Stiri

Archive for 2017

Craciun-Fericit-Carbon 2017

Va multumim pentru ca ne-ati fost alaturi in acest an si speram sa continuam sa lucram impreuna in anul 2018!

Pacea, linistea si fericirea sa va insoteasca pe tot parcursul noului an!

Cu cele mai bune ganduri,

Casiana Fometescu

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Rezultatele Conferintei ONU pe schimbari climatice de la Bonn

Casiana Fometescu, expertul nostru pe probleme de mediu, a participat la Convenția Cadru a Organizației Națiunilor Unite privind Schimbarile Climatice COP23, care a avut loc între 6 și 17 noiembrie la Bonn, avand peste 28.000 de participanți din întreaga lume, de la înalți oficiali de stat la ONG-uri și companii.

Casiana COP23 2017 Bonn

Anul acesta, Conferinta anuala in domeniul climei a avut drept scop principal să negocieze regulile care vor sta la baza Acordului de la Paris începând cu 2020, iar acest proces va continua până la sfarsitul anului viitor, 2018.

In acelasi timp, aceasta a fost prima Conferință a părților la Convenția cadru a ONU privind schimbările climatice de când Donald Trump a venit la putere în Statele Unite, iar comunitatea din domeniul mediului aștepta cu nerăbdare să vadă pozitia acestui stat pentru urmatorii ani.

Au existat numeroase aspecte tehnice cheie care trebuiau să progreseze, de la finanțare la transparență până la piețele internaționale de carbon. Scopul principal: sa se finalizeze lucrările pentru “regulamentul de la Paris” la timp, pentru COP24 de anul viitor din Katowice, Polonia.

În afara negocierilor tehnice, principala atracție a fost Statele Unite. Echipa de diplomați de carieră din cadrul Departamentului de Stat a sosit fără zgomot și a promis să se angajeze cu colegii săi în elaborarea regulilor pentru Paris, în ciuda faptului că, în prezent, SUA adopta o pozitie controversata.

Pe marginea discuțiilor, un grup de politicieni și oameni de afaceri americani, inclusiv guvernatorul Californiei, Jerry Brown și mogulul mass-media Michael Bloomberg, au condus o delegație americană  care a subliniat că, desi exista aceasta lipsa a politicii federale privind clima, la nivel subnațional se realizeaza multe in scopul prevenirii schimbarilor climatice.

O mare realizare la Bonn: Marea Britanie și Canada au anunțat o alianță de 25 de națiuni care se angajează să elimine treptat cărbunele din grupa carburantilor. Grupul a declarat că speră să aibă 50 de state membre până la reuniunea de anul viitor.

În timp ce cărbunele a fost deja atacat de ceva timp, Norvegia a mers si mai departe. Banca centrală a țării a declarat că va recomanda guvernului ca Fondul norvegian de investiții suverane – cel mai mare din lume – să renunțe la finantarea companiilor de petrol și gaze.

La jumătatea parcursului conferinței, oamenii de știință de la proiectul Global Carbon au anuntat că emisiile ar putea crește în 2017, după trei ani de schimbări minore, ceea ce a generat controverse in randul participantilor.

În ansamblu, Conferinta de la Bonn a reprezentat un pas înainte pe calea realizarii Acordului de la Paris, majoritatea observatorilor fiind de acord cu acest lucru. Cu toate acestea, există multe de făcut. Pe piata carbonului, de exemplu, progresul a fost foarte scăzut: negociatorii au făcut schimb de idei cu privire la eventualele reguli, dar propunerile pentru un text final nu s-au concretizat și trebuie să fie finalizate până în decembrie, anul viitor.

For English, please press here.

Sursa: Carbon Expert și Allcot Group

 

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata de carbon – 05.10.2017

Certificatele de CO2 la bursa ICE – Intercontinental Exchange sunt tranzactionate astazi, 05.10.17, la urmatoarele preturi:

  • EUA spot:  6.91 Euro
  • EUA Futures Dec’17:  6.92 Euro
  • CER spot: 0,20 Euro
  • Brent Crude (petrol) Dec’17: 56.21 USD

Piata europeana a emisiilor de CO2 EU ETS

Cel de-al treilea trimestru al anului 2017 s-a incheiat cu o crestere a pretului certificatului EUA  cu peste 40% față de trimestrul precedent.

