Stiri

Piata internationala de CO2

Efectele Brexit-ului asupra pretului EUA

Brexit-ul intră în vigoare, incepand oficial din 1 februarie 2020. Marea Britanie va intra într-o perioadă de tranzactionare a certificatelor EUA, valabilă până la sfârșitul anului 2020 si va trebui să se conformeze pentru anul 2019 si inca o luna din 2020. În acest caz, poate emite, de asemenea, alocarea gratuită de certificate EUA prin licitație. În funcție de cât de rapid va licita certificatele EUA, s-ar putea ca observa o scadere a pretului.

Marea Britanie ar putea emite EUA în două moduri diferite: EUA-uri numerotate sau nenumerotate. În primul caz, licitatiile nu ar trebui sa genereze un dezechilibru pe piata. În cel de-al doilea caz, posibil sa genereze surplus si scaderea pretului. Calendarul licitatiilor ar trebui stabilit printr-un acord UE – UK.

În cazul în care nu se întâmplă nici o emisiune și Marea Britanie nu percepe decât o taxă pe carbon, nu se va produce niciun surplus și piața va crește din nou, până la 25 de euro/ tonă.

Există încă o mulțime de incertitudini, în orice caz, iar piața din aceste zile poate fi o oportunitate bună de cumpărare pentru industriile care trebuie să cumpere pentru conformare.

Pretul certificatului EUA a fost de 23.12 euro/tCO2 la finalul zilei de tranzactionare de ieri, 03.02.2020, la bursa ICE ECX Londra.

Piata mondiala a carbonului in valoare de 194 miliarde euro in 2019, crestere cu 34%

Piata internationala a carbonului a crescut cu 34% in 2019 fata de 2018, ajungand la 194 miliarde euro (215 miliarde USD), conform studiului analistilor de la Refinitiv, marcand o crestere continua de 3 ani de zile. In raportul publicat saptamana trecuta, se arata o crestere anuala a volumului pietei pentru fiecare piata regionala sau nationala, volumul tranzactiilor atingand 8,43 miliarde tCO2.

Cresterea pretului pietei europene EU ETS este principala cauza a cresterii pietei intenationale, de la 9 euro la 25 euro/EUA in medie in 2018 si 2019.

Piata europeana de CO2 este cea mai mare piata din lume, atat din punct de vedere al volumului tranzactiilor, cat si a valorii acestora. Piata EU ETS a crescut cu 30% in 2019 in valoare de 170 miliarde euro, desi volumul certificatelor EUA si EUAA (aviatie) a scazut cu 12%.

Piata carbonului in dezvoltare in 2021 va atrage, din nou, investitorii

Pretul carbonului va creste mult peste pretul actual, pana la sfarsitul anului, iar o reintoarcere a investitorilor speculativi este estimata pentru anul 2021. Pretul ar putea ajunge pana la 30 euro/EUA, au previzionat analistii de la Reuters in 21.01.2020, ca urmare a declaratiilor facute de potentialii cumparatori.

Sursa: Reuters Point Carbon, Londra si IETA, Geneva

Leave a Comment (0) ↓
CO2 Calculator