Stiri

Piata de carbon – 21.04.2022

Piata ICE ECX din Londra a inchis ieri, 20 aprilie 2022, contractul futures EUA la pretul de 87,82 euro/tCO2, in crestere cu 9,5%, ca urmare a apropierii datei limita de conformare pentru instalatiile poluatoare din UE de la sfarsitul acestei luni.

Emisiile verificate în cadrul Schemei de comercializare EU ETS au crescut cu 8,3% anul trecut, potrivit unui sondaj publicat de Carbon Pulse. Cauzele cresterii emisiilor de gaze cu efect de sera in 2021 fata de 2020 sunt in stransa legatura cu revenirea economiei si a producției europene dupa scăderea indusă de pandemie în 2020 si arderea unei cantitati mai mari de combustibil fosil in aceasta perioada. Termenul limită de predare a certificatelor EUA pentru conformarea 2021 de catre instalațiile poluatoare EU ETS este de 30 aprilie, iar Comisia Europeană va pune la dispoziție în curând datele privind emisiile verificate din 2021. Va vom tine la curent cu cifra oficiala.

Carbon Boarder Adjustment Mechanism (CBAM)

Cei 27 de miniștri ai economiei din tarile UE au ajuns la un acord in luna martie privind introducerea unei taxe pe carbon la importurile de bunuri, precum oțelul, cimentul și îngrășămintele, ce provin din industriile poluatoare. Ministrii nu s-au inteles, insa, cu privire la aspecte controversate precum utilizarea veniturilor provenite din aceasta schemă de carbon.

Mecanismul de ajustare a carbonului la frontiera a fost propus de Comisia Europeană anul trecut ca o modalitate de a proteja industria UE de importurile de produse care provin din țări în care poluarea este mai ieftină. Progresul în acest demers legislativ este o prioritate pentru Franța, care deține în prezent președinția  UE.

Implementarea CBAM este următorul pas pe care îl vom urmări îndeaproape. Pana atunci, va dorim Sarbatori Pascale fericite, pline de speranta si dragoste!

Sursa: Carbon Pulse, European Council

For English, please press here.

Leave a Comment (0) ↓
CO2 Calculator