Stiri

Piata de CO2 – 04.08.2021

Prețul certificatului EUA la bursa de la Londra ICE ECX a inchis ieri, 03.08.2021, la 54,30 euro/tCO2, depasind pragul de 55 euro in cursul zilei.

Tendinta pretului EUA

Pretul certificatului EUA a început luna august intr-o notă puternică, tranzacționând peste 55 euro/tCO2, ca urmare a unui volum scăzut al licitațiilor și al unui complex energetic solid si după luna iulie, slab performanta. Odată cu începerea sezonului de vacanta, ne așteptăm la reducerea activității de tranzacționare într-un mediu general optimist. Următoarea țintă de rezistență tehnică pentru contractele EUA din 21 decembrie este de 56 euro. Dacă se atinge acest nivel, maximul de la începutul lunii iulie, de 57,9, este următoarea țintă. Întărirea semnalelor economice confirmă acest punct de vedere pentru moment, cu toate că îngrijorările pe tema Covid19 ar trebui luate in considerare, cu potențiale daune pe piețele europene.

Doar 2% din cheltuielile generate de pandemia Covid19 se indreapta catre energia verde

Agentia Internationala a Energiei (AIE) a realizat un instrument de masurare  a investițiilor în energie verde, mobilizate de pachetele financiare de redresare economică pe care guvernele le-au adoptat ca răspuns la criza Covid-19, numit Sustainability Recovery Tracker.

Cercetarile inițiale arată clar necesitatea ca guvernele să-și intensifice rapid eforturile in investitii in energie curata si tehnologii verzi. Până în prezent, doar aproximativ 2% din cheltuielile de redresare economică au fost alocate tranziției catre energia verde, conform AIE. Deși este de înțeles că guvernele au cheltuit inițial către sănătate publică și ajutor economic imediat, investițiile în măsuri de energie durabilă vor trebui să crească dramatic dacă țările vor sa atinga obiectivele climatice. Conform planurilor actuale ale guvernelor, emisiile globale de dioxid de carbon vor crește la niveluri record în 2023 și vor continua să crească în anii următori, se mentioneaza in comunicatul AIE.

Sursa:  ICE ECX, Londra si IEA, Paris

For English, please press here.

Leave a Comment (0) ↓
CO2 Calculator