Stiri

Piata de CO2 23.10.2019

Creșterea prețului CO2 din ultimele zile și-a oprit astăzi cursul ascendent

Situatia incerta de iesire a Regatului Unit din UE a stabilit direcția prețului EUA în ultimele două săptămâni. Prețul a crescut înaintea votului din Parlamentul britanic din 15 si 16 octombrie, intrucat era de așteptat să se confirme implicarea viitoare a țării pe piața EU ETS.

Pretul s-a raliat la așteptările ca Marea Britanie și UE să realizeze un acord Brexit înainte de Summit-ul UE din 17-18 octombrie. Insa, parlamentarii britanici au votat, ulterior, pentru o prelungire a datei de ieșire la 31 octombrie, iar prețul a început, astazi, să scadă usor, ajungand in prezent la 25,20 Eur/tCO2.

Soarta acordului Brexit are implicații considerabile pentru EU ETS

Dacă Parlamentul Britanic aprobă acordul Brexit, Marea Britanie ar rămâne pe piața carbonului până la sfârșitul anului 2020. Acest lucru ar confirma, de asemenea, faptul că emitenții din Marea Britanie trebuie să cumpere certificate pentru a-și acoperi emisiile pentru 2019 și ar putea genera o creștere a cererii. Acest rezultat poate  determina revenirea la licitațiile de stat din Marea Britanie și alocarea gratuită, care au fost suspendate pe tot parcursul anului 2019.

În cadrul unui Brexit fără acord, Marea Britanie ar ieși din piața carbonului EU ETS, cu efect imediat. Emitenții din Marea Britanie nu ar face față obligațiilor EU ETS pentru anul calendaristic 2019.

Pretul CO2 ar putea ajunge la 100 EUR în doi ani, conform Carbon Pulse, 18 Octombrie

Tranzacționarea certificatului EUA a devenit „foarte inselatoare” în acest an, comparativ cu alti ani ,din cauza Brexit-ului și o inversare a fundamentelor pe termen scurt, potrivit unuia dintre cei mai proeminenți investitori pe termen lung, a carui identitate nu a fost dezvaluita. Acesta prezice că prețurile vor atinge 100 de euro la începutul următorului deceniu.

Sursa: Carbon Pulse & AitherCO2

For English, please press here.

Leave a Comment (0) ↓
CO2 Calculator