Compostare a Gunoiului de Grajd
Ştiați că orice proces de compostare a gunoiului de grajd prin fermentare aerobă conduce la atenuarea emisiilor de metan, ceea ce se traduce automat într-o economie de CO2e?
Și că acest lucru poate să se transforme în certificate de carbon?
Aceste întrebări au fost abordate la București, pe 2 octombrie 2024, într-o manieră transparentă, interactivă și profesionistă de cătreși Carbon Expert si Kofert Organic cu ocazia întâlnirii părților interesate pentru proiectele de compostare dezvoltate de Kofert Organic de la Mihăilești, judeţul Giurgiu și Băicoi, judeţul Prahova.
La întâlnire au participat factori decizionali din cadrul Ministerului Mediului, Administrației Fondului pentru Mediu și Gărzii Naționale de Mediu, experți independenți romani, reprezentanți din Coaliția pentru Economia Circulară. În același timp, s-a remarcat o prezență internațională renumita și numeroasă: producătotul tehnologiei Kohshin Engineering Co – Japonia, Marubeni Corporation – Japonia, Kohshin Europe – România, companii din Bulgaria, Ungaria și Arabia Saudită.
Cele două proiecte, care vizează în fapt implementarea tehnologiei Kohshin din Japonia de compostare automatizată a gunoiului de grajd și producție îngrășământ organic, abordează simultan două provocări urgente: gestionarea deșeurilor de gunoi de grajd și îmbunătățirea sănătății solului. Prin parteneriate cu ferme zootehnice și întreprinderi agricole, Kofert Organic pune în aplicare o soluție durabilă pentru a transforma gunoiul de grajd în îngrășământ organic, contribuind totodată la obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite.
“Suntem încântați de receptivitatea mediului de afaceri din România în privința adoptării de tehnologii inovatoare și ne exprimăm speranța ca cele două proiecte Kofert să-și atingă obiectivele de decarbonizare. Prin implicarea noastră directă ne-am dorit să punem la dispoziția partenerilor Kohshin un algoritm îmbunătățit pentru creșterea sustenabilității, prin adăugarea de noi surse de venit prin valorificarea certificatelor de carbon“, a declarat Kazunori Sumiya, CEO Kohshin Engineering Co, Japonia.
Obiectivul principal al întâlnirii părților interesate a fost înțelegerea procesului de certificare a proiectelor pentru obținerea de credite de CO2, ca sursă pentru dezvoltarea viitoare a sustenabilității Kofert Organic.
Parteneriatul dintre Carbon Expert şi Kofert Organic s-a concretizat prin definitivarea studiilor de pre-fezabilitate pentru a putea certifica proiectele cu organizația Gold Standard din Elveția pentru cele două proiecte și analizarea criteriilor de certificare, a pașilor de urmat, a beneficiilor asociate precum și a impactului proiectelor asupra mediului și comunității, aspecte esențiale în ceea ce privește valorificarea potențialului proiectelor în reducerea emisiilor de metan.
„Pentru Carbon Expert, parteneriatul cu Kofert Organic, Kohshin Engineering Co, precum și Koshin Europe reprezintă un vis devenit realitate în calea dezvoltării noastre. Ne-am dorit, dintodeauna, să putem contribui în cadrul unor proiecte comunitare pentru dezvoltarea unei agriculturi sustenabile în România. Sperăm să putem extinde acest proiect nu numai în România, dar și în alte părți ale lumii astfel încât cu ajutorul tehnologiei japoneze Koshin și a cercetărilor efectuate de partenerii noștri în peste 50 de ani să micșorăm cât mai mult cantitatea de îngrășăminte chimice, înlocuind-o cu fertilizatori organici, plini de nutrienți“, a declarat Casiana Fometescu, fondator și CEO Carbon Expert.
Cu o experiență de peste 15 ani pe piața carbonului, Carbon Expert derulează în prezent peste 10 proiecte în România, SUA, Germania şi Irlanda de certificare voluntară împreună cu organizația de certificare Gold Standard din Elveția. Proiectele voluntare de reduceri de emisii CO2e sunt unice în Europa și vor deschide calea obținerii certificatelor de carbon voluntare (VER – Verified Emissions Reduction) în această regiune.
Carbon Expert coordonează grupul de lucru „energie și emisii CO2e“ din cadrul Coaliției pentru Economie Circulară, vizând mediul legislativ și cel de business și coordonează. de asemenea, procesul de obținere a certificatelor de carbon pentru diverse proiecte din domeniul reciclării plasticului, aluminiului, sticlei, proiecte de eficiență energetică, producție de biocompost sau biocombustibil.