Newsletter Carbon Expert 25/09/2024
Prețul certificatului de carbon din Europa (EUA) pe piata ICE a crescut marti pana la €64.21. luând din nou indicii din piața mai puternică a gazului TTF. Cu toate acestea, analiștii au continuat să indice către indicatori tehnici care ar putea sugera o scădere a prețurilor și au evidențiat posibila volatilitate înainte de expirarea opțiunilor de miercuri. Prețul certificatului de carbon din Regatul Unit (UKA) a scazut la £38.53 pe piata ICE
Emisiile in sistemul european EU ETS s-au redus cu 47% în 15 ani
Datele raportate de statele membre UE privind emisiile verificate in 2023 in cadrul EU ETS arată o scădere cu 15,5% a emisiilor în 2023, comparativ cu nivelurile din 2022. Având în vedere această evoluție, emisiile ETS din sectoarele cheie, inclusiv din sectorul energetic și industria grea sunt acum cu aproximativ 47% sub nivelurile din 2005 și sunt pe cale să atingă obiectivul de -62% pentru 2030.
Cel mai important motor al scăderii record a emisiilor din EU ETS a fost sectorul energetic, emisiile provenite din producția de energie electrică scăzând cu un procent semnificativ de 24% față de 2022. Această scădere se datorează unei creșteri substanțiale a producției de energie electrică din surse regenerabile (în principal energie eoliană și solară), în detrimentul cărbunelui și al gazului.
Pentru mai multe informatii, intrati aici.
Țările BRICS vor colabora pentru dezvoltarea pieței de carbon
Într-un pas semnificativ către cooperarea internațională pentru climă, țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) au convenit să colaboreze pentru dezvoltarea piețelor de carbon. Această colaborare are ca scop crearea unor piețe integrate care să reducă emisiile de carbon în cele mai mari economii emergente din lume. Având în vedere stadiile variate de dezvoltare în fiecare națiune, parteneriatul se va concentra pe împărtășirea celor mai bune practici, crearea unor cadre armonizate și stimularea investițiilor în tehnologii sustenabile.
Aceste țări sunt contribuitori majori la emisiile globale. Prin coordonarea mecanismelor de stabilire a prețului carbonului și a celor de tranzacționare, națiunile BRICS își propun să facă pași proactivi pentru a-și reduce impactul asupra mediului.
Explorează mai multe despre acest parteneriat aici.
Legea privind restaurarea naturii intră în vigoare
Legea Uniunii Europene privind restaurarea naturii a intrat oficial în vigoare. Scopul acestei legi este de a inversa decenii de degradare a ecosistemelor, impunând restaurarea a 20% din ecosistemele degradate ale UE până în 2030, punând astfel bazele pentru o reînnoire extinsă a habitatelor naturale. Legislația pune accent pe restaurarea zonelor umede, pădurilor, pajiștilor și ecosistemelor urbane, abordând pierderea biodiversității și combatând direct schimbările climatice.
Legea reprezintă un angajament de a reconstrui rezistența în fața presiunilor tot mai mari asupra mediului, cu o viziune pe termen lung pentru ecosisteme mai sănătoase până în 2050. Proiectele de restaurare vor fi acum extinse în statele membre, iar mecanismele de finanțare au fost puse la punct pentru a sprijini inițiativele la scară largă. Pe lângă beneficiile pentru biodiversitate, eforturile de restaurare sunt așteptate să sporească sechestrarea carbonului, să întărească sursele de apă curată și să reducă riscurile de dezastre naturale, cum ar fi inundațiile și secetele.
Citește mai multe despre aceasta lege aici.
Sursa: Comisia Europeană, Parlamentul European, Carbon Pulse, Green Earth
Carbon Expert este consultant pe piața de carbon, ajutându-vă să reduceți emisiile și să valorificați oportunitățile de tranzacționare a alocărilor.
Cu soluții personalizate, vă sprijinim în conformarea cu reglementările in vigoare și atingerea, intr-un mod eficient, a obiectivelor de sustenabilitate