Piete Internationale de Carbon
Comercializarea emisiilor de carbon reprezinta, de fapt, tranzactiile efectuate cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, așa numitele certificate de CO2 sau certificate de carbon.
Prin comercializarea emisiilor de carbon, tările semnatare ale Protocolului de la Kyoto își îndeplinesc obligatiile pe care și le-au asumat în ceea ce privește reducerea încălzirii globale.
Piete Nationale și Regionale de Carbon
In lume, există multe piete nationale și regionale de emisii de gaze cu efect de seră, cele mai cunoscute fiind EU ETS (Schema Europeană de Comercializare a Emisiilor), Programul din California, Schema Guvernamentală din Tokyo, Noua Zeelanda etc. Alte sisteme de comercializare sunt în curs de implementare în China (7 scheme pilot regionale) și numeroase tări din America Latină.
Coreea de Sud si-a lansat o schema de tranzactionare a emisiilor de CO2 la nivel national la inceputul anului 2015, devenind a doua mare piata de carbon, dupa piata europeana EU ETS. Unele din aceste piete și-au anuntat intentia de a se uni. Este cazul EU ETS cu Australia, EU ETS cu Elvetia sau California cu Québec.
Iar tendinta pe termen lung este să avem o piată intenatională de carbon în care toate aceste sisteme și mecanisme de comercializare a emisiilor de CO2 să se poata uni si inter-conecta, astfel incat creditele de carbon sa se poata vinde si cumpara, fara restrictii, in oricare din aceste piete.
Pentru mai multe informatii referitoare la aceste piete nationale și regionale de carbon, vă rugăm să ne contactati.
Evolutia Pietei CO2
Tranzactiile cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră au crescut semnficativ în ultimii 10 ani. În 2023, valoarea pieței internaționale a carbonului a fost estimată la aproximativ 194 miliarde de euro, conform raportului “State and Trends of Carbon Pricing 2023” al Băncii Mondiale, iar tranzacțiile efective au atins circa 12,5 miliarde de tone CO2.
Tendința pe termen lung a marilor companii poluatoare rămâne orientată spre reducerea consumului de combustibili fosili și adoptarea tehnologiilor “low carbon”. Pe plan european, noile obiective sunt stabilite în cadrul pachetului legislativ “Fit for 55” și al Pactului Verde European. Acestea propun următoarele ținte pentru anul 2030:
• Creșterea ponderii energiei regenerabile la cel puțin 42,5% din consumul total de energie.
• Îmbunătățirea eficienței energetice cu 32,5%.
• Reducerea emisiilor de CO2 cu 55% față de nivelurile din 1990.