devenim independenti fata de petrolul, carbunele si gazul rusesc. …Trebuie sa actionam acum ca sa reducem impactul cresterii pretului energiei, sa diversificam sursele de furnizare a gazului pentru iarna urmatoare si sa acceleram tranzitia la energia curata.”
Iar pretul carbonului, bazandu-se in sfarsit pe o declaratie optimista, a inceput sa creasca intr-o maniera lina, pana la 71,82 euro/EUA, la momentul scrierii acestui articol (09.03, ora 15), adica a crescut cu 20%, intr-o singura zi. Daca doriti sa cititi intreaga declaratie a Comisiei Europene de ieri, 08.03, va rugam sa accesati aici.

Asa arata piata europeana a carbonului in aceste zile. Atarna de declaratiile liderilor politici, de deciziile si actiunile lor, de un conflic geo-politic, care poate escalada oricand. Nimeni nu poate previziona in ce directie se va indrepta pretul certificatului EUA sau daca va mai exista o piata EU ETS intr-un an sau doi. Uniunea Europeana nu renunta la obiectivele climatice stabilite pentru 2030 (Fit for ’55), cel putin declarativ, pentru ca ar insemna sa recunoasca ca a gresit propria strategie privind energia si clima. Afirma, in prezent, ca diversifica sursele de energie prin import de hidrogen din surse regenerabile, neglijand propriile resurse de altfel, si ca intr-un an de zile va reduce dependenta de gazul rusesc cu doua treimi. Iar noi, romanii, continuam sa fim creduli, obedienti si sa depindem de deciziile marilor actori internationali.

For English, please press here.

Leave a Comment (0) →

Piata de carbon europeana – 19.01.2022

Pretul certificatelor EUA a cunoscut o volatilitate mare la începutul lunii ianuarie, cu variatii intre între 78.85 (18.01) si 87.15 euro (05.01) si mișcari zilnice semnificative a prețurilor > 3 euro

Propuneri legislative europene

Politica europeana de mediu a fost din nou în știri, în primul rând ca urmare a unui proiect de amendament dezvaluit de Carbon Pulse miercuri, 12.01.2022, care sugereaza includerea transportului maritim, a clădirilor și a transportului rutier cu un an mai devreme in Schema de tranzactionare a emisiilor CO2.

Comisia de mediu a Parlamentului European a susținut o propunere de a menține rata de retragere a Rezervei de stabilitate a pieței la 24% (MSR trebuia să scadă la 12%). Această știre optimistă, împreună cu anunțul conform căreia EDF se așteaptă să genereze mai puțină energie nucleară în 2022, după ce au fost descoperite defecțiuni în mai multe dintre fabricile sale, au împins pretul EUA până la un maxim de 83,75 euro in 14.01.2022, scăzând apoi la 82,67 €, prețul de închidere al ICE ECX de ieri, 18.01.

În timp ce șansa ca prețurile să revină la 90 euro pare să se reducă pe măsură ce perspectivele cererii se atenuează (se observa un apetit mai scazut al investitorilor speculativi), piața de carbon din UE tranzacționează în prezent volume mult mai scăzute, ceea ce o face susceptibilă la creșterea bruscă a prețurilor și la sensibilitatea față de știri și evenimente care au impact asupra complexului energetic.

Sursa: ICE ECX, Carbon Pulse & CFP, Londra

For English, please press here.

Leave a Comment (0) →

Piata de carbon – 25.11.2021

Pretul certificatului de carbon atinge un nou maxim peste 72 EUR

Certificatul EUA din Schema de tranzactionare europeana a emisiilor de gaze cu efect de sera (EU ETS) a inchis ieri, 24.11.2021, la bursa ICE ECX de la Londra la 72.91 euo/tCO2, ignorând piețele de gaz și energie, care au reacționat la îngrijorarea crescândă cu privire la creșterea numărului de infecții cu Covid-19 și la creșterea tulburărilor sociale din cauza restricțiilor publice reînnoite într-un număr de țări europene.

Organul de supraveghere UE: “nicio dovadă a manipulării pieței carbonului”. Adevar sau manipulare?

Într-un raport preliminar publicat in 19.11.2021, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) nu a găsit nicio dovadă a speculațiilor ilegale pe piața europeana de comercializare a emisiilor de CO2, EU ETS. În octombrie 2021, Comisia Europeană a cerut acestei institutii să urmărească orice posibilă manipulare a pieței, după acuzațiile crescande ca speculatorii de fonduri private au condus la creșterea prețurilor certificatului CO2 în Europa.

ESMA a constatat că 455 de entități financiare și firme de investiții au participat pe piața EU ETS  în 2021, în creștere cu 86% față de 2018. Constatările ESMA atribuie creșterea prețului certificatului de carbon comportamentului normal de pe piață, determinat de o reducere a numarului de certificate mai rapid decât se aștepta, practic o scadere a ofertei pe fondul unei cereri crescute, precum si de volatilitatea accentuată a indicilor de pe piata energiei si gazului.

