Piata de Carbon: Sectorul Maritim – 28.08.2023

Certificatul EUA a continuat saptamana trecuta cresterea catre nivelul de 85 euro/tCO2. In cazul in care va depasi linia de rezistenta de 91 euro/tCO2, se estimeaza ca poate depasi cele mai inalte niveluri atinse pana acum.

Screenshot 2023-08-25 at 18.52.26

For English, please press here.

Transportul Maritim în EU ETS

Emisiile din transportul maritim reprezintă aproximativ 3% din emisiile globale. Recent, a existat o lungă negociere între institutiile europene cu privire la transportul maritim si la operațiunea “Fit for 55” și s-a ajuns la un acord. Pe 18 aprilie 2023, Consiliul European a aprobat textul final pentru includerea transportului maritim în EU ETS, incepand din ianuarie 2024. 

Prin urmare, Directiva 2003/87 / CE a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a ETS a fost modificată prin Regulamentul 2023/957 pentru a include activitățile de transport maritim în ETS. Se asigură, astfel, că aceste activități contribuie la reducerile de emisii stabilite prin Regulamentul 2021/119, care stabilesc Pactul Verde european și obiectivul obligatoriu al neutralității climatice al Uniunii până în 2050.

Reguli pentru monitorizarea, raportarea și verificarea emisiilor de CO2

Regulamentul 2023/957 stabilește reguli pentru monitorizarea, raportarea și verificarea emisiilor de CO2 cu privire la navele care sosesc, navighează sau pleacă din porturile aflate sub jurisdicția unui stat membru UE. Din 2024, toate navele care călătoresc către și dinspre porturile europene, indiferent de portul de origine, vor fi supuse obligațiilor EU ETS, în timp ce pentru călătoriile non-europene, doar 50% din emisii vor fi acoperite de sistem.

Operatorii maritimi trebuie să deschidă obligatoriu un cont în Registrul EU ETS al Uniunii pentru tranzactionarea certificatelor EUA, trimitând documentația necesară administrației naționale de origine a operatorului, care va colecta și verifica informațiile. Important este că, începând cu 2024, toate navele introduse în sistem nu vor primi alocare gratuită de certificate și, prin urmare, permisiunea de a polua va trebui achiziționată prin mecanismul de licitație sau prin intermediarii financiari autorizați.

Navele de peste 5.000 de gigatone inclusiv, care tranzitează spațiul maritim european și porturile UE, trebuie să monitorizeze și să raporteze consumul și emisiile de combustibil, informații pe care un organism acreditat din UE trebuie să le verifice. Acest proces este definit formal prin Regulamentul UE 2015/757. Perioada de includere a emisiilor in EU ETS este treptată: navele de marfă și de pasageri > 5.000 G.T. până la 40% din obligațiile EU ETS în 2024, 70% în 2025 și 100% în 2026. Navele offshore de peste 5000 GT vor avea o obligație de 100% direct din 2027. Navele mai mici de 5000 GT nu vor fi incluse începând cu 2024.

Regulamentul include, de asemenea, o secțiune privind autoritatea administrativă a companiilor de transport maritim. Pentru companiile de transport maritim înregistrate în afara Uniunii, autoritatea administrativă este statul membru în care flota a tranzitat cel mai mult în ultimii doi ani. Pentru flotele care sunt înregistrate într-o țară din afara UE, dar care încă nu au făcut călătorii către sau din Europa în ultimii doi ani, autoritatea administrativă devine statul membru din care flota și-a încheiat prima călătorie de la intrarea în vigoare a Regulamentului.

In concluzie, de la 1 ianuarie 2024, companiile de transport maritim trebuie să înceapă să își monitorizeze emisiile până la 31 decembrie 2024. Verificarea emisiilor de către organismele de certificare are un termen limită la 31 martie 2025, iar predarea alocaților trebuie să aibă loc până la 30 septembrie 2025.

Regulamentul analizat menționează, de asemenea, eșecul de a preda alocațiile, ceea ce va duce la o penalitate de 100 euro/tonă, la fel ca in cazul tuturor operatorilor EU ETS. Nerespectarea predarii certificatelor pentru două sau mai multe perioade consecutive va duce la excluderea companiei de transport din EU ETS.

