Stiri

Piata de CO2 13.04.2021

Pretul certificatului de carbon, EUA, a atins un nou record peste 44 € , luni, 12.04.2021, extinzând tranzacțiile de săptămâna trecută la acelasi nivel ridicat de pret, pe fondul unei cereri puternice la licitațiile de pe piata primara si a unor semnale tehnice de sustinere a pretului la energie. Tendința de creștere către 45 € a fost continuată astăzi, 13.04, cu prețuri peste 44 € toată ziua.

Prognoza Bloomberg privind prețului carbonului

Potrivit Bloomberg, care a lansat la 1.04.2021 o analiză de piață, „pretul EUA este ascendent, incepand cu anul 2016, crescând de 10 ori, de la aproximativ 4 euro la 42 de euro, luna trecută. După ani buni in care oferta de certificate a fost mai mare decat cererea, piața intră într-o perioadă de deficit așteptat, pentru viitor, investitorii financiari se îngrămădesc deja și prețurile cresc.”

Articolul subliniază că vor veni și prețuri mai mari. BloombergNEF se așteaptă ca prețul carbonului să atingă 100 €/tCO2 până în 2030 și 50 € în viitorul apropiat. Principalele motive pentru această creștere sunt tintele europene ambitioase de decarbonizare, iar pe termen mediu, vom asista și mai mult la retragerea unor cantitati mai mari de certificate de pe piata in Rezerva de Stabilitate (“Market Stability Reserve”), la care se adauga sfârșitul perioadei de schimbare a combustibilului traditional din sectorul energetic, în care „operatorii din domeniul energetic elimină combustibilii cu emisii mai mari, cum ar fi cărbunele, în favoarea opțiunilor cu emisii mai mici sau zero emisii, cum ar fi gazul sau energia regenerabilă “.

Din experiența de doisprezece ani pe care o avem pe piața europeană EU ETS, nu am văzut nicio previziune facuta de Bloomberg care să nu se împlinească și suntem de aceeași părere că toți factorii menționați mai sus vor declanșa prețul CO2 pe un trend puternic ascendent in urmatoarea decada. Recomandam companiilor romanesti sa realizeze tranzactii forward pentru anii urmatori de conformare in care isi fixeaza pretul de acum, iar livrarea si plata certificatelor se va face la o data ulterioara, peste un an sau mai multi.

Screenshot 2021-04-13 at 14.59.30

For English, please press here.

Leave a Comment (0) ↓
CO2 Calculator