Deși nu a fost găsită nicio dovadă de manipulare a pietei,  ESMA a remarcat că a avut doar acces limitat la datele esențiale. Bursa de la Londra (ICE ECX), unde se tranzacționau cel mai mult aceste active financiare (până în iunie 2021), a intrat în subordinea Autorității de Conduită Financiară a Regatului Unit, iar din cauza Brexit-ului, ESMA nu a putut accesa aceste date.

Rămânem reticenți în ceea ce privește concluziile organului de supraveghere al UE si asteptam raportul final, intrucat cel mai probabil 50% din tranzactiile EU ETS nu au fost analizate din cauza lipsei de acces la date. Reamimtim ca incepând din anul 2019, piața de carbon europeana a fost inclusă în piața financiară în cadrul directivei MIFID II, iar interesul fondurilor de investiții pe această piață este, fara indoiala, crescut, fapt aratat de ESMA prin cresterea numarului de jucatori de pe aceasta piata (cu 86% mai mare fata de anul anterior, 2018). Cresterea cererii este determinata, in consecinta, de jocul financiar al noilor fonduri de capital si mai putin de noi instalatii poluatoare, care ar fi trebuit sa fie in mod normal cei care cumpara aceste credite. Unde se va ajunge prin aceasta practica? Probabil, la un pret de peste 100 euro/tCO2 astfel incat industria energetica nationala sa intre in colaps cat mai devreme si sa devenim dependenti de importul de energie si gaz.

Sursa: ICE ECX si World Bank
For English, please press here.
Leave a Comment (0) →

Piata de carbon – 21.10.2021

Prognoze pret CO2 – Reuters

Prețul certificatului EUA a cunoscut o volatilitate foarte mare în luna octombrie, scăzând de la 64,64 euro/tCO2 (5 octombrie) la 54,52 euro/tCO2 (19 octombrie) și crescând din nou, intr-o singura zi, la 57,64 – prețul de închidere de ieri, 20 octombrie. Suntem reticenți în a face previziuni cu privire la prețul CO2 în zilele următoare și credem că această caracteristică a volatilității va continua să mențină incertitudinea pe piață, care este strâns legată de prețurile energiei și gazului și, adesea, de deciziile și declarațiile politice ale Comisiei Europene și statelor membre.

Sondajul Reuters a opt analiști a majorat previziunile privind prețul mediu pe piața europeană a carbonului, după ce creșterea prețurilor globale la gaze a determinat unii producători de electricitate să treacă la o energie mai poluantă pe bază de cărbune, crescând cererea de certificate de carbon.

Preturile medii previzionate pentru urmatoarea perioada sunt:

  • 55,88 euro pe tonă în 2021
  • 69,87 euro în 2022 (în creștere cu 7,4%, respectiv 12,1% față de prognozele făcute în iulie 2021)
  • 72,04 euro pe tonă în 2023 (reprezentând o creștere de 16,8%)

În același timp, Raportul “The World Energy Outlook 2021”, publicat în această lună de Agentia Internationala a Energiei, solicită un „catalizator internațional” pentru a aborda deficitul de investiții în energie curată în țările în curs de dezvoltare. De asemenea, studiul prezice că prețul certificatului de CO2  va crește la o medie de 250 USD/tCO2 in tarile dezvoltate și 200 USD în China, Brazilia, Rusia și alte economii majore, într-un scenariu în care lumea atinge emisii nete zero până în 2050.

Sursa: Reutes & International Energy Agency

Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 – 07.09.2021

Pret record al certificatului EUA: 63 euro/tCO2

Prețul certificatului EUA a depășit cel de-al cincilea record în ultimele șapte sesiuni de tranzactionare, luni, 06.09.2021, în timp ce gazul și energia electrică au atins noi maxime istorice in timp ce speculațiile asupra fluxurilor de gaze din Rusia si noua conducta Nord Stream 2 au continuat să domine complexul energetic european.

Saptamana trecuta, prețul CO2 a depasit pentru prima dată pragul de 60 de euro, mentinand valori ridicate inclusiv vineri, 3 septembrie. Luni dimineață, 6 septembrie, piața s-a deschis cu un semnal clar pozitiv, depasind 63 euro/tCO2 in tranzactiile de dimineata. In momentul prezent (7 septembrie, 10.00h), pretul EUA este de 62,07 pe bursa ICE ECX.

Un volum de 11.418.000 certificate EUA a fost scos la licitație în această săptămână pe piata primara, insa acesta nu a scazut încă piața, iar cererea pentru licitații ar trebui să rămână constanta.

Beatriz Yordi, directorul Comisiei Europene pentru piețele europene și internaționale de CO2, a comentat la o conferință video despre ultima reformă a sistemului de comercializare a cotelor de emisii din UE în legătură cu creșterea prețurilor de săptămâna trecută, spunând că „piața funcționează și că o decarbonizare corespunzătoare trimite un semnal către economie”.  În plus, Yordi a afirmat că „trebuie să fim linistiti la prețurile actuale de peste 60 de euro. Intervenția Comisiei pe piața pentru a scadea prețurile este, în prezent, puțin probabilă, chiar dacă ar găsi cu siguranță susținători în unele țări ale UE”. Ne intrebam cum ar putea sta linistiti managerii companiilor poluatoare din Romania la un astfel de nivel ridicat al preturilor in conditiile in care vor avea de cumparat pana in aprilie 2022 sute de mii de certificate de CO2, cheltuind astfel milioane de euro pe certificate de carbon, avand deja o situatie economico-financiara precara.