Sursa: European Commission, Aither Group AG.

Leave a Comment (0) →

Piata de carbon – 20.03.2023

Noul mecanism de ajustare a carbonului la frontiera (CBAM)

CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) va acoperi sectoarele industriale cu emisiile cele mai semnificative: fier, oțel, ciment, îngrășăminte, aluminiu, electricitate, adica aceleasi sectoare care sunt incluse si in Schema europeanza de tranzactionare a emisiilor (EU ETS). Mai mult, noul vot din Parlamentul European din decembrie 2022 a inclus in CBAM și hidrogenul, precum si  alte produse din aval, daca reprezinta importuri în UE.

De asemenea, alte produse vor fi introduse în următorul deceniu in acest mecanism de ajustare al carbonului, având în vedere și emisiile indirecte. Mai precis, Comisia Europeana va evalua includerea unor produse care ar putea fi expuse riscului de relocare a industriilor din UE (carbon leakage), cum ar fi substanțele chimice organice și polimerii,  începând cu 2030. Emisiile indirecte de la instalațiile de producție ar putea face parte din emisiile care trebuie raportate și, în consecință, plătite de companiile importatoare.

Date de implementare

Din octombrie 2023, importatorii din sectoarele acoperite de CBAM trebuie să fie pregătiți pentru obligațiile lor de monitorizare, raportare și verificare a emisiilor, iar mecanismul de stabilire a prețurilor va fi lansat în 2026.

Logica crearii acestui mecanism a fost să ofere condiții de concurență echitabile între industriile din și din afara Uniunii Europene, care importa produse in UE, astfel incat ambele sa plateasca un preț similar al carbonului. Un alt scop al CBAM, mai idealist am putea spune, este să crească amb

iția climatică în statele care nu se afla in Europa.

Două chestiuni controversate principale rămân, insa, pentru CBAM:

• Cum vor arăta cu adevărat și cum vor funcționa metodele și schemele de raportare și verificare pentru mărfurile importate? Desi luna octombrie bate la usa, inca nu se cunosc regulile de monitorizare si raportare a emisiilor.

• Cum vor fi compensate sau sprijinite companiile care produc în UE și care trebuie să achiziționeze certificate EUA, dar exporta în țări din afara UE unde nu există reguli sau sunt mai puțin ambițioase fata de cele din UE? Desi acordul climatic de la Paris este unul global, statele isi pot crea propriile scheme de tranzactionare sau taxe pe carbon, care au bine-inteles reguli diferite, unele mai putin, iar altele mai mult ambitioase. Conform Bancii Mondiale, 47 de țări și peste 36 de orașe, state și provincii utilizează deja mecanisme de stabilire a prețului carbonului. Aceste scheme de tarifare a carbonului în vigoare acoperă, in prezent, aproximativ 23% din emisiile anuale de gaze cu efect de seră la nivel mondial.


Screenshot 2023-03-18 at 20.59.30

 Sursa: Banca Mondiala, Carbon Pricing Dashboard si EnergyPost.eu

For English, please press here.

Leave a Comment (0) →

Piata de carbon europeana – 30.01.2023

Noua reforma a Schemei europene de tranzactionare a emisiilor (EU ETS)

În prezent, piata EU ETS acoperă aproximativ 40% din emisiile UE (sectorul energetic, instalațiile industriale de peste 20MW și aviația).

In curand, domeniul său de aplicare se va extinde si catre transportul maritim. Navele mari cu un tonaj brut de peste 5.000 t trebuie să se conformeze, dupa modelul celorlalte sectoare de activitate din EU ETS, cu o cotă tot mai mare din emisiile lor: 40% în 2024, 70% în 2025 și 100% în 2026. Vasele de dimensiuni mai mici, precum si emisiile non-CO2 provenite din transportul maritim, cum ar fi metanul și N2O vor fi incluse mai tarziu, cel mai probabil din 2026.

În plus, ambiția generală de reducere a emisiilor EU ETS până în 2030, comparativ cu 2005, a crescut de la 55% (propunerea inițiala a Comisiei) la 62%.

Votul pozitiv din Parlamentul UE s-a petrecut in decembrie 2022 și ar insemna aproximativ 23 de milioane de tone mai puține emisii de CO2 în comparație cu propunerea Comisiei UE din 2021 și este mult mai ambitios decât ținta anterioară de reducere de 43%.

