Carbon Expert

Stiri

Archive for 2019

Piata europeana de CO2

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, 11.12.2019, “Pactul ecologic european” (European Green Deal), un plan de măsuri ambițioase, menite să asigure trecerea la o economie circulară curată și sa amelioreze schimbărilor climatice, să reduca declinul biodiversității și poluarea. In acest sens, Comisia propune ca Europa să devină primul continent neutru climatic până în 2050, cu o legislatie specifica, care sa fie publicata pana in martie 2020.

Planul prevede investiții anuale suplimentare de 260 miliarde de euro doar în prima decadă, echivalente cu 1,5% din produsul intern brut al UE pe 2018.

Pe termen lung, Comisia estimează că cel puțin 25% din PIB va trebui alocat acțiunilor pentru combaterea schimbărilor climatice și trecerea la o economie “verde”.

Anuntul Comisiei a fost facut public in cadrul Conferintei ONU pe Schimbari Climatice COP25