Piete Internationale de Carbon

Comercializarea emisiilor de carbon reprezinta, de fapt, tranzactiile efectuate cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, așa numitele certificate de CO2 sau certificate de carbon.

Prin comercializarea emisiilor de carbon, tările semnatare ale Protocolului de la Kyoto își îndeplinesc obligatiile pe care și le-au asumat în ceea ce privește reducerea încălzirii globale.

Piete Nationale și Regionale de Carbon

In lume, există multe piete nationale și regionale de emisii de gaze cu efect de seră, cele mai cunoscute fiind EU ETS (Schema Europeană de Comercializare a Emisiilor), Programul din California, Québec (Canada), Schema Guvernamentală din Tokyo, Noua Zeelanda etc. Alte sisteme de comercializare sunt în curs de implementare în China (7 scheme pilot regionale) și numeroase tări din America Latină.

Coreea de Sud si-a lansat o schema de tranzactionare a emisiilor de CO2 la nivel national la inceputul anului 2015, devenind a doua mare piata de carbon, dupa piata europeana EU ETS. De asemenea, Mexic si-a anuntat intentia de a-si lansa piata de carbon incepand cu anul 2017.

Unele din aceste piete și-au anuntat intentia de a se uni. Este cazul EU ETS cu Australia, EU ETS cu Elvetia sau California cu Québec.

Iar tendinta pe termen lung este să avem o piată intenatională de carbon în care toate aceste sisteme și mecanisme de comercializare a emisiilor de CO2 să se poata uni si inter-conecta, astfel incat creditele de carbon sa se poata vinde si cumpara, fara restrictii, in oricare din aceste piete.

Pentru mai multe informatii referitoare la aceste piete nationale și regionale de carbon, vă rugăm să ne contactati.

Evolutia Pietei CO2

Tranzactiile cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră au crescut semnficativ în ultimii 10 ani. Valoarea acestora a fost cuantificată de World Bank în fiecare an, iar în 2012 mărimea pietei internationale a carbonului a fost estimată la 126 miliarde Euro, conform State and Trends of the Carbon Market 2012. Iar tranzactiile efective au fost de 10,3 miliarde tone CO2.

Tendinta pe termen lung a marilor companii poluatoare este de a reduce consumul de combustibili fosili si de a utiliza tehnologii “low carbon”. Pe plan european, Directiva EC 20-20-20 propune urmatoarele tinte pe termen mediu, pentru anul 2020:

  • cresterea ponderii energiei regenerabile cu 20%
  • cresterea eficientei energetice cu 20%
  • reducerea consumului de CO2 cu 20% fata de nivelul anului 1990
CO2 Calculator