Pentru a obține această reducere a emisiilor de CO2 de 62%, legiuitorii au convenit asupra unei redimensionari a emisiilor UE:

  • 90 de milioane de certificate EUA vor fi scoase de pe piață în 2024, iar în 2026 urmează alte 27 de milioane de EUA;
  • Întregul plafon european de emisii va fi redus cu 4,3% anual din 2024 până în 2027;
  • Din 2028, factorul de reducere liniară va crește la 4,4;
  • Rezerva de stabilitate a pieței va continua să retraga 24% din surplusul de certificate EUA.

Toate aceste reduceri vor duce la o oferta semnificativ mai mica de certificate EUA, ceea ce inseamna o crestere a prețurilor in urmatorii ani, in speranta stimularii unei mai mari decarbonizari, în special în sectoarele industriale.

Schimbări fundamentale au loc și în sectorul industrial, în special eliminarea treptată a alocărilor gratuite de EUA. Începând cu 2026, numărul de alocari gratuite predate industriilor va fi redus treptat până în 2034, când industriile trebuie să-și procure toate certificatele necesare prin intermediul mecanismului de licitație sau de pe piață.

Pe lângă acele sectoare care fac deja parte din EU ETS, multe emisii provenite de la alte activități din UE nu fac parte dintr-o schemă de stabilire a prețurilor emisiilor. După multă incertitudine cu privire la perspectivele sale, acum este clar: un al doilea sistem de comercializare a emisiilor (EU ETS II) va fi implementat și pentru clădiri și sectorul transporturilor, incepand cu 2025.

For English, please press here.

Sursa: EnergyPost.eu

 

Leave a Comment (0) →

Piata de carbon internationala – 18.12.2022

Rezultate si renuntari la COP27

Luna decembrie a fost marcată de Summitul ONU privind schimbarile climatice, COP27, care a avut loc in Egipt într-un context internațional remarcat prin tensiuni geopolitice grave, o criză energetică cu prețuri fără precedent la energie, inflație și încetinirea economiilor tarilor membre. O situație care a obligat statele să-și regândească strategiile, atât pentru a răspunde amenințărilor la adresa securității energetice, cât și pentru a accelera, în același timp, trecerea sistemelor economice către energie curată.

Intâlnirea COP27 din acest an va fi amintită, cel mai probabil, ca fiind cea care a obținut un rezultat remarcabil pentru politicile de adaptare și justiție referitoare climă. De fapt, Fondul Loss and Damage (pierderi și daune) a fost creat pentru a sprijini țările cele mai vulnerabile, afectate de dezastrele legate de climă – un mecanism care a fost întotdeauna în centrul pretențiilor țărilor în curs de dezvoltare, care cer ca statele industrializate să compenseze pentru efectele schimbărilor climatice, de ale căror pagube suferă cel mai mult chiar dacă nu au contribuit la cauze. Totuși, rămânem sceptici dacă angajamentul invocat de țările dezvoltate va conduce la ajutorul real al țărilor sărace afectate. In acelasi timp, mai rămân multe detalii de rezolvat referitoare la implemetarea acestuia: dimensiunea reală a fondului, cine va plăti pentru aceste compensații, cine le va primi și în funcție de ce criterii, cum va fi masurat impactul climatic.

Aspectele pozitive ale Summit-ului includ finanțarea climatică și, în special, mecanismele pieței. Într-adevăr, discuțiile legate de articolul 6 din Tratatul de la Paris, articolul care reglementează piața de emisii, au apărut în toate pavilioanele naționale la COP, iar acest lucru a contribuit la furnizarea unei cantități semnificative de îndrumări care vor ajuta la funcționarea piețelor de emisii. În viitor, ar fi de dorit ca acesta sa fie noul model pentru COP, desi putin probabil: negociatorii oferind îndrumări cu privire la punerea în aplicare a articolului 6, iar părțile evidențiind progresul lor în utilizarea acestuia.