Motivul principal al acestei cresteri il reprezinta reforma EU ETS care are in vedere anularea certificatelor din rezerva de stabilitate a pieței (MSR), începând cu anul 2023.  Propunerea anterioară nu menționa o anulare, ci  revenirea acestora pe piață dacă ar exista un excedent de 433 milioane de unități. Parlamentul European sprijină, de asemenea, anularea a 800 de milioane de certificate, după 1 ianuarie 2021.

Conform Barclays, pretul certificatelor de carbon se va dubla pe termen mediu (2015-2020), atingand valori intre 15-20 Euro/EUA intrucat cererea devine mai mare decat oferta, ca urmare a anularii certificatelor din MSR.

Sursa: Barclays, Londra

For English, please press here.

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 – 25.09.2017

Certificatele de CO2 la bursa ICE – Intercontinental Exchange au fost tranzactionate astazi, 25.09.17, la urmatoarele preturi:

  • EUA spot:  6.64 Euro
  • EUA Futures Dec’17:  6.65 Euro
  • CER spot: 0,20 Euro
  • Brent Crude (petrol) Dec’17: 56.81 USD

Politici europene privind clima

Germania a devenit un actor cheie în politica climatică internațională în ultimii ani, desi nu si-a atins obiectivele naționale privind emisiile de carbon.  Prioritățile următorului guvern german vor trebui negociate după alegeri, in cazul unui guvern de coalitie cu Angela Merkel in frunte.

În timp ce rezultatul alegerilor este puțin probabil să modifice poziția Germaniei privind schimbarile climatice la nivel international, viitoarea politică guvernamentală va afecta probabil evoluția naționala privind clima.

Piața certificatelor europene de emisii a reactionat pozitiv și a arătat un mic plus în dimineața zilei de luni.
Saptamana trecuta, pe de alta parte, piata ETS a fost in scadere in cursul sesiunilor de tranzactionare, ceea ce a fost cauzat si de scaderea preturilor energiei in Germania.

În același timp, de remarcat fuziunile unor companii din cadrul ETS: ThyssenKrupp din Germania și Tata Steel din India au convenit să-și unească operațiunile europene pentru a crea cel de-al doilea mare producător de oțel din UE și una dintre cele mai mari companii emitente din EU ETS.

Pentru a afla mai multe despre politica germană în domeniul climei, vă rugăm să accesati aici.

Sursa: Carbon Brief si Advantag Brokerage

For English, please click here.

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata de carbon – 27.07.2017

Certificatele de CO2 la bursa ICE – Intercontinental Exchange au fost tranzactionate astazi, 27.07.17, la urmatoarele preturi:

  • EUA spot:  5.10 Euro
  • EUA Futures Dec’17:  5.19 Euro
  • CER spot: 0,23 Euro
  • Brent Crude (petrol) Sept ’17: 50.83 USD

Piata europeana de CO2

In cea de-a doua jumatate a lunii iulie, piata de CO2 si-a intrerupt tendinta de crestere care a inceput la mijlocul lunii mai. Pretul certificatului EUA si-a gasit, insa, suport peste pragul de 5 euro. In ultimele doua luni, pretul a crescut cu aproximativ 1,35 euro, astfel incat corectia actuala era de asteptat.  Stabilizarea pretului din aceasta saptamana, creeaza conditii pentru o crestere a pretului, chiar pana la 6 euro.

For English, please press here.

Sursa: Advantag Brokerage Gmbh., Germania

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Ziua Mondiala a Mediului Inconjurator 2017

Timp de un an, românii care au folosit site-ul de anunțuri OLX pentru a vinde și a cumpăra bunuri la mâna a doua au avut un impact direct asupra mediului înconjurător și au contribut la reducerea emisiilor de carbon cu 1.243.960 tone CO2, potrivit unui calcul efectuat de Carbon Expert si Allcot Group pentru OLX România.

Impactul este echivalent cu cel pe care l-ar avea 32 de milioane de copaci în 10 ani.

