Piata de carbon internationala – 18.12.2022
Rezultate si renuntari la COP27
Luna decembrie a fost marcată de Summitul ONU privind schimbarile climatice, COP27, care a avut loc in Egipt într-un context internațional remarcat prin tensiuni geopolitice grave, o criză energetică cu prețuri fără precedent la energie, inflație și încetinirea economiilor tarilor membre. O situație care a obligat statele să-și regândească strategiile, atât pentru a răspunde amenințărilor la adresa securității energetice, cât și pentru a accelera, în același timp, trecerea sistemelor economice către energie curată.
Intâlnirea COP27 din acest an va fi amintită, cel mai probabil, ca fiind cea care a obținut un rezultat remarcabil pentru politicile de adaptare și justiție referitoare climă. De fapt, Fondul Loss and Damage (pierderi și daune) a fost creat pentru a sprijini țările cele mai vulnerabile, afectate de dezastrele legate de climă – un mecanism care a fost întotdeauna în centrul pretențiilor țărilor în curs de dezvoltare, care cer ca statele industrializate să compenseze pentru efectele schimbărilor climatice, de ale căror pagube suferă cel mai mult chiar dacă nu au contribuit la cauze. Totuși, rămânem sceptici dacă angajamentul invocat de țările dezvoltate va conduce la ajutorul real al țărilor sărace afectate. In acelasi timp, mai rămân multe detalii de rezolvat referitoare la implemetarea acestuia: dimensiunea reală a fondului, cine va plăti pentru aceste compensații, cine le va primi și în funcție de ce criterii, cum va fi masurat impactul climatic.
Aspectele pozitive ale Summit-ului includ finanțarea climatică și, în special, mecanismele pieței. Într-adevăr, discuțiile legate de articolul 6 din Tratatul de la Paris, articolul care reglementează piața de emisii, au apărut în toate pavilioanele naționale la COP, iar acest lucru a contribuit la furnizarea unei cantități semnificative de îndrumări care vor ajuta la funcționarea piețelor de emisii. În viitor, ar fi de dorit ca acesta sa fie noul model pentru COP, desi putin probabil: negociatorii oferind îndrumări cu privire la punerea în aplicare a articolului 6, iar părțile evidențiind progresul lor în utilizarea acestuia.
Cu toate acestea, ceea ce ramane îngrijorător este lipsa de ambiție în ceea ce privește atenuarea schimbărilor climatice. COP27 a început cu scopul de a continua rezultatele COP26, de anul trecut de la Glasgow, care urmărea să facă din deceniul 2020-2030 unul transformator pentru acțiunea climatică pentru a menține încălzirea globală la 1,5°C față de nivelurile pre-industriale, așa cum este prevăzut de Tratatul de la Paris. Cu toate acestea, nu au existat pași în acest sens, iar textul final al conferinței este de fapt o repetare a textului COP26 privind decarbonizarea, utilizarea combustibililor fosili și reducerea emisiilor. Obiectivul de reducere la jumătate a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 pentru a ne incadra in 1,5°C pare îndepărtat în acest moment.
Interesantă a fost poziția Indiei la acest COP. Anul trecut, la Glasgow, s-a opus ferm apelului de renuntare la carbune ca sursă de producere a energiei, iar acest lucru a condus la documentul final, cu referire la simpla „reducere” și nu la „eliminare”. La Sharm El Sheikh, însă, India a fost cea care a înaintat propunerea de a abandona complet combustibilii fosili, evident susținută de Europa și Statele Unite, în timp ce acum existau țări, precum Arabia Saudită și Rusia, ale caror economii se bazeaza pe productia si comertul cu petrol si gaze, împiedicand ca textul final să aducă vreo imbunatatire fata de 2021. Asadar, COP28 de anul viitor este așteptat sa rezolve problema renunțării la combustibilii fosili. Dificil de realizat, tinand cont ca va fi găzduit de Emiratele Arabe Unite, țară care deține unele dintre cele mai mari rezerve de petrol din lume.
Pana atunci, insa, va dorim sa va bucurati de Sarbatoarea Craciunului si sa celebrati nasterea mantuitorului nostru, Isus Hristos, in suflet si impreuna cu familia si prietenii!
For English, please press here.
Sursa: UNFCCC si Aither Group