Ce sunt Certificatele de Carbon?

Certificatele de emisii de gaze de efect de seră, denumite generic certificate de carbon sau certificate de CO2 sunt drepturi tranzactionabile, reprezentând o tonă de dioxid de carbon ne-emisă.

Certificatele de carbon la nivelul EU ETS pot proveni din alocările anuale pe care Comisia Europeană le împarte tărilor și respectiv instalatiilor EU ETS (certificate tip EUA), precum și din proiecte realizate sub egida Natiunilor Unite prin care se reduc emisiile globale de dioxid de carbon sau de alte gaze cu efect de seră (proiecte CDM – Clean Development Mechanism pentru certificate tip CER și proiecte JI – Joint Implementation pentru certificate tip ERU).

Certificatele de carbon nu trebuie confundate cu certificatele verzi, care se referă la certificatele obtinute ca urmare a productiei de energie regenerabilă sau verde.

Certificatele de carbon tranzactionate în Schema europeană EU ETS sunt următoarele:

 

  • EUA – Emission Unit Allowance (alocările curente ale instalatiilor EU ETS)
  • EUAA – European Union Aviation Allowance (alocările pentru sectorul aviatic)
  • CER – Certified Emission Reduction (certificate provenite din proiecte de reduceri de emisii CDM – Clean Development Mechanism)
  • ERU – Emission Reduction Unit (certificate provenite din proiecte de reduceri de emisii JI – Joint Implementation)

 

Tranzactionarea certificatelor EUA se realizează ca urmare a existentei unui surplus sau deficit de emisii de gaze cu efect de seră, comparativ cu plafonul stabilit la nivel european. Instalatiile care au un surplus de certificate EUA întrucat au emis mai putin într-un an de zile fată de cota de emisii alocată, au dreptul să-și vândă acest surplus, obtinând astfel un beneficiu. În sens invers, instalatiile ce prezintă un deficit de certificate EUA determinat de o productie mai mare și, implicit, emisii mai multe fată de cele alocate anual, trebuie să cumpere certificate EUA pentru a-și realiza conformarea (la sfarsitul lunii aprilie a fiecarui an). Tot la fel, liniile aeriene se încadrează aceluiasi tipar de vanzare-cumpărare de EUAA-uri.

Cantitativ: 1 EUA =  1 EUAA = 1 CER = 1 ERU = 1 tona CO2

Valoric, pretul certificatelor de mai sus diferă în functie de numeroși factori, iar volatilitatea pretului este foarte mare, chiar în decursul aceleiași zile de tranzactionare.

Echipa Carbon Expert vă sta la dispozitie pentru a vă ajuta sa vă optimizati tranzactiile cu emisii de gaze cu efect de seră ce se desfășoară la nivel european în cadrul EU ETS, astfel încât afacerea dumneavoastră să beneficieze în mod optim.

Aveti nevoie de o întelegere aprofundată a tranzactiilor de emisii de carbon din cadrul EU ETS?

Suntem aici pentru a vă oferi o întelegere cât mai vastă a pietei carbonului și a vă îndruma spre tipul de tranzactie care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră.

CO2 Calculator