SWAP

SWAP-ul reprezintă preschimbarea certificatelor de tip EUA în certificate de tip CER (Certified Emissions Reductions) sau certificate ERU (Emissions Reductions Units). Certificatele CER și ERU sunt credite stabilite prin mecanismele CDM (Clean Development Mechanism) si JI (Joint Implementation) ale Protocolului de la Kyoto).

Conform Hotărârii nr. 204/2013 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, operatorii pot să utilizeze CER şi ERU rezultate din activităţi de proiect până la un procent de cel puţin 11% din alocarea aferentă perioadei 2008-2020 sau cantitatea stabilită pentru perioada 2008-2012 în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 60/2008 pentru aprobarea Planului naţional de alocare privind certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pentru perioadele 2007 şi 2008-2012, luându-se în considerare cantitatea cea mai mare.

Operatorii de aeronave vor putea folosi de asemenea credite până la un anumit volum corespunzător unui procentaj de maxim 1,5% din totalul emisiilor verificate în fiecare an, pentru perioada 2013-2020.

Preschimbarea certificatelor EUA în credite Kyoto (certificate CER sau ERU) se realizează prin vânzarea certificatelor EUA la un pret mai mare și cumpararea certificatelor CER sau ERU la un pret considerabil mai mic. Atât instalatiile EU ETS, cât și liniile aeriene pot profita de această oportunitate.

Avantajul SWAP-ului îl reprezintă, astfel, diferenta de pret – denumită ”SPREAD” – dintre certificatele EUA și certificatele CER sau ERU, fapt ce generează o intrare de lichidităti semnificativă pentru operatorii de instalatii și liniile aeriene.

Aveti nevoie de o întelegere aprofundată a tranzactiei SWAP? Suntem aici pentru a vă oferi o întelegere cât mai vastă a pietei internationale de emisii de gaze de efect de seră și a vă îndruma spre tipul de tranzactie care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră pentru a obtine un câștig maxim.

Echipa Carbon Expert vă sta la dispozitie pentru a vă ajuta sa vă optimizati tranzactiile cu emisii de gaze cu efect de seră astfel încât afacerea dumneavoastră să beneficieze în mod optim.

Carbon Expert SWAP

CO2 Calculator