Stiri

Piata de carbon europeana EU ETS – 15.09.2020

Pretul certificatului de CO2 a depasit pragul de 30 euro

Pretul certificatului EUA va cunoaste o mare volatilitate in perioda urmatoare, determinata de direcția politicii europene din următoarele săptamani, respectiv de știrile și anunțurile de la Bruxelles privind politica de mediu Green Deal.

Toamna a început cu semnale că Comisia Europeană ar putea propune o țintă mai ambițioasa pentru politica climatică 2030, chiar mai mare de 50-55% anunțata în Green Deal. Vinerea trecută, 11.09, Comisia de mediu a Parlamentului European a votat pentru un nou obiectiv la nivelul UE de reducere a emisiilor de carbon cu 60% până în 2030.  E posibil sa asistam in urmatoarea perioada la negocieri dure intre țările UE și Comisia Europeană, care se așteaptă să propună un obiectiv de 55% în această săptămână.

În ceea ce privește alți factori politici care influenteaza pretul in aceasta perioada, în timp ce ieșirea Marii Britanii din EU-ETS este soluționată, impactul unui Brexit potențial fără acord asupra economiei s-ar putea revărsa asupra volatilitatii EUA.

Bursa de la Londra a inchis ieri, 14.09, sedinta de tranzactionare a certificatului EUA futures la 30,47 euro, in crestere cu peste 7% fata de ziua anterioara de tranzactionare.

Sursa: Comisia Europeana, Bruxelles si ICE ECX, Londra

For English, please press here.

Leave a Comment (0) ↓
CO2 Calculator