Calculul a fost realizat pe baza numărului de produse declarate vândute de către utilizatorii OLX la dezactivarea anunțurilor din ultimul an. Pentru studiu, au fost luate în considerare cele mai populare 28 dintre ofertele listate pe site-ul de anunțuri din categoriile Auto, Electronice și Electrocasnice, Casă și Grădină, Sport – timp liber, Mama și copilul și Modă și frumusețe.

“Raportul pe care l-am realizat pentru OLX România arată că emisiile de CO2 se diminuează semnificativ ca urmare a comerțului cu produse second-hand. Practic, cumpărând un produs la mâna a doua, prelungim viața acestui produs și reducem cantitatea de energie care ar fi consumată pentru producerea aceluiași produs nou.  Așadar, folosirea produselor vândute pe OLX este unul dintre modurile prin care putem influența cantitatea de CO2 care creează efectul de seră și prin care, cu toții, putem contribui la protejarea mediului înconjurător. Personal, am fost încântată de rezultatul acestui studiu. Pentru a traduce in termeni simpli ce înseamnă cantitatea de CO2 redusă prin intermediul tranzacțiilor OLX, pot să vă dau două exemple concludente. O centrala termoelectrica a unui oraș de 250.000 locuitori emite în jur de 1,2 milioane tone CO2, adică aproape aceeasi cantitatea de CO2 salvată prin tranzacțiile OLX. Mai mult chiar, vânzările de produse pe OLX contribuie la reducerea unei cantitati de CO2 pe care o companie aeriana europeana de talie medie o genereaza într-un an prin zborurile sale intra-comunitare, transportand peste 1,5 milioane  pasageri”, spune Casiana Fometescu, consultant CO2 în cadrul Carbon Expert.

Pentru a citi tot comunicatul de presa, va rugam accesati aici.

For English, please press here.

 

OLX_infografic_earth

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 – 1.06.2017

Conferinta Innovate4Climate a avut loc săptămâna trecută la Barcelona, ​​în perioada 22-25 mai.

Casiana Fometescu, consultant CO2 de la Carbon Expert, a participat la acest eveniment, care a adunat sute de tehnicieni din întreaga lume, din industria carbonului, dar și din instituții financiare private și publice, ONG-uri etc. Evenimentul a fost organizat de catre Banca Mondială în parteneriat cu IETA (Asociația Internațională pentru Tranzactionarea Emisiilor).

Cu ocazia evenimentului Innovate4Climate, IETA a publicat “2017 GHG Market Sentiment Survey”.

Condus de PwC, sondajul celor 135 de membri IETA, din întreaga lume, a aratat îngrijorarea privind creșterea politicilor naționaliste, care ar putea împiedica un răspuns internațional la schimbările climatice.

Studiul a arătat că membrii grupului se așteaptă ca prețurile certificatelor EUA să fie în medie de 8,29 EUR / tCO2 pentru  Faza 3 EU-ETS (2013-2020), cu o scădere de 10% față de anul trecut.

Sondajul a arătat, de asemenea, că prognoza privind prețul EUA variază de la 8 € /tCO2 la 11 € /tCO2 pentru Faza 3, fiind în concordanță cu previziunile din ultimele patru anchete anuale. Așteptările privind pretul până în 2030 s-au diminuat, în timp ce majoritatea respondenților sunt de acord că este necesar stabilirea unui nivel minim al prețului carbonului în EU ETS (“carbon price floor”).

Pentru faza 4 (2021-2030), membrii IETA prognozează o medie de 16,28 EUR /tCO2, în scădere cu 8,7% față de prognoza de anul trecut de 17,83 EUR / tCO2 și 18,40 EUR / tCO2 în 2015.

Innovate4Climate2017 Casiana BCN 2017

Sursa: IETA, “GHG Market Sentiment Survey

#Innovate4Climate #SchimbariClimatice #CarbonExpert

For English, please press here.

