Stiri

Piata de CO2 – 09.03.2022

Va transmitem in randurile care urmeaza cateva consideratii asupra pietei carbonului, in aceste momente dificile prin care trecem.
O data cu inceperea razboiului in Ukraina, pretul carbonului pe piata europeana EU ETS a scazut cu aproximativ 40%, incepand de joi, 24.02 pana luni, 07.03 de la 94.97 euro/tCO2 euro la 57,93 euro/tCO2, preturi tranzactionate la bursa ICE ECX din Londra.

Pe canalele de informatii din grupurile profesionale externe in care participam, am fost avertizati duminica seara, 27.02, de posibilitatea scaderii pietei, ca urmare a anticiparii unor vanzari masive de certificate detinute de oligarhii rusi, acestia temandu-se sa nu le fie confiscate activele financiare, precum au fost confiscate cele fizice, si dorind sa le transforme cat mai repede in lichiditati. Piata a inceput sa scada destul de lent in primele zile din martie, dar sustinut. Cu alte cuvinte, stirea primita era adevarata, insa nimeni nu putea anticipa ca piata va fi destabilizata atat de mult, nici cat de mari sunt aceste active. Banuim ca si alte fonduri de investitii au inceput sa se teama de scaderea pietei si au actionat in aceeasi directie de vanzare a certificatelor achizitionate cu scopul de a marca profit, chiar daca mai putin decat estimasera.

Dintr-o data, piata de carbon europeana, despre care analistii de specialitate afirmau ca este direct proportional legata de piata de energie, nestiind cum sa mai explice tendinta de crestere a preturilor (de altfel artificial umflate de achizitiile de certificate EUA facute de fondurile de investitii si oamenii bogati ai acestei lumi), nu a mai avut acest trend, ci s-a comportat pe baza regulilor de cerere-oferta si a scazut dramatic, spre deosebire de piata energiei, care a crescut in aceasta perioada.

Companiile poluatoare romanesti au respirat usurate ca pot cumpara certificate la un pret ceva mai rezonabil si au inceput sa cumpere imediat ce pretul a scazut sub 90 de euro, in diverse volume si dupa posibilitatile lor bugetare. Mai mult chiar, unele dintre aceste companii, avand un management prevazator si stiind politica intransigenta UE privind achizitionarea cotelor de poluare, au decis sa cumpere si pentru conformarea anului in curs.

La Bruxelles, liniste, panica….reformele privind piata EU ETS au fost amanate, puse pe locul doi si, pe buna dreptate, decidentii europeni aveau probleme mai grave de analizat si decis. Din cand in cand, mai aparea cate o declaratie (vineri, 04.03) a d-lui Frans Timmermans, responsabilul Green Deal, ca trebuie regandita strategia pietei europene de energie si putem relua activitatile bazate pe carbune in Europa, fapt care a facut ca pretul CO2 sa scada luni, 07.03, pana la cel mai jos nivel de 57,93 euro/tCO2. Remarcam cum aceasta declaratie mentioneaza ca nu trebuie neglijate „obiectivele UE privind mediul”, ceea ce era destul de contradictoriu, dar nu ne mai mira nimic. Ieri insa, 08.03, d-na comisar european Ursula von der Leyer reafirma increderea privind strategia de mediu europeana si declara: „Trebuie sa devenim independenti fata de petrolul, carbunele si gazul rusesc. …Trebuie sa actionam acum ca sa reducem impactul cresterii pretului energiei, sa diversificam sursele de furnizare a gazului pentru iarna urmatoare si sa acceleram tranzitia la energia curata.”
Iar pretul carbonului, bazandu-se in sfarsit pe o declaratie optimista, a inceput sa creasca intr-o maniera lina, pana la 71,82 euro/EUA, la momentul scrierii acestui articol (09.03, ora 15), adica a crescut cu 20%, intr-o singura zi. Daca doriti sa cititi intreaga declaratie a Comisiei Europene de ieri, 08.03, va rugam sa accesati aici.

Asa arata piata europeana a carbonului in aceste zile. Atarna de declaratiile liderilor politici, de deciziile si actiunile lor, de un conflic geo-politic, care poate escalada oricand. Nimeni nu poate previziona in ce directie se va indrepta pretul certificatului EUA sau daca va mai exista o piata EU ETS intr-un an sau doi. Uniunea Europeana nu renunta la obiectivele climatice stabilite pentru 2030 (Fit for ’55), cel putin declarativ, pentru ca ar insemna sa recunoasca ca a gresit propria strategie privind energia si clima. Afirma, in prezent, ca diversifica sursele de energie prin import de hidrogen din surse regenerabile, neglijand propriile resurse de altfel, si ca intr-un an de zile va reduce dependenta de gazul rusesc cu doua treimi. Iar noi, romanii, continuam sa fim creduli, obedienti si sa depindem de deciziile marilor actori internationali.

For English, please press here.

Leave a Comment (0) ↓
CO2 Calculator