Stiri

Piata de carbon 18.02.2021

Prețul certificatului de carbon

Prețul certificatului EUA pe bursa ICE ECX din Londra a deschis în această dimineață, 18.02.2021, sesiunile comerciale EUA la 38,18 €/tCO2.
Prețul EUA și-a continuat creșterea in prima zi din aceasta  săptămâna, 15.02.2021, atingând recordul de la înființarea Schemei de comercializare a emisiilor EU ETS, cu prețul de 40.60 € / tCO2. Certificatul EUA a ajuns la peste 40€ luni si marti (15&16.02) după ce jucătorii din piață au respins șansele de reușită ale Comisiei Europene de a limita tranzactiile speculative, cel putin în viitorul apropiat. Trendul din primele zile ale saptamanii este, insa, in scadere, ca urmare a unor previziuni favorabile privind vremea in Europa.

Subvențiile pentru combustibilii fosili se ridică la sute de miliarde de dolari pe an

În ciuda acordului încheiat de G20 in 2009 de a elimina subvențiile acordate pentru combustibilii fosili, doar SUA, China și Rusia au cheltuit 909 miliarde USD în 2017, ceea ce inseamna cu aprox. 40% mai mult decât în 2009.

Un studiu global al prețului benzinei între 2003 și 2015, publicat de “Center for Global Development”, a arătat că subvențiile nete pentru combustibilii fosili au crescut cu 5% în fiecare an.

Eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili nu ar trebui sa fie opționala în efortul de decarbonizare a economiei globale, ci esențiala pentru întreaga tranziție. Insa obținerea unui sprijin pe scară largă va necesita o schimbare a mentalitatii politice, masuri inovatoare și finanțari mult mari.

Oamenii de știință avertizează că poluarea cu combustibili fosili este de două ori mai mortală decât se credea inainte

Un studiu recent din Marea Britanie de la Universitatea Harvard și Universitatea College London a constatat că poluarea aerului determinata de arderea combustibililor fosili cauzează de două ori mai multe decese.

Conform acestuia, în 2012, particulele fine ale aerului au contribuit la 99.000 de decese în Marea Britanie, mai mult decât dublul estimării publicate în 2016 de Colegiul Regal al Medicilor (40.000 de decese pe an din toate sursele de poluare a aerului).

Aproape unul din cinci decese în Marea Britanie este legat de poluarea cu particule fine din traficul rutier și alte activități care implică arderea benzinei, motorinei, cărbunelui și gazelor.

Sursa: ICE ECX, Carbon Pulse & Bloomberg, Energy in Demand, Londra

For English, please press here.

Leave a Comment (0) ↓
CO2 Calculator