Stiri

Piata de CO2 din Europa – 07.10.2020

Parlamentul European voteaza cresterea tintei de reducere a emisiilor cu 60% pana in 2030

Parlamentul European a votat marți, 6 octombrie 2020, actualizarea țintei climatice a Uniunii Europene pentru 2030, susținând o reducere cu 60% a emisiilor de gaze cu efect de seră fata de nivelurile industriale din 1990 până la sfârșitul deceniului, în creștere față de procentul de 40% din prezent. Parlamentarii din adunarea UE au votat propunerea de modificare a obiectivului pentru 2030 cu 352 de voturi pentru, 326 împotrivă, cu 18 abțineri.

Textul va fi transmis Consiliului de Miniștri al UE care reprezintă cele 27 de state membre ale UE pentru aprobare finală. Obiectivul UE este să încheie negocierile până la sfârșitul anului.

Decizia Parlamentului cu privire la obiectivul climatic 2030 a avut loc ca parte a unui vot mai amplu asupra unei propuneri legislative europeane privind clima, care urmărește să consacreze într-o legislație mult mai stricta obiectivul UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. Desi propunerea Comisiei Europene a fost de cresterea obiectivului de reducere a emisiilor de 55% pana in 2030, este printre putinele voturi care nu au luat in considerare propunerea initiala facuta de Comisie.

Vom asista, in continuare, la un sfarsit de an controversat din punct de vedere al angajamentelor climatice viitoare ale UE, care ar trebui sa fie votate in unanimitate de toate statele membre. Procesul legislativ european va atrage, cu siguranta, o volatilitate si mai mare a preturilor certificatelor de CO2, care persista in ultimele saptamani.

Certificatul EUA in trimestrul IV – volatilitate in functie de evenimente politice

Prețul EUA a atins un maxim de 30,47 €/tCO2 in ultimii 14 ani pe 14 septembrie 2020 și a depășit de două ori 30 €/tCO2 în al treilea trimestru, media trimestriala fiind de 27,41 €, datorită sprijinului puternic din partea politicilor climatice ale UE și a piețelor de acțiuni in crestere. Piața EUA a evitat în permanență fundamentele slabe provenite din pandemia COVID-19 și scaderea cererii pentru cărbune determinata de tranzitia catre energiile regenerabile sau gaz. Participanții la piață de carbon EU ETS sunt mai degraba influentati de Legea europeana privind clima și obiectivul de reducere a emisiilor din 2030, dar și de politica internaționala, precum ca alegerile din SUA.

In momentul prezent, certificatul EUA este tranzacționat la 27,43 € / t pe bursa ICE ECX din Londra (7 octombrie 2020), cu 2,35% mai mult decât ziua precedentă.

Sursa: Euactiv, Bruxelles si Aither Group, Elvetia

Leave a Comment (0) ↓
CO2 Calculator