Stiri

Piata de carbon – 29.06.2021

Prețul certificatului CO2 pe bursa ICE ECX din Londra a deschis în această dimineață, 29.06.2021, sesiunile comerciale EUA la 55,20€/tCO2, cu peste 6% doar in ultimele 6 zile, continuand trendul ascendent din ultimele 5 saptamani.

Cu toate acestea, “pretul carbonul trebuie să crească și mai mult pentru a restabili avantajul gazelor naturale față de cărbune în producerea energiei din UE”, arată știrile Carbon Pulse 28.06.

Până la 50 miliarde euro, distribuiti companiilor poluatuare din UE în perioada 2008-2019 prin alocarile gratuite de certificate CO2

Un nou studiu al companiei de consultanta CE Delft din Bruxelles, publicat in luna iunie 2021, arată că industria cu consum intensiv de energie din Europa a profitat de aproximativ 50 miliarde euro din 2008 până în 2019, ca urmare a alocării gratuite a certificatelor CO2 în cadrul sistemului UE de comercializare a cotelor de emisii (EU ETS).

Raportul firmei de consultanța de mediu, CE Delft, comandat de Carbon Market Watch, evidențiază necesitatea de a pune capăt acestui eșec al pieței prin revizuirea normelor UE de pe piața carbonului.

Sectoarele care au profitat cel mai mult de alocari gratuite sunt siderurgia, rafinăriile, cimentul și sectoarele petrochimice. Raportul acoperă 18 țări ale UE și Regatul Unit. Cele mai multe profituri au fost generate în Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Spania.

Raportul a identificat trei moduri în care industria a obținut un profit total de până la 50 miliarde euro prin intermediul Schemei EU ETS din 2008 până în 2019:

• Companiile au trecut „costurile” cotelor de emisie obținute gratuit în prețul produsului, plătite de consumatorul final. De exemplu, în sectorul siderurgic (12-16 miliarde EUR) și rafinării (7-12 miliarde EUR);

• Companiilor li s-au acordat prea multe certificate de emisii gratuite pe care să le poată vinde pe piață, obtinand astfel un profit. De exemplu, în sectorul cimentului (3,1 miliarde EUR) și al sectorului petrochimic (600 milioane EUR);

• Companiile au cumpărat certificate internaționale CER, mai ieftine (permise până în 2020), pentru a-și îndeplini obiectivele și au putut să vândă cotele gratuite rămase pentru un profit pe piață. De exemplu, în sectorul siderurgic (850 milioane EUR), rafinării (630 milioane EUR) și ciment (610 milioane EUR).

Aceste sume ar fi trebuit folosite pentru modernizarea tehnologiei, pentru a reduce emisiile de CO2, dar au fost deseori redirecționate in bugetul companiilor, inclusiv către plati ale datoriilor acestora.

Mai multe informații despre analiza CE Delft: Profituri suplimentare ale sectoarelor și firmelor din EU ETS 2008-2019.

Sursa: Carbon Market Watch, Bruxelles

For English, please press here.

Leave a Comment (0) ↓
CO2 Calculator