Stiri

Piata de carbon 28.11.2018

Bursa de la Londra, ICE – Intercontinental Exchange si-a incheiat ieri, 27.11.2018, sesiunea de tranzactionare, la urmatoarele preturi pentru certificatul de CO2 si energie:

  • EUA Futures Decembrie 2018:  19,65 Euro
  • CER Futures Decembrie 2018:  0,28 Euro
  • Brent Crude (petrol) Ianuarie 2019: 60,75 USD

Evolutia pretului de ieri a adus dovezi suplimentare că piața începe să încetinească înainte de sfârșitul anului, o data cu expirarea contractelor din decembrie. Certificatul EUA a închis cu 0,9% mai putin fata de ziua precedenta, la 19,65 euro.

În plus, aprobarea de către Consiliul Uniunii Europene a Acordului de retragere Brexit pare să fi calmat piata, dar rezultatul ratificării în Parlamentul britanic nu este în niciun caz sigur, iar surprizele pot încă să apara pe piața.
Nu putem detecta nicio tendință a pretului, cu excepția volatilității foarte ridicate, iar prețurile vor continua să fluctueze foarte mult în următoarele două până la trei săptămâni.

In schimb, analistii Carbon Pulse, Londra, prognozeaza ca pretul EUA va creste crește cu cel puțin 60% până la peste 30 de euro la începutul anului viitor, în condițiile în care Rezerva de Stabilitate a pietei (MSR) va intra in functiune.

Reuniuni regionale si internationale

In cadrul Initiativei Celor Trei Mari – forum european de dezbatere ce cuprinde 12 tari din Europa Centrala si de Est, cu iesire la Marea Baltica, Marea Mediterana si Marea Neagra, expertul nostru in domeniul emisiilor de CO2, Dr. Casiana Fometescu, a fost invitata sa reprezinte Romania la conferinta “COP24 si Viitorul Politicii Climatice: Care este Rolul Initiativei celor Trei Mari”, organizata in Polonia. Cu aceasta ocazie, Casiana Fometescu a sustinut la Varsovia, pe 22 noiembrie 2018, o prezentare pe tema “Strategia climatica si energetica a Romaniei in contextul obiectivelor climatice ale Uniunii Europene pentru anii 2030 si 2050”. Daca doriti sa primiti prezentarea, va rugam sa ne contactati la info@carbonexpert.ro

In acelasi timp, Casiana Fometescu ne va reprezenta la Summit-ul ONU pe Schimbari Climatice, organizat la Katovice/Polonia, in perioada 2-14 decembrie 2018.

CasiVarsovia2018

 For English, please press here.
Leave a Comment (0) ↓
CO2 Calculator