Cu toate acestea, ceea ce ramane îngrijorător este lipsa de ambiție în ceea ce privește atenuarea schimbărilor climatice. COP27 a început cu scopul de a continua rezultatele COP26, de anul trecut de la Glasgow, care urmărea să facă din deceniul 2020-2030 unul transformator pentru acțiunea climatică pentru a menține încălzirea globală la 1,5°C față de nivelurile pre-industriale, așa cum este prevăzut de Tratatul de la Paris. Cu toate acestea, nu au existat pași în acest sens, iar textul final al conferinței este de fapt o repetare a textului COP26 privind decarbonizarea, utilizarea combustibililor fosili și reducerea emisiilor. Obiectivul de reducere la jumătate a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 pentru a ne incadra in 1,5°C pare îndepărtat în acest moment.

Interesantă a fost poziția Indiei la acest COP. Anul trecut, la Glasgow, s-a opus ferm apelului de renuntare la carbune ca sursă de producere a energiei, iar acest lucru a condus la documentul final, cu referire la simpla „reducere” și nu la „eliminare”. La Sharm El Sheikh, însă, India a fost cea care a înaintat propunerea de a abandona complet combustibilii fosili, evident susținută de Europa și Statele Unite, în timp ce acum existau țări, precum Arabia Saudită și Rusia, ale caror economii se bazeaza pe productia si comertul cu petrol si gaze, împiedicand ca textul final să aducă vreo imbunatatire fata de 2021. Asadar, COP28 de anul viitor este așteptat sa rezolve problema renunțării la combustibilii fosili. Dificil de realizat, tinand cont ca va fi găzduit de Emiratele Arabe Unite, țară care deține unele dintre cele mai mari rezerve de petrol din lume.

Pana atunci, insa, va dorim sa va bucurati de Sarbatoarea Craciunului si sa celebrati nasterea mantuitorului nostru, Isus Hristos, in suflet si impreuna cu familia si prietenii!

For English, please press here.

Sursa: UNFCCC si Aither Group

Leave a Comment (0) →

Piata de Carbon Europeana – 14.11.2022

Vă prezentăm, mai jos, principalele stiri de pe piața de carbon europeana de la inceputul acestei luni:

• După un început slab al săptămânii trecute, prețul certificatului EUA a continuat să înregistreze fluctuații zilnice, tranzacționându-se în perioada 7-11.11 intre 70,50 € și 78 €. Bursa de la Londra ICE ECX a deschis astazi la 75.84 €/tCO2.

• În ciuda faptului că votul Parlamentului European privind RePowerEU a fost în linii mari conform așteptărilor, prețul EUA a scăzut drastic joi dimineață, 10.11, până la cel mai mic nivel al săptămânii de 70,50 €, insa si-a revenit rapid si a închis la puțin peste 73 € în aceeași zi.

• În mod surprinzator, având în vedere estimarile de pret in scadere ale analiștilor, pretul futures pe bursa londoneza, ICE ECX, a revenit la 76 € vineri, 11.11, fiind ajutat, fără îndoială, de rapoartele privind progresul reformelor Fit for ’55.

• Parlamentul European a votat pe 10 noiembrie pachetul RePowerEU înaintea discuțiilor tripartite de la sfârșitul acestei luni (cu Consiliul si Comisia Europeana), susținând vânzarea a 20 de miliarde euro din certificate EUA, dar numai prin vânzările acestora la licitație in perioada 2027-2030 si nu din Rezerva de stabilitate a pietei (MSR – Market Stability Reserve) sau din Fondul de inovare, după cum preferă Consiliul și Comisia. Negocierile vor continua in acest sens.

• De asemenea, pare să existe un anumit acord cu privire la un mecanism de gestionare a creșterilor de prețuri (articolul 29a din EU ETS), iar Parlamentul a fost de acord să renunțe la propunerea sa de a restricționa accesul pe piață al firmelor care nu respectă conditiile de conformitate, acceptand în schimb o supraveghere sporită a pieței de către ESMA (the European Securities and Market Authority).

• Un sondaj efectuat de 12 analiști si realizat de Carbon Pulse a arătat o scădere cu 15% a prognozei pretului EUA în comparație cu așteptările anterioare – prețurile medii EUA au fost estimate să fie de 70,85 € până la sfârșitul anului 2022 și 76,90 € în 2023.

