Stiri

Piata de carbon – 22.09.2015

Bursa de la Londra, ICE – Intercontinental Exchange, tranzactioneaza certificatele de emisii de CO2 astfel:

  • EUA spot: 8,00 Euro
  • EUA Futures Decembrie 2015: 8,02 Euro
  • CER Futures Decembrie 2015: 0,50 Euro
  • Brent Crude (petrol) spot: 48,19 USD
  • Energie Germania Octombrie 2015: 33,10 Euro

Piata europeana de CO2 – EU ETS

Saptamana trecuta, in data de 18.09.2015, ministrii de mediu din cadrul Consiliului de Ministri UE au decis adoptarea formală finală a Rezervei de Stabilitate de Piata (Market Stability Reserve – MSR) in cadrul Schemei Europene de Tranzactionare a Emisiilor de gaze cu efect de sera (EU ETS).

Șase țări – printre care Ungaria, Polonia și Bulgaria – au votat împotriva proiectului de rezoluție. Cu toate acestea, MSR va fi introdus incepand cu 2019, iar cele 900 de milioane de certificate EUA in surplus vor fi transferate direct în MSR.

Tot vineri, miniștrii mediului din UE au convenit, după lungi dezbateri, sa adopte o pozitie comună a Uniunii Europene pentru discuțiile climatice ONU de la Paris din decembrie 2015. Obiectivul de a limita încălzirea globală la 2 ° C se mentine si va fi propus pentru toata perioada urmatoare pana la sfarsitul secolului.

De asemenea, o reducere de 50% sub emisiile de gaze cu efect de seră din 1990 până în 2050 este considerat a fi un reper important pentru toate țările. Toate țările ar trebui să-si reduca treptat pe emisiile anuale, iar tarile dezvoltate UE vor avea ca tinta 80 -90% reduceri de emisii CO2 pana in 2050.

Din pacate, miniștrii mediului europeni au reușit doar să cadă de acord asupra celui mai mic numitor comun, ceea ce nu va  conduce la rezultate ambițioase în Paris, desi asteptarile pentru Summitul ONU pe Schimbari Climatice din acest an sunt foarte mari. De exemplu, Greenpeace a solicitat sustinerea unor eforturi considerabile in ceea ce privește încetarea utilizării surselor de energie fosile, cum ar fi cărbune, gaze și petrol până în anul 2050.

Din moment ce multe țări din întreaga lume au construit sistemul lor economic prin utilizarea combustibililor fosili – precum Polonia sau Australia – și nu au început încă extinderea energiilor regenerabile într-un număr suficient, aceasta solicitare va rămâne, probabil, irealizabila prea curand.

Sursa: Comisia Europeana – DG Clima, Bruxelles si Advantag Brokerage Gmbh., Germania

For English version, please press here.

 

chart aktuell 21 Sept 2015

 

 

 

Leave a Comment (0) ↓
CO2 Calculator