Sursa: Carbon Pulse, Londra & Advantag Brokerage, Germania

For English, please press here.

 

 

Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 – 04.08.2021

Prețul certificatului EUA la bursa de la Londra ICE ECX a inchis ieri, 03.08.2021, la 54,30 euro/tCO2, depasind pragul de 55 euro in cursul zilei.

Tendinta pretului EUA

Pretul certificatului EUA a început luna august intr-o notă puternică, tranzacționând peste 55 euro/tCO2, ca urmare a unui volum scăzut al licitațiilor și al unui complex energetic solid si după luna iulie, slab performanta. Odată cu începerea sezonului de vacanta, ne așteptăm la reducerea activității de tranzacționare într-un mediu general optimist. Următoarea țintă de rezistență tehnică pentru contractele EUA din 21 decembrie este de 56 euro. Dacă se atinge acest nivel, maximul de la începutul lunii iulie, de 57,9, este următoarea țintă. Întărirea semnalelor economice confirmă acest punct de vedere pentru moment, cu toate că îngrijorările pe tema Covid19 ar trebui luate in considerare, cu potențiale daune pe piețele europene.

Doar 2% din cheltuielile generate de pandemia Covid19 se indreapta catre energia verde

Agentia Internationala a Energiei (AIE) a realizat un instrument de masurare  a investițiilor în energie verde, mobilizate de pachetele financiare de redresare economică pe care guvernele le-au adoptat ca răspuns la criza Covid-19, numit Sustainability Recovery Tracker.

Cercetarile inițiale arată clar necesitatea ca guvernele să-și intensifice rapid eforturile in investitii in energie curata si tehnologii verzi. Până în prezent, doar aproximativ 2% din cheltuielile de redresare economică au fost alocate tranziției catre energia verde, conform AIE. Deși este de înțeles că guvernele au cheltuit inițial către sănătate publică și ajutor economic imediat, investițiile în măsuri de energie durabilă vor trebui să crească dramatic dacă țările vor sa atinga obiectivele climatice. Conform planurilor actuale ale guvernelor, emisiile globale de dioxid de carbon vor crește la niveluri record în 2023 și vor continua să crească în anii următori, se mentioneaza in comunicatul AIE.

Sursa:  ICE ECX, Londra si IEA, Paris

For English, please press here.

Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 – 19.07.2021

Prețul certificatului EUA la bursa de la Londra ICE ECX s-a deschis astazi, 19.07.2021, la 52,89 euro/tCO2, pe fondul anticiparii unui sprijin puternic al piețelor gazelor și energiei electrice.

Directiva privind energia regenerabilă – noi amendamente propuse de Comisia Europeana

Directiva privind energia regenerabilă va stabili un obiectiv in crestere pentru 2030, de a produce 40% din energie din surse regenerabile. Toate statele membre vor contribui la acest obiectiv și se propun obiective specifice pentru utilizarea energiei regenerabile în transport, sistemul central termic al oraselor, clădiri și industrie.

În plus, criteriile de durabilitate pentru utilizarea bioenergiei sunt consolidate, iar statele membre trebuie să elaboreze scheme de sprijin pentru bioenergie într-un mod care să respecte principiul utilizării biomasei.

Propunerea RED (Renewable Energy Directive) include prevederi consolidate pentru o încălzire urbană eficientă. Statelor membre li se cere să își mărească cota de termoficare si sa utilizeze energie regenerabila intr-o cota mai mare. Pentru a realiza acest lucru, terții vor avea acces la energie regenerabilă, cu anumite excepții.

În ceea ce privește rolul cogenerării, propunerea RED impune statelor membre să asigure eficiența energetică mai întâi în generarea, transmiterea și distribuția surselor regenerabile de energie, ca parte a criteriilor lor de autorizare.

UE a amendat producătorii germani de autoturisme cu un miliard de dolari pentru intelegeri secrete

Un articol recent de știri de pe site-ul web Kleanindustries discută o amendă impusă de Comisia Europeană marilor producători germani de autovehicule pentru a împiedica utilizarea dezvoltărilor tehnice care ar fi redus emisiile de CO2.

Daimler, BMW și Volkswagen, împreună cu diviziile lor, Audi și Porsche, au evitat să concureze pe tehnologii performante care ar fi putut diminua poluarea cauzată de autoturismele pe benzină și diesel.

A fost prima dată când Comisia Europeană a impus amenzi de coluziune pentru intelegeri in utilizarea dezvoltărilor tehnice sau, mai bine-zis, in neutilizarea acestora. Daimler nu a fost amendat după ce a dezvăluit cartelul Comisiei Europene.

Sursa: Cogen Europe & Energy in Demand

For English, please press here.

Leave a Comment (0) →
Page 1 of 18 12345...»
CO2 Calculator