Stiri

Piata de carbon europeana – 26.01.2021

Pretul certificatului de carbon

Prețul certificatului EUA pe bursa ICE ECX din Londra s-a închis vineri, 22.01.2021, la 34,63 € / tCO2, si a deschis în această dimineață (26.01.2021) sesiunile comerciale EUA la 32,95 € / tCO2.

Această perioadă de conformare este deosebit de dificilă pentru multe companii și majoritatea analiștilor din UE se așteaptă la un interval de tranzacționare de 31-36 eur/tCO2 in următoarele 4 luni de tranzacționare.

Net-zero, carbon-neutru, carbon-negativ – esti confuz din cauza limbajului de pe piata carbonului?

S-ar putea să fi auzit multe discuții despre „net-zero” în mass-media în ultima vreme. China a anunțat recent că intenționează să atingă obiectivul până în 2060. Franța, Marea Britanie și Noua Zeelandă il vor atinge până în 2050. În Australia, toate statele și teritoriile au o strategie “net-zero” și guvernele federale sunt supuse angajamentului național.

S-ar putea să fi auzit, de asemenea, despre „zero emisii”, „emisii reduse” sau „neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon”. Să clarificăm ce înseamnă toți acești termeni în practică pentru a înțelege termenul „net-zero emisii”.

In primul rand, acest termen nu trebuie confundat cu următoarele concepte conexe, ci doar privite separat:

Zero Emisii

Se referă la un proces în care nu se eliberează deloc CO₂. In realitate, în actualul nostru sistem global de producție și exploatare, nicio tehnologie nu are emisii zero.

Despre tehnologii precum panourile solare și energia eoliană se spune adesea că sunt cu emisii zero, dar din punct de vedere tehnic nu sunt. Aceste tehnologii au „emisii încorporate” , cele care au rezultat din procesul de fabricatie al tehnologiei respective. Cu toate acestea, parcurile eoliene si solare nu produc emisii continue după instalare, spre deosebire de energia combustibililor fosili.

Carbon negativ

Inseamnă eliminarea emisiilor de CO₂ din atmosferă sau sechestrarea unor valori mai mari de gaze cu efecto de sera decat sunt emise in atmosfera. S-ar putea include aici tehnologiile de captare și stocare a carbonului.

Emisii reduse

Reprezinta generarea de gaze cu efect de seră la o rată mai mică decât cea normală (“BAU – Business as usual”). Exemplele includ trecerea de la energia pe cărbune la cea pe bază de gaz pentru a genera aceeași cantitate de energie electrică, dar cu mai puține emisii de CO2.

Deci, ce sunt emisiile net-zero pentru țări sau companii?

Net-zero emisii la nivel global sau la nivel de țară

Se vor realiza emisii nete zero atunci când toate emisiile de gaze cu efect de sera cauzate de om in atmosfera sunt echilibrate prin eliminarea acestora din atmosferă într-un proces cunoscut sub numele de eliminare a carbonului (prin sechestrarea CO2 de catre paduri sau diverse tipuri de plantatii sau prin tehnologii de captare si stocare a carbonului).

Net-zero emisii la nivel de companie

Emisiile de CO2 sunt generate de companii prin activitatile lor curente (de productie, administrative etc.), insa acestea sunt compensate sau neutralizate cu aceeași cantitate de CO2, în altă parte. Termenul „neutru din punct de vedere al carbonului” sau „carbon neutral” este de multe ori folosit de companii în loc de net-zero și, în linii mari, înseamnă același lucru.

Trecerea către net-zero este crucială pentru a evita o catastrofă climatică. Și timpul pentru a schimba nu este mâine sau „până în 2050” . Este acum, precum afirma cei mai multi oameni de stiinta.

Sursa: Energy in Demand & Bursa ICE ECX, Londra

 

For English, please press here.

Leave a Comment (0) ↓
CO2 Calculator