Sursa: Parlamentul European, Strasbourg, ICE ECX & CF Partners, Londra

For English, please press here.

Leave a Comment (0) →

Piata de carbon – 24.08.2022

Dorim sa va anuntam lansarea spre consultatie publica a standardului de certificare RED Carbon Standard, care isi propune sa fie un cod de reguli si principii, robust si transparent, astfel incat cat mai multe proiecte verzi din tara noastra, dar si din strainatate, sa poate obtina certificate de carbon.

In aceasta perioada dificila, in care legislatia europeana in domeniul emisiilor CO2 nu prevede modificari majore in sensul in care Bruxelles-ul ar putea sa promoveze o legislatie unitara, care sa ofere posibilitatea companiilor sa obtina credite de carbon pentru proiecte de eficienta energetica, energie regenerabila, forestiere sau cele care investesc in agricultura sustenabila si pentru ca nici nu intrevedem aceasta posibilitate in urmatorii ani, ne-am gandit sa fim de folos companiilor locale, interesate din ce in ce mai mult sa implementeze diverse proiecte ce reduc  sau absorb emisiile de carbon.

Asa s-a nascut Restart Energy Democracy Carbon Standard, ce are ca scop certificarea proiectelor verzi realizate de companii private, ONG-uri, comunitati locale si acordarea de valoare muncii lor durabile prin emiterea certificatelor de carbon. Va rugam sa accesati link-ul consultatiei publice si sa ne transmiteti feedback-ul Dvs.: https://redplatform.com/en/red-carbon-standard-public-consultation-page/

Avantajele RED Carbon Standard

Standardul și platforma RED se disting de alte standarde printr-o serie de factori, cum ar fi:

·      proces de certificare mai rapid și mai ieftin

·      toate procesele sunt testate pentru a oferi o experiență îmbunătățită a utilizatorului;

·      toți, persoane fizice și companii, indiferent de țara de origine pot fi recompensați cu credite de carbon pentru acțiunile și proiectele       lor ecologice;

·      francizele vor ghida utilizatorii prin proces dacă au nevoie de informații în orice moment;

·      registru robust, transparent și sigur, utilizand tehnologia blockchain

·      platformă de tranzactionare ușor de utilizat pentru a ajuta la vazarea certificatelor de carbon in intreaga lume, putand fi accesată în   versiunea web sau prin descărcarea aplicației de pe smartphone;

RED Carbon Standard își propune să combine progresele tehnologice cu expertiza înalt specializată pentru a da valoare proiectelor sustenabile in toate aspectele (certificate de carbon, impact social, beneficii comunitare, obiective de dezvoltare durabila).

Proiecte eligibile pentru certificare

Proiectele înregistrate conform Standardului RED Carbon vor îndeplini categoriile de emisii ale Panelului Internațional pentru Schimbări Climatice (IPCC), după cum urmează:

1. Energie (energie regenerabilă, eficiență energetică etc.)

2. Procese industriale

3. Alte utilizări ale produsului

4. Agricultura

5. Silvicultură și alte utilizări ale terenurilor

6. Deșeuri

7. Altele

Daca dezvoltati astfel de proiecte si sunteti interesati sa obtineti venituri din certificate de carbon, va rugam să ne contactati la: info@carbonexpert.ro

For English, please press here.

Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 si energie – 16.08.2022

Pretul certificatului EUA a cunoscut saptamana trecuta o crestere cu 4,8%, ca urmare a cresterii constante a pretului certificatului CO2 in ultimele sase saptamani si a atins nivelul maxim, ieri, 15.08.2022, de 90.78 euro/tCO2 la inchiderea bursei londoneze ICE ECX, traderii sustinand ca pretul carbonului nu mai poate fi legat de elementele fundamentale ale pietei energiei sau gazului.

Politici UE in domeniul energiei si gazului

Comisia Europeană a anunțat la 20.07.2022 un plan de reducere a cererii de gaze și a cerut statelor membre să implementeze imediat, în perioada august 2022 – martie 2023, o reducere voluntară a cererii, cu 15% față de media ultimilor cinci ani, și să aibă unități de depozitare umplute la cel puțin 80% până la 1 noiembrie.

După o discuție aprinsă de o săptămână, statele membre au fost de acord cu angajamentul, care va presupune eforturi majore. Primul pas imediat pentru umplerea depozitului de gaz la nivelurile cerute de Comisie înainte de iarnă este reducerea consumului actual de gaz al Europei. În parte, acest lucru se întâmplă deja din cauza creșterii vertiginoase a prețurilor la gaze, dar este nevoie de mult mai mult. Conform Agentiei Internationale a Energiei (AIE), economiile ar trebui să fie de ordinul a 12 miliarde de metri cubi în următoarele trei luni.

Agentia Internationala a Energiei propune masuri statelor din UE

AIE și Comisia Europeană au abordat criza energetică încă din primele zile ale invaziei Ucrainei. Mesajul este clar: printr-o acțiune oportună și susținută, este posibil să se reducă dependența Europei de importurile de gaze rusești și să se facă acest lucru într-o manieră ordonată, în concordanță cu ambițiile Uniunii în materie de climă.

În acest context, și în urma apelului recent al Comisiei de a reduce consumul de gaze și de a reumple stocarea, apare un nou plan AIE cu cinci acțiuni concrete pe care liderii europeni să le întreprindă imediat pentru o abordare mai coordonată de pregătire pentru iarna care vine.

  • Prima acțiune presupune introducerea de platforme de licitație pentru a stimula utilizatorii europeni de gaze industriale să reducă cererea. Consumatorii de gaze industriale pot oferi o parte din aprovizionarea lor pentru compensare, ceea ce poate duce la o mai mare eficiență și competitivitate. Modele de licitație similare au fost dezvoltate în Germania și propuse în Olanda.
  • Conservarea energiei este al doilea punct. Aceasta implică reducerea la minimum a utilizării gazului în sectorul energetic, creșterea temporară a producției pe bază de cărbune și petrol și accelerarea desfășurării surselor cu emisii scăzute de carbon, inclusiv a energiei nucleare, care, de altfel, a fost inclusă oficial în Taxonomia Verde Europeană, cu votul final în Parlamentul European din 6 iulie.
  • Celelalte trei măsuri propuse de Agentia Internationala a Energiei sunt: îmbunătățirea coordonării între operatorii de gaze și energie electrică din Europa, în special pentru gestionarea stocării; reducerea cererii de energie electrică a gospodăriilor prin stabilirea de standarde; și, în sfârșit, armonizarea planurilor de urgență naționale și europene pentru măsurile de reducere a ofertei și mecanismele de solidaritate.

Masuri nationale acceptate de UE

In cele din urma, depinde de statele membre daca si cum vor reusi sa implementeze aceste masuri pentru a-si reduce dependenta importului de gaze din Rusia. Dar daca AIE si Comisia gandesc politici care sa se potriveasca tuturor intrucat acesta este rolul lor, ca organisme centrale, statele puternice din UE, precum Germania si Franta, isi implementeaza propriile masuri, cum ar fi reactivarea minelor de carbune sau cresterea capacitatii energetice nucleare.

Decizia Germaniei de a amâna retragerea centralelor pe cărbune programate in anii anteriori să închidă și să reactiveze capacitatea de rezervă cu carbune ar putea duce la creșterea emisiilor din sectorul energetic al UE cu 5% în 2023 și 2024, potrivit unui raport al analiștilor publicat de Carbon Pulse. Franta a anuntat o renastere a capacitatii sale nucleare cu inca 14 reactoare nucleare pana in 2050.

In acest context, Romania nu ar trebui sa implementeze doar politicile centrale UE, ci o redefinire a strategiei nationale a energiei, pornind de la resursele variate ale tarii noastre (biomasa, carbune, deseuri etc.), este de dorit in cazul in care se urmareste binele romanilor.

Sursa: Agentia Internationala a Energiei, Comisia Europeana, ICE ECX, Aither Group, Carbon Pulse

For English, please press here.

Leave a Comment (0) →

Piata de carbon – 21.04.2022

Piata ICE ECX din Londra a inchis ieri, 20 aprilie 2022, contractul futures EUA la pretul de 87,82 euro/tCO2, in crestere cu 9,5%, ca urmare a apropierii datei limita de conformare pentru instalatiile poluatoare din UE de la sfarsitul acestei luni.

Emisiile verificate în cadrul Schemei de comercializare EU ETS au crescut cu 8,3% anul trecut, potrivit unui sondaj publicat de Carbon Pulse. Cauzele cresterii emisiilor de gaze cu efect de sera in 2021 fata de 2020 sunt in stransa legatura cu revenirea economiei si a producției europene dupa scăderea indusă de pandemie în 2020 si arderea unei cantitati mai mari de combustibil fosil in aceasta perioada. Termenul limită de predare a certificatelor EUA pentru conformarea 2021 de catre instalațiile poluatoare EU ETS este de 30 aprilie, iar Comisia Europeană va pune la dispoziție în curând datele privind emisiile verificate din 2021. Va vom tine la curent cu cifra oficiala.

Carbon Boarder Adjustment Mechanism (CBAM)

Cei 27 de miniștri ai economiei din tarile UE au ajuns la un acord in luna martie privind introducerea unei taxe pe carbon la importurile de bunuri, precum oțelul, cimentul și îngrășămintele, ce provin din industriile poluatoare. Ministrii nu s-au inteles, insa, cu privire la aspecte controversate precum utilizarea veniturilor provenite din aceasta schemă de carbon.

Mecanismul de ajustare a carbonului la frontiera a fost propus de Comisia Europeană anul trecut ca o modalitate de a proteja industria UE de importurile de produse care provin din țări în care poluarea este mai ieftină. Progresul în acest demers legislativ este o prioritate pentru Franța, care deține în prezent președinția  UE.

Implementarea CBAM este următorul pas pe care îl vom urmări îndeaproape. Pana atunci, va dorim Sarbatori Pascale fericite, pline de speranta si dragoste!

Sursa: Carbon Pulse, European Council

For English, please press here.

Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 – 09.03.2022

Va transmitem in randurile care urmeaza cateva consideratii asupra pietei carbonului, in aceste momente dificile prin care trecem.
O data cu inceperea razboiului in Ukraina, pretul carbonului pe piata europeana EU ETS a scazut cu aproximativ 40%, incepand de joi, 24.02 pana luni, 07.03 de la 94.97 euro/tCO2 euro la 57,93 euro/tCO2, preturi tranzactionate la bursa ICE ECX din Londra.

Pe canalele de informatii din grupurile profesionale externe in care participam, am fost avertizati duminica seara, 27.02, de posibilitatea scaderii pietei, ca urmare a anticiparii unor vanzari masive de certificate detinute de oligarhii rusi, acestia temandu-se sa nu le fie confiscate activele financiare, precum au fost confiscate cele fizice, si dorind sa le transforme cat mai repede in lichiditati. Piata a inceput sa scada destul de lent in primele zile din martie, dar sustinut. Cu alte cuvinte, stirea primita era adevarata, insa nimeni nu putea anticipa ca piata va fi destabilizata atat de mult, nici cat de mari sunt aceste active. Banuim ca si alte fonduri de investitii au inceput sa se teama de scaderea pietei si au actionat in aceeasi directie de vanzare a certificatelor achizitionate cu scopul de a marca profit, chiar daca mai putin decat estimasera.

Dintr-o data, piata de carbon europeana, despre care analistii de specialitate afirmau ca este direct proportional legata de piata de energie, nestiind cum sa mai explice tendinta de crestere a preturilor (de altfel artificial umflate de achizitiile de certificate EUA facute de fondurile de investitii si oamenii bogati ai acestei lumi), nu a mai avut acest trend, ci s-a comportat pe baza regulilor de cerere-oferta si a scazut dramatic, spre deosebire de piata energiei, care a crescut in aceasta perioada.

Companiile poluatoare romanesti au respirat usurate ca pot cumpara certificate la un pret ceva mai rezonabil si au inceput sa cumpere imediat ce pretul a scazut sub 90 de euro, in diverse volume si dupa posibilitatile lor bugetare. Mai mult chiar, unele dintre aceste companii, avand un management prevazator si stiind politica intransigenta UE privind achizitionarea cotelor de poluare, au decis sa cumpere si pentru conformarea anului in curs.

La Bruxelles, liniste, panica….reformele privind piata EU ETS au fost amanate, puse pe locul doi si, pe buna dreptate, decidentii europeni aveau probleme mai grave de analizat si decis. Din cand in cand, mai aparea cate o declaratie (vineri, 04.03) a d-lui Frans Timmermans, responsabilul Green Deal, ca trebuie regandita strategia pietei europene de energie si putem relua activitatile bazate pe carbune in Europa, fapt care a facut ca pretul CO2 sa scada luni, 07.03, pana la cel mai jos nivel de 57,93 euro/tCO2. Remarcam cum aceasta declaratie mentioneaza ca nu trebuie neglijate „obiectivele UE privind mediul”, ceea ce era destul de contradictoriu, dar nu ne mai mira nimic. Ieri insa, 08.03, d-na comisar european Ursula von der Leyer reafirma increderea privind strategia de mediu europeana si declara: „Trebuie sa devenim independenti fata de petrolul, carbunele si gazul rusesc. …Trebuie sa actionam acum ca sa reducem impactul cresterii pretului energiei, sa diversificam sursele de furnizare a gazului pentru iarna urmatoare si sa acceleram tranzitia la energia curata.”
Iar pretul carbonului, bazandu-se in sfarsit pe o declaratie optimista, a inceput sa creasca intr-o maniera lina, pana la 71,82 euro/EUA, la momentul scrierii acestui articol (09.03, ora 15), adica a crescut cu 20%, intr-o singura zi. Daca doriti sa cititi intreaga declaratie a Comisiei Europene de ieri, 08.03, va rugam sa accesati aici.

Asa arata piata europeana a carbonului in aceste zile. Atarna de declaratiile liderilor politici, de deciziile si actiunile lor, de un conflic geo-politic, care poate escalada oricand. Nimeni nu poate previziona in ce directie se va indrepta pretul certificatului EUA sau daca va mai exista o piata EU ETS intr-un an sau doi. Uniunea Europeana nu renunta la obiectivele climatice stabilite pentru 2030 (Fit for ’55), cel putin declarativ, pentru ca ar insemna sa recunoasca ca a gresit propria strategie privind energia si clima. Afirma, in prezent, ca diversifica sursele de energie prin import de hidrogen din surse regenerabile, neglijand propriile resurse de altfel, si ca intr-un an de zile va reduce dependenta de gazul rusesc cu doua treimi. Iar noi, romanii, continuam sa fim creduli, obedienti si sa depindem de deciziile marilor actori internationali.

For English, please press here.

Leave a Comment (0) →

Piata de carbon europeana – 19.01.2022

Pretul certificatelor EUA a cunoscut o volatilitate mare la începutul lunii ianuarie, cu variatii intre între 78.85 (18.01) si 87.15 euro (05.01) si mișcari zilnice semnificative a prețurilor > 3 euro

Propuneri legislative europene

Politica europeana de mediu a fost din nou în știri, în primul rând ca urmare a unui proiect de amendament dezvaluit de Carbon Pulse miercuri, 12.01.2022, care sugereaza includerea transportului maritim, a clădirilor și a transportului rutier cu un an mai devreme in Schema de tranzactionare a emisiilor CO2.

Comisia de mediu a Parlamentului European a susținut o propunere de a menține rata de retragere a Rezervei de stabilitate a pieței la 24% (MSR trebuia să scadă la 12%). Această știre optimistă, împreună cu anunțul conform căreia EDF se așteaptă să genereze mai puțină energie nucleară în 2022, după ce au fost descoperite defecțiuni în mai multe dintre fabricile sale, au împins pretul EUA până la un maxim de 83,75 euro in 14.01.2022, scăzând apoi la 82,67 €, prețul de închidere al ICE ECX de ieri, 18.01.

În timp ce șansa ca prețurile să revină la 90 euro pare să se reducă pe măsură ce perspectivele cererii se atenuează (se observa un apetit mai scazut al investitorilor speculativi), piața de carbon din UE tranzacționează în prezent volume mult mai scăzute, ceea ce o face susceptibilă la creșterea bruscă a prețurilor și la sensibilitatea față de știri și evenimente care au impact asupra complexului energetic.

Sursa: ICE ECX, Carbon Pulse & CFP, Londra

For English, please press here.

Leave a Comment (0) →
Page 1 of 19 12345...»
CO2 Calculator