Stiri

Piata de carbon europeana 31.03.2021

Prețul certificatului CO2 pe bursa ICE ECX din Londra a deschis în această dimineață, 31.03.2021, sesiunile comerciale EUA la 42,05€/tCO2.

Certificatul EUA a crescut ușor luni, 30.03.2021, cu 0,74% , un sentiment de crestere a pretului remarcandu-se pe piata in aceasta saptamana. Licitațiile finalizate cu succes au încurajat operatorii din piata că prețurile ar putea retesta nivelurile record înregistrate la începutul acestei luni, de peste 43 €/tCO2.

Aceasta incurajare se datoreaza si previziunilor date de Morgan Stanley, care ridică perspectivele pe termen scurt privind prețul carbonului in EU ETS la 50 euro/tCO2 pe baza semnalelor politice „pozitive” și a continuării intrării de noi investitori pe piață.

Bruxelles lansează consultări privind rețelele transnaționale de transport de CO2

Comisia Europeană a lansat în luna martie 2021 o consultare publica cu privire la rețelele transfrontaliere de transport de CO2, care ar putea obține acces prioritar pentru finanțari europeane, întrucât UE intenționează să demareze primele proiecte CCS (Carbon Capture & Storage)la scară largă până la sfârșitul deceniului, în timp ce ONG-urile ecologiste urmăresc sa extinda domeniul de aplicare EU ETS si catre domeniul transportului.

In plus, viitorul pachet legislativ al Comisiei Europene privind privind energia și clima va propune „extinderea schemei de comercializare a cotelor de emisie la sectoare precum construcțiile și transportul rutier”, conform declaratiei Comisarului european pentru energie, Kadri Simson din 25.03.2021.

Includerea atât a transportului rutier, cât și a clădirilor în schema UE de plafonare și comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră a fost propusa de noua Comisie, chiar de la preluarea mandatului sau, în decembrie 2019.

Sursa: Carbon Pulse, Londra & Euractiv, Bruxelles

For English, please press here.

Leave a Comment (0) ↓
CO2 Calculator