Piata de carbon 18.02.2016
Bursa de la Londra, ICE – Intercontinental Exchange, si-a incheiat operatiunile cu certificatele de emisii de CO2 astfel:
- EUA spot: 5,02 Euro
- EUA Futures Decembrie 2016: 5,09 Euro
- CER Futures Decembrie 2016: 0,37 Euro
- Brent Crude (petrol) Aprilie 2016: 34,37 USD
Tendinte de unificare a sistemelor regionale de tranzactionare a emisiilor
Uniunea European și Elveția au anunțat încheierea negocierilor tehnice privind acordul care leagă cele doua sisteme de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de sera, insa data semnarii acordului nu a fost mentionata.
Înființata în 2008, schema elvețiana de tranzactionare a emisiilor de CO2 cuprinde aproximativ 55 de companii, iar anul trecut a acoperit 5,5 milioane de tone de emisii de carbon. Prin comparație, sistemul de comercializare a emisiilor din UE (EU ETS), lansat în 2005, este în prezent cea mai mare piață de carbon din lume, ce reglementeaza 11.000 de centrale electrice și instalații, reprezentând aproximativ 2 miliarde de tone de emisii de CO2.
Anterior acestui anunt, UE convenise conectarea cu piața incipientă de carbon din Australia, însa schimbarea în conducerea politică din Australia și ulterior, abrogarea taxei de carbon Canberra, a dezavuat aceste planuri.
In acelasi timp, un inalt oficial din Marea Britanie a declarat recent pentru Green Business ca Londra este în strânsă colaborare cu China, cu un potențial viitor in unificarea sistemelor de comercializare EU ETS – China.
Un astfel de acord de inter-conectare a fost, de asemenea, semnat în decembrie anul trecut între piața de carbon sub-naționala din Beijing și piata nationala de CO2 a Coreei de Sud, in vederea cooperarii în dezvoltarea comercializarii emisiilor de carbon si in speranta unei cooperari bilaterale naționale depline.
Ontario a dezvăluit, anul trecut, planurile de a adera la piața carbonului din Quebec si California, în cadrul West Climate Initiative.
Sursa: Allcot Group, Elvetia