Stiri

Piata de carbon europeana – 05.01.2021

În această dimineață, 05.01.2021, pretul certificatului de carbon la bursa ICE ECX din Londra s-a deschis la 33,44 €/tCO2. Ieri, 04.01.2021, prețul EUA a atins pragul de 34 €/tCO2, ajungand la cel mai ridicat nivel din ultima decada.

Cauzele cresterii pretului CO2

Certificatele EUA au atins luni un nou record istoric ca urmare a previzionarii unui val de vreme rece in Europa, ce ridica consumul energetic. In acelasi timp, anuntul Comisiei Europene privind acordarea alocațiilor in luna ianuarie a stimulat sentimentul cresterii pretului.

Decizia recentă a Uniunii Europene de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% pana in 2030 fata de nivelul din 1990 este un alt motiv care a determinat aceasta majorare a pretului. Traderii așteaptă, de asemenea, ca reglementările europene privind arderea combustibililor fosili sa se înăspreasca in scopul atingerii noului obiectiv propus, inclusiv sa se reduca numărul de credite de carbon de pe piata. Tintele viitoare de reducere a emisiilor vor determina scadere a ofertei de certificate de CO2 și o ofertă mai mică ar trebui să conduca la prețuri mai mari.

Mai mult decat atat, perspectiva unui randament ridicat pe piata certificatelor de carbon, care a fost inclusa in piata financiara din 2019, a atras jucători consacrați pe aceasta piata. Bănci, precum Morgan Stanley și case de trading precum Andurand Capital și Trafigura au cumparat certificate de CO2 sau și-au extins pozițiile pe piața carbonului în ultimele luni.

Sursa: ICE ECX Londra & World Street Journal

For English, please press here.

Leave a Comment (0) ↓
CO2 Calculator