Stiri

Piata de CO2 11.03.2019

Certificatul EUA s-a tranzacționat săptămâna trecută în intervalul 22,04 – 23,17 EUR/EUA.
Sentimentul de crestere (“bullish”) pe care s-a bazat piața în ultimele săptămâni a incetinit.

Pe de o parte, preocupările legate de Brexit încep să se ia în considerare, în special acum, când pare ca nu va exista in viitor o intelegere Brexit. Termenul de conformare pentru operatorii din Marea Britanie a fost anticipat până la sfârșitul acestei săptămâni, 15 martie 2019 și este foarte probabil ca majoritatea operatorilor din UK să fi cumpărat deja certificatele de care au nevoie pentru conformare.

În ceea ce privește sentimentul de scadere a prețului (“bearish”), acesta se datoreaza in mare masura trecerii de la combustibilii fosili (carbune) la gaze in Germania. In săptămâna care a trecut, capacitatile de co-generare bazate pe gaz din Germania au functionat la maxim, fara vreo oprire cauzata de sarbatori legale. De asemenea, in ceea ce priveste cărbunele in Europa, s-a observat o disponibilitate mult mai mare a barjelor in porturile Amsterdam, Rotterdam, Antwerp. Chiar dacă nivelul Rinului a crescut, ratele barjelor au scazut în ultimele zile, sugerand faptul ca stocurile de carbune ale termocentralelor sunt complete.

În aceste conditii, nu ne așteptăm la o piață puternică sau in crestere pentru aceasta săptămâna, ci la o piață între 21,50 – 23 EUR/EUA.

In prezent, certificatul EUA se tranzactioneaza cu 22,37 euro.

Sursa: AitherCO2, Londra

For English, please press here.
Leave a Comment (0) ↓
CO2 Calculator