Tratate Internationale de Mediu

La nivel international, statele membre ONU au creat in anul 1992 cel mai important tratat international în domeniul schimbărilor climatice: Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (UNFCCC).

Obiectivul acestui tratat este “să contribuie la stabilizarea concentratiilor de gaze cu efect de seră din atmosferă la un nivel care să prevină perturbarea sistemului climatic” (art. 2 – UNFCCC). Acest tratat nu are pentru statele semnatare obligatii ferme de reduceri de emisii de gaze cu efect de seră, însă le obligă să furnizeze un inventar national al gazelor cu efect de seră, atât pentru tările dezvoltate, cât și pentru cele mai putin dezvoltate. De asemenea, UNFCCC oferă un cadru de negociere la nivel international pentru tratate specifice, numite și protocoale.

In 1995 a fost semnat Protocolul de la Kyoto prin care tările dezvoltate s-au angajat să respecte un plafon maxim de emisii de carbon.

In 2010, statele semnatare  UNFCCC au stabilit la Cancun că încălzirea globală nu trebuie să depăsească 2°C (3.6 °F) fată de nivelul pre-industrial. Următoarea întălnire a partilor, COP 20, va avea loc în Peru la începutul lui decembrie 2014.

Pentru mai multe detalii referitoare la pietele nationale și regionale de emisii de gaze cu efect de seră, vă rugăm să ne contactati.

CO2 Calculator