Stiri

Archive for October, 2019

Piata de CO2 23.10.2019

Creșterea prețului CO2 din ultimele zile și-a oprit astăzi cursul ascendent

Situatia incerta de iesire a Regatului Unit din UE a stabilit direcția prețului EUA în ultimele două săptămâni. Prețul a crescut înaintea votului din Parlamentul britanic din 15 si 16 octombrie, intrucat era de așteptat să se confirme implicarea viitoare a țării pe piața EU ETS.

Pretul s-a raliat la așteptările ca Marea Britanie și UE să realizeze un acord Brexit înainte de Summit-ul UE din 17-18 octombrie. Insa, parlamentarii britanici au votat, ulterior, pentru o prelungire a datei de ieșire la 31 octombrie, iar prețul a început, astazi, să scadă usor, ajungand in prezent la 25,20 Eur/tCO2.

Soarta acordului Brexit are implicații considerabile pentru EU ETS

Dacă Parlamentul Britanic aprobă acordul Brexit, Marea Britanie ar rămâne pe piața carbonului până la sfârșitul anului 2020. Acest lucru ar confirma, de asemenea, faptul că emitenții din Marea Britanie trebuie să cumpere certificate pentru a-și acoperi emisiile pentru 2019 și ar putea genera o creștere a cererii. Acest rezultat poate  determina revenirea la licitațiile de stat din Marea Britanie și alocarea gratuită, care au fost suspendate pe tot parcursul anului 2019.

În cadrul unui Brexit fără acord, Marea Britanie ar ieși din piața carbonului EU ETS, cu efect imediat. Emitenții din Marea Britanie nu ar face față obligațiilor EU ETS pentru anul calendaristic 2019.

Pretul CO2 ar putea ajunge la 100 EUR în doi ani, conform Carbon Pulse, 18 Octombrie

Tranzacționarea certificatului EUA a devenit „foarte inselatoare” în acest an, comparativ cu alti ani ,din cauza Brexit-ului și o inversare a fundamentelor pe termen scurt, potrivit unuia dintre cei mai proeminenți investitori pe termen lung, a carui identitate nu a fost dezvaluita. Acesta prezice că prețurile vor atinge 100 de euro la începutul următorului deceniu.

Sursa: Carbon Pulse & AitherCO2

For English, please press here.

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata internationala de carbon

Conferinta internationala IEA-IETA-EPRI privind emisiile de CO2

Casiana Fometescu, consultant international in domeniul emisiilor de CO2, a participat saptamana trecuta la Conferinta anuala IEA-IETA-EPRI privind comerțul cu emisii de gaze cu efect de seră, care a avut loc la sediul Agenției Internaționale pentru Energie din Paris în perioada 3-4 octombrie 2019.

Importanța pieței de CO2 la nivel mondial devine din ce in ce mai evidenta, in ultima perioada. Numărul de persoane prezent la aceasta intalnire s-a dublat față de anul trecut, în special prin participarea guvernelor  (Marea Britanie, Elveția, Comisia Europeană, China, Noua Zeelandă, Canada, Tailanda, Taiwan etc.), dar a existat si o reprezentativitate foarte buna a companiilor private, in general multinationale. Mark Lewis, de la BNP, a declarat că se simte „ca în zilele de glorie ale carbonului”, facand referire la publicul numeros și subiectele discutate.

Piața internațională a carbonului reprezinta un subiect foarte extins intrucat politicile locale, nationale, federale si regionale sunt din ce in ce mai restrictive cu privire la poluare, iar detaliile tehnice privind implementarea schemelor de tranzactionare a carbonului sunt, in general, diferite la nivel sub-național (de exemplu Ontario, Quebec, California), național (Noua Zeelandă, China, Taiwan, Coreea, Japonia, Costa Rica, Columbia) și supranațional (EU ETS).

