Stiri

Pretului certificatului EUA

In dimineata aceasta, 08.12.2020, bursa ICE ECX din Londra a deschis cu 29,69 €/tCO2. Saptamna trecuta vineri 04.12.2020, pretul EUA a depasit pragul de 30€/tCO2.

Din pacate, ca urmare a anuntului Comisiei Europene din 18.11.2020, prin care alocarea gratutia pentru 2021 va intarzia, posibil cateva luni pana dupa conformare, ne asteptam la o situatie dificila pentru companiile din schema EU ETS care trebuie sa cumpere certificate EUA. In consecinta, companiile poluatoare nu pot sa mai faca rost de cash pentru a cumpara certificatele necesare conformarii pentru anul 2020 din vanzarea alocarii viitoare. Recomandam sa va verificati capabilitatile financiare astfel incat sa puteti cumpara certificatele de CO2 pana la 30.04.2021 la un pret care se apropie de pragul de 30€/tCO2 intrucat nu ne asteptam la scaderea acestuia.

Poluarea in Uniunea Europeana:

Mai puține decese legate de poluare

Noua analiză a Agentiei Europene pentru Energie (AEE) se bazează pe cele mai recente date oficiale privind calitatea aerului de la peste 4000 de stații de monitorizare din Europa în 2018. Politicile UE, naționale și locale și reducerile de emisii din sectoarele cheie au îmbunătățit calitatea aerului în întreaga Europă, arată raportul AEE. Începând cu anul 2000, emisiile de poluanți esențiali ai aerului, inclusiv oxizii de azot (NOx), provenite din transporturi au scăzut semnificativ, în ciuda creșterii cererii de mobilitate și a creșterii asociate a emisiilor de gaze cu efect de seră din sector. Emisiile din aprovizionarea cu energie au înregistrat, de asemenea, reduceri majore, în timp ce progresele în reducerea emisiilor din clădiri și agricultură au fost lente.

Datorită unei calități mai bune a aerului, in anul 2018 au decedat prematur mai putine persoane fata de 2009 (cu aprox. 60.000) din cauza poluării cu particule fine. In ceea ce priveste dioxidul de azot, reducerea este cu atât mai mare cu cât decesele premature au scăzut cu aproximativ 54% în ultimul deceniu.

„Datele AEE demonstrează că investițiile pentru o calitate mai bună a aerului reprezintă o investiție pentru o sănătate și o productivitate mai bune pentru toți europenii. Politicile și acțiunile care sunt în concordanță cu ambiția de poluare zero a Europei, duc la o viață mai lungă și mai sănătoasă și la societăți mai rezistente “, a declarat Hans Bruyninckx, directorul executiv al AEE.

Raportul menționează că expunerea pe termen lung la poluanții atmosferici provoacă boli cardiovasculare și respiratorii, fiind factori de risc de deces la pacienții cu COVID-19. Cu toate acestea, cauzalitatea dintre poluarea aerului și severitatea infecțiilor cu COVID-19 nu este clară și sunt necesare cercetări epidemiologice suplimentare.

Sursa: ICE ECX Londra & Energy in demand

 

For English, please press here.

Leave a Comment (0) ↓
CO2 Calculator