Piata internationala de carbon
Conferinta internationala IEA-IETA-EPRI privind emisiile de CO2
Casiana Fometescu, consultant international in domeniul emisiilor de CO2, a participat saptamana trecuta la Conferinta anuala IEA-IETA-EPRI privind comerțul cu emisii de gaze cu efect de seră, care a avut loc la sediul Agenției Internaționale pentru Energie din Paris în perioada 3-4 octombrie 2019.
Importanța pieței de CO2 la nivel mondial devine din ce in ce mai evidenta, in ultima perioada. Numărul de persoane prezent la aceasta intalnire s-a dublat față de anul trecut, în special prin participarea guvernelor (Marea Britanie, Elveția, Comisia Europeană, China, Noua Zeelandă, Canada, Tailanda, Taiwan etc.), dar a existat si o reprezentativitate foarte buna a companiilor private, in general multinationale. Mark Lewis, de la BNP, a declarat că se simte „ca în zilele de glorie ale carbonului”, facand referire la publicul numeros și subiectele discutate.
Piața internațională a carbonului reprezinta un subiect foarte extins intrucat politicile locale, nationale, federale si regionale sunt din ce in ce mai restrictive cu privire la poluare, iar detaliile tehnice privind implementarea schemelor de tranzactionare a carbonului sunt, in general, diferite la nivel sub-național (de exemplu Ontario, Quebec, California), național (Noua Zeelandă, China, Taiwan, Coreea, Japonia, Costa Rica, Columbia) și supranațional (EU ETS).
Idei de retinut
1. Reprezentantul Băncii Mondiale, Celine Ramstein, a recunoscut importanța introducerii unui preț pe carbon și a menționat că există 46 de jurisdicții naționale și 30 subnaționale, fie cu scheme de tranzacționare a carbonului, fie cu taxe pe carbon. Cu toate acestea, toate schemele de comercializare a emisiilor (inclusiv China) cuprind doar 20% din gazele cu efect de seră la nivel mondial (GES).
2. Conform raportului Băncii Mondiale privind starea pieței carbonului, există o diversitate a prețurilor carbonului în diferite țări, de la 127 Euro/tCO2 în Suedia la 96 Euro/tCO2 în Elveția, 25 Euro/tCO2 în EU ETS pana la mai puțin de 10 Euro/tCO2 în majoritatea țărilor care au inclus in politica nationala un pret pe carbon. Doar 5% din emisiile globale au prețul CO2 între 40-80 Euro/tCO2.
3. Veniturile guvernelor, generate de taxele sau schemele de comercializare ale emisiilor de CO2 la nivel mondial, au crescut de la 22 miliarde USD în 2016 la 33 miliarde USD în 2017 și 45 miliarde USD în 2018.
4. Volumul tranzactiilor pieței voluntare a crescut în ultimii ani, iar companiile caută din ce în ce mai mult să stabilească obiective de CO2 în conformitate cu Acordurile de la Paris, Obiectivele ONU privind “Millennium Goals” și obiectivele UE privind emisiile pentru 2030 și 2050.
5. Obiectivul UE de neutralitate CO2 pana în 2050 poate fi atins numai dacă guvernele își cresc contribuțiile naționale determinate prin Acordul de la Paris și își stabilesc obiective mai mari de atins prin implementarea tehnologiilor verzi, trecerea la energie regenerabila, punerea in aplicare a tehnologiilor de stocare a carbonului sau compensarea emisiilor de CO2 prin proiecte voluntare.
6. Germania doreste sa introduca o schema nationala de comercializare a emisiilor de CO2, in plus fata de schema europeana obligatorie, iar aceasta schema nationala sa cuprinda mult mai multe sectoare de activitate, comparativ cu EU ETS.
7. China a avansat în implementarea schemei de emisii naționale, finalizand faza I si intentioneaza sa realizeze si faza 2, denumita „exerciții de simulare”, înainte de sfârșitul acestui an.
8. Negocierile ONU cu privire la articolul 6 din Acordul de la Paris pot reprezenta o oportunitate pentru companiile private prin participarea acestora la mecanismele pieței internaționale voluntare in scopul scaderii emisiilor globale. Cu toate acestea, toate inițiativele pilot propuse pana acum pentru articolul 6 sunt inițiative guvernamentale și nu private.
9. Studiul IETA despre piața de emisii de gaze cu efect de seră din 2019 arată că 85% dintre respondenți se așteaptă ca acțiunile voluntare ale companiilor să crească în următorii 5-10 ani, acestea fiind mult mai implicate în reducerea emisiilor de CO2 și atingerea obiectivelor lor voluntare.
Sursa: Conferinta IEA-IETA-EPRI, Paris, 3-4 octombrie 2019
For English, please press here.