Idei de retinut

1. Reprezentantul Băncii Mondiale, Celine Ramstein, a recunoscut importanța introducerii unui preț pe carbon și a menționat că există 46 de jurisdicții naționale și 30 subnaționale, fie cu scheme de tranzacționare a carbonului, fie cu taxe pe carbon. Cu toate acestea, toate schemele de comercializare a emisiilor (inclusiv China) cuprind doar 20% din gazele cu efect de seră la nivel mondial (GES).
2. Conform raportului Băncii Mondiale privind starea pieței carbonului, există o diversitate a prețurilor carbonului în diferite țări, de la 127 Euro/tCO2 în Suedia la 96 Euro/tCO2 în Elveția, 25 Euro/tCO2 în EU ETS pana la mai puțin de 10 Euro/tCO2 în majoritatea țărilor care au inclus in politica nationala un pret pe carbon. Doar 5% din emisiile globale au prețul CO2 între 40-80 Euro/tCO2.
3. Veniturile guvernelor, generate de taxele sau schemele de comercializare ale emisiilor de CO2 la nivel mondial, au crescut de la 22 miliarde USD în 2016 la 33 miliarde USD în 2017 și 45 miliarde USD în 2018.
4. Volumul tranzactiilor pieței voluntare a crescut în ultimii ani, iar companiile caută din ce în ce mai mult să stabilească obiective de CO2 în conformitate cu Acordurile de la Paris, Obiectivele ONU privind “Millennium Goals” și obiectivele UE privind emisiile pentru 2030 și 2050.
5. Obiectivul UE de neutralitate CO2 pana în 2050 poate fi atins numai dacă guvernele își cresc contribuțiile naționale determinate prin Acordul de la Paris și își stabilesc obiective mai mari de atins prin implementarea tehnologiilor verzi,  trecerea la energie regenerabila, punerea in aplicare a tehnologiilor de stocare a carbonului sau compensarea emisiilor de CO2 prin proiecte voluntare.

6. Germania doreste sa introduca o schema nationala de comercializare a emisiilor de CO2, in plus fata de schema europeana obligatorie, iar aceasta schema nationala sa cuprinda mult mai multe sectoare de activitate, comparativ cu EU ETS.
7. China a avansat în implementarea schemei de emisii naționale, finalizand faza I si intentioneaza sa realizeze si faza 2, denumita „exerciții de simulare”, înainte de sfârșitul acestui an.
8. Negocierile ONU cu privire la articolul 6 din Acordul de la Paris pot reprezenta o oportunitate pentru companiile private prin participarea acestora la mecanismele pieței internaționale voluntare in scopul scaderii emisiilor globale. Cu toate acestea, toate inițiativele pilot propuse pana acum pentru articolul 6 sunt inițiative guvernamentale și nu private.
9. Studiul IETA despre piața de emisii de gaze cu efect de seră din 2019 arată că 85% dintre respondenți se așteaptă ca acțiunile voluntare ale companiilor să crească în următorii 5-10 ani, acestea fiind mult mai implicate în reducerea emisiilor de CO2 și atingerea obiectivelor lor voluntare.

Sursa: Conferinta IEA-IETA-EPRI, Paris, 3-4 octombrie 2019

For English, please press here.

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata EU ETS

Pretul carbonului devine atractiv pentru achizitii

Incepand cu 1 octombrie 2019, pretul certificatul EUA a scazut sub de 25 euro/tCO2,  corespunzator cu retracția preturilor de 38,2% din aceeasi perioada a anului 2018. Operatorii EU ETS au inceput  sa cumpere certificate în avans, ca urmare a scaderii prețului si temandu-se, in acelasi timp, de volatilitatea acestuia. Desi pretul certificatului EUA ar putea sa mai scada pana la 22 euro/tCO2, exista si posibilitatea cresterii acestuia în funcție de rezultatul Brexit și de alți factori externi.

Reforma sistemului EU ETS

În cursul anului 2020, sunt posibile alte reforme la directiva UE privind sistemul de comercializare a emisiilor, inclusiv o reducere a cotelor gratuite acordate companiilor aeriene.

Mai multe informatii despre acestea, precum si alte noutati de pe piata internationala a carbonului, va vom transmite saptamana viitoare. Consultantul nostru international, Casiana Fometescu, reprezinta Romania la „Conferinta internationala anuala IETA – EPRI – IEA privind emisiile de gaze cu efect de sera”, ce se desfasoara pe 3-4 octombrie la Paris si ne va prezenta concluziile acesteia, in curand.

Sursa: AitherCO2, Londra si IETA, Paris

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →
CO2 Calculator