Stiri

Piata de carbon EU ETS 20.11.2019

Uniunea Europeana inaspreste regulile de alocare gratuită

Comisia Europeană a adoptat, in aceasta luna, reglementari care să îi permită să modifice volumul de certificate EUA pe care o instalație le primește gratuit, ca urmare a modificarilor activitatii acelei instalații. Noile regulile se vor aplica în cea de-a patra fază de tranzacționare a pieței EU ETS, între 2021-2030.

În conformitate cu Directiva revizuită EU ETS, Comisia poate ajusta alocarea gratuită a unei instalații atunci când operațiunile acesteia scad sau cresc cu mai mult de 15%. Noile reguli adoptate permit ajustări suplimentare la alocarea gratuită, după ce această modificare inițială a avut loc.   Scopul noilor reglementari este ca instalatiile poluatoare sa primeasca doar cantitatea de credite de carbon de care au nevoie pentru a-și acoperi emisiile reale si a evita eventualele profituri, generate vanzarea surplusului de certificate primite gratuit.

UE poate lua în considerare si alte modificări la alocarea gratuită în anii 2020, dacă statele membre stabilesc un obiectiv mai ambițios de reducere a emisiilor pentru 2030 – obiectiv susținut de actualul presedinte al Comisiei. Ursula von der Leyen are în vedere și o taxa fiscală pe carbon la nivelul întregii UE si pare a fi sustinuta in aceasta directie de multe state membre.

Pretul certificatului EUA

Bursa ICE ECX de la Londra a incheiat ieri, 19.11.2019, sesiunea de tranzactionare la 23.44 Eur/EUA. Piata a inregistrat o scadere de cel putin 1 Euro in ultima saptamana, cauzata in principal de anuntul Germaniei despre posibilitatea retragerii de pe piata a certificatelor EUA alocate instalatiilor din energie pe baza de carbune doar incepand cu anul 2022, desi isi doreste sa inceapa inchiderea acestora anul viitor.

Sursa: AitherCO2 si Pont Carbon, Londra

For English, please press here.

 

 

Leave a Comment (0) ↓
CO2 Calculator