Directiva EU ETS 2
Serviciile Noastre de consultanta pe EU ETS 2
EU ETS 2: Extinderea pieței de carbon la transport și clădiri
Pe măsură ce UE își intensifică ambițiile climatice, o dezvoltare semnificativă este în curs de desfășurare: EU ETS 2. Această nouă fază a Sistemului de Tranzacționare a Emisiilor (EU ETS) este menită să extindă domeniul de aplicare al prețului carbonului dincolo de sectoarele acoperite de Schema de comercializare a emisiilor UE actuala, vizând transportul rutier, clădirile și industria mica.
Ce este EU ETS 2?
Spre deosebire de EU ETS actual, care reglementează marii emițători industriali și sectorul energetic, EU ETS 2 se va concentra asupra furnizorilor de combustibili pentru transportul rutier și încălzire. În cadrul acestui nou sistem, companiile care furnizează combustibili precum benzină, motorină și gaze naturale vor fi obligate să cumpere certificate de emisii de carbon pentruemisiile de CO2 eliberate atunci când acesti combustibili sunt arși.
Această schimbare a fost implementata pentru a impune o taxa pe emisiile de CO2 din cat mai multe sectoare de activitate din economie, în special în sectoarele care au fost dificil de decarbonizat pana acum. Baza legislativă pentru ETS 2 este descrisă în Directiva (UE) 2023/959.
Când va intra în vigoare EU ETS 2?
Parlamentul European și Consiliul UE au convenit că ETS 2 va fi pe deplin operațional în 2027. Ca prim pas, monitorizarea și raportarea emisiilor vor începe în 2025. Pe parcursul anului 2027, va fi licitat un volum de certificate cu 30% mai mare pentru a oferi lichiditate pe piață.
Sectorele incluse în EU ETS 2
EU ETS 2 va include:
• Transportul rutier: Toți furnizorii de combustibili pentru vehiculele de pasageri, flotele comerciale și serviciile de logistică vor fi obligați să achiziționeze certificate pentru emisiile lor de CO2.
• Încălzirea clădirilor: Aceasta include combustibili pentru încălzirea rezidențială și comercială, precum gazul natural, păcura și cărbunele.
• Industria mica: Sectoare industriale mai mici, care au fost în afara domeniului ETS-ul original, vor fi, de asemenea, obligate să participe la EU ETS 2.
Creșterea prețurilor la combustibil ca o consecință
O consecință majoră a EU ETS 2 va fi creșterea semnificativă a prețurilor la combustibil. Analiștii Carbon Expert preconizează o creștere de aproximativ 0,50 € pe litru la pompă pentru benzină și motorină. Aceasta este determinată de faptul că furnizorii de combustibili vor trebui să achiziționeze certificate de emisii, costuri pe care se așteaptă să le transfere consumatorilor inca de anul viitor.
In mod evident, aceasta noua schema a emisiilor aplicata furnizorilor de combustibili pentru transportul rutier și încălzire, precum si industriei mici, va pune presiune financiară imediată asupra afacerilor din aceste sectoare de activitate si, ulterior, va afecta negativ economia prin cresterea preturilor combustibililor. Vehiculele electrice, transportul public și clădirile eficiente energetic vor deveni mai atractive pe măsură ce costurile serviciilor tradiționale pe bază de combustibili fosili cresc semnificativ.
ㅤㅤ
Contact Us
ㅤ
Carbon Expert vă oferă consultanță specializată pe piața EU ETS 2 și va poate ghida prin complexitatea reglementărilor acestea referitoare la raportare, monitorizare si tranzactionare. Cu expertiză în domeniul sustenabilității și tranzacționării certificatelor de emisii de peste 15 ani, Carbon Expert vă sprijină în înțelegerea impactului financiar, identificarea oportunităților pentru reducerea emisiilor și implementarea de strategii eficiente pentru adaptarea la noile cerințe.
Sursa: Comisia Europeana, Carbon Pulse