Stiri

Piata de carbon – Retrospectiva 2018

Rezultatele Conferintei ONU privind schimbarile climatice din Polonia

Desfasurata in luna decembrie 2018, Conferința ONU privind schimbarile climatice s-a încheiat  după două săptămâni de negocieri intense privind modalitățile de punere în practică a Acordului de la Paris. Unul dintre punctele importante de discuție a fost modul în care să se țină seama și să se înregistreze emisiile de gaze cu efect de seră. Din pacate, aspecte  cruciale, precum implicarea tarilor in limitarea creșterii temperaturii la sub 1,5 grade Celsius, după cum s-a menționat în raportul IPCC, au fost ignorate. Deciziile privind piețele de carbon si modalitatile de inter-conecatre au fost  amanate pentru reuniunea COP de anul viitor intrucat țările membre ONU nu au reușit să ajungă la un acord. Experții în schimbari climatice au criticat acordurile din cadrul conferinței ca fiind inadecvate și nu suficient de urgente pentru a răspunde provocărilor actuale ale climei.

Cu toate acestea, un grup de țări în curs de dezvoltare, Uniunea Europeana și Canada s-au angajat să stabilească obiective mai drastice de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de creștere a obiectivelor țărilor lor până în 2020. Ei au hotărât să adopte măsuri suplimentare pentru a depăși ceea ce s-a convenit la conferința COP24 din Katowice. Ideile practice privind modul în care s-ar realiza acest lucru nu au fost, totuși, discutate și nici modul în care se intenționează să se atingă aceste obiective.

Rezerva de stabilitate a pieței EU ETS intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019

Începând cu 1 ianuarie 2019, Rezerva de stabilitate a pieței (MSR – Market Stability Reserve) va începe oficial să funcționeze. MSR a fost creata pentru a elimina excedentul de cote de emisii care s-a acumulat în EU ETS începând cu 2009. În rezervă vor fi plasate 265 milioane de EUA în perioada ianuarie-august a anului 2019. Volumele vor fi reduse semnificativ în comparație cu anii precedenți, insa se asteapta o crestere a prețului carbonului ca urmare a intrarii sale in aplicare.

Pretul certificatului EUA la sfarsitul zilei de tranzactionare de ieri, 07.01.2019, a fost de 22,84 Euro.

Licitațiile britanice și alocările gratuite au fost suspendate

Cu efect tot pentru anul 2019, Comisia Europeană a anunțat suspendarea tuturor vânzărilor de certificate EUA emise de Regatul Unit al Marii Britanii, de la 1 ianuarie 2019 până la soluționarea acordului Brexit între Marea Britanie și UE. Aceasta înseamnă că Regatul Unit nu va licita sau aloca certificate in perioada imediat urmatoare. Cotele aflate deja în circulație nu vor fi totuși afectate. Marea Britanie va părăsi imediat EU ETS dacă nu este altfel stipulat in Acordul Brexit. Absența licitațiilor în Marea Britanie și a licitațiilor germane care urmează să fie confirmate este de așteptat să mențină prețurile ridicate pe măsură ce începe noul an, intrucat oferta este mai mică.

Atentia nostra se indreapta catre ziua de marti a saptamanii viitoare, 15.01.2019, cand Parlamentul Marii Britanii va vota acordul de retragere din Uniunea Europeana.

Sursa: Comisia Europeana, Bruxelles si AitherCO2, Londra

For English, please press here.

Leave a Comment (0) ↓
CO2 Calculator