Stiri

Piata de carbon – 25.11.2021

Pretul certificatului de carbon atinge un nou maxim peste 72 EUR

Certificatul EUA din Schema de tranzactionare europeana a emisiilor de gaze cu efect de sera (EU ETS) a inchis ieri, 24.11.2021, la bursa ICE ECX de la Londra la 72.91 euo/tCO2, ignorând piețele de gaz și energie, care au reacționat la îngrijorarea crescândă cu privire la creșterea numărului de infecții cu Covid-19 și la creșterea tulburărilor sociale din cauza restricțiilor publice reînnoite într-un număr de țări europene.

Organul de supraveghere UE: “nicio dovadă a manipulării pieței carbonului”. Adevar sau manipulare?

Într-un raport preliminar publicat in 19.11.2021, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) nu a găsit nicio dovadă a speculațiilor ilegale pe piața europeana de comercializare a emisiilor de CO2, EU ETS. În octombrie 2021, Comisia Europeană a cerut acestei institutii să urmărească orice posibilă manipulare a pieței, după acuzațiile crescande ca speculatorii de fonduri private au condus la creșterea prețurilor certificatului CO2 în Europa.

ESMA a constatat că 455 de entități financiare și firme de investiții au participat pe piața EU ETS  în 2021, în creștere cu 86% față de 2018. Constatările ESMA atribuie creșterea prețului certificatului de carbon comportamentului normal de pe piață, determinat de o reducere a numarului de certificate mai rapid decât se aștepta, practic o scadere a ofertei pe fondul unei cereri crescute, precum si de volatilitatea accentuată a indicilor de pe piata energiei si gazului.

Deși nu a fost găsită nicio dovadă de manipulare a pietei,  ESMA a remarcat că a avut doar acces limitat la datele esențiale. Bursa de la Londra (ICE ECX), unde se tranzacționau cel mai mult aceste active financiare (până în iunie 2021), a intrat în subordinea Autorității de Conduită Financiară a Regatului Unit, iar din cauza Brexit-ului, ESMA nu a putut accesa aceste date.

Rămânem reticenți în ceea ce privește concluziile organului de supraveghere al UE si asteptam raportul final, intrucat cel mai probabil 50% din tranzactiile EU ETS nu au fost analizate din cauza lipsei de acces la date. Reamimtim ca incepând din anul 2019, piața de carbon europeana a fost inclusă în piața financiară în cadrul directivei MIFID II, iar interesul fondurilor de investiții pe această piață este, fara indoiala, crescut, fapt aratat de ESMA prin cresterea numarului de jucatori de pe aceasta piata (cu 86% mai mare fata de anul anterior, 2018). Cresterea cererii este determinata, in consecinta, de jocul financiar al noilor fonduri de capital si mai putin de noi instalatii poluatoare, care ar fi trebuit sa fie in mod normal cei care cumpara aceste credite. Unde se va ajunge prin aceasta practica? Probabil, la un pret de peste 100 euro/tCO2 astfel incat industria energetica nationala sa intre in colaps cat mai devreme si sa devenim dependenti de importul de energie si gaz.

Sursa: ICE ECX si World Bank
For English, please press here.
Leave a Comment (0) ↓
CO2 Calculator