 

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 09.05.2017

Pretul certificatelor de CO2 la bursa ICE – Intercontinental Exchange, la inchiderea zilei de ieri, 08.05.17:

  • EUA spot:  4.47 Euro
  • EUA Futures Dec’17:  4.42 Euro
  • CER Daily Futures: 0,24 Euro
  • Brent Crude (petrol) August ’17: 49.76 USD

Piata europeana de CO2

Datele Institutului European de Statistica, Eurostat, arată că, anul trecut, emisiile de dioxid de carbon s-au redus cu 1,4% în România, faţă de anul 2015, ţara noastră fiind responsabilă de 2,1% din totalul emisiilor de dioxid de carbon din Uniunea Europeană.

Alte zece state membre şi-au redus emisiile, şi anume: Malta, Bulgaria, Portugalia, Marea Britanie, Luxemburg, Grecia, Italia, Estonia, Cehia şi Belgia. Cel mai mare procent al micşorării emisiilor a fost înregistrat în Malta, de 18,2%. Cu toate acestea, Malta este un stat mic şi este responsabilă de numai 0,04% din totalul emisiilor europene. În schimb, vecinii de la sud, bulgarii, au înregistrat a doua cea mai mare reducere a emisiilor de dioxid de carbon din UE, de 7%, lor urmându-le Portugalia, cu 5,7%, şi Marea Britania, cu 4,8%.

În schimb, 17 state europene şi-au majorat emisiile de dioxid de carbon, cea mai mare creştere fiind înregistrată în Finlanda, de 8,5%, în Cipru, de 7%, şi în Slovenia şi Danemarca, de 5,8%, respectiv de  5,7%.

Cu toate acestea, cele mai mari proporţii în totalul emisiilor de dioxid de carbon din UE le au Germania, de 22,9%, Marea Britanie, de 11,7%, şi Italia, de 10,1%.

La nivelul întregii Uniuni Europene, emisiile de dioxid de carbon s-au redus anul trecut cu 0,4%, comparativ cu anul precedent.

Sursa: Eurostat, Bruxelles

Screen Shot 2017-05-08 at 20.36.22

For English, please press here.

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 – 14.04.2017

Pretul certificatelor de CO2 la bursa ICE – Intercontinental Exchange, la deschiderea zilei de astazi, 14.04.17:

  • EUA spot:  4.97 Euro
  • EUA Futures Dec’17:  4.96 Euro
  • CER Daily Futures: 0,27 Euro
  • Brent Crude (petrol) May ’17: 55.64 USD

Echipa Carbon Expert va doreste ca lumina lui Isus Hristos sa va aduca pace si liniste in suflet!

Paste fericit!

 

Carbon Expert team wishes you that the light of Jesus Christ brings you peace and  blessings in your lives!

Happy Eastern!

 

 

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata de carbon – 29.03.2017

Pretul certificatelor de CO2 la bursa ICE – Intercontinental Exchange, la inchiderea zilei de ieri, 28.03.17:

  • EUA spot:  4.72 Euro
  • EUA Futures Dec’17:  4.73 Euro
  • CER Daily Futures: 0,27 Euro
  • Brent Crude (petrol) May ’17: 51.65 USD

Reforma EU ETS

Luna trecuta, Parlamentul European a aprobat pachetul de propuneri ale Comitetului de mediu din cadrul Parlamentului, cu mai multe modificări cheie:

  • Reducerea Factorului Liniar, de la nivelul actual de 1,74% până la 2,2%, mai putin decat se propusese initial (2.4%);
  • Rezerva pentru stabilitatea pietei (“Market Stability Reserve”) va retrage 24% din surplusul de pe piață in primii patru ani, incepand cu 2019, dublu fata de propunerea initiala (12%);
  • Reducerea alocărilor gratuite pentru companiile aeriene cu 10%, din 2021.

De asemenea, in domeniul aviatiei, Comisia Europeana a propus  continuarea in sfera geografică actuală a sistemului de comercializare a emisiilor pentru aviație, care acoperă numai zborurile între aeroporturile din Spațiul Economic European (zborurile în interiorul UE), urmand ca pentru zborurile internationale sa se decida ulterior, ca urmare a negocierilor in cadrul ICAO (International Civil Aviation Organization).

Sursa: Comisia Europeana, Bruxelles si IETA, Geneva

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →
Page 1 of 2 12
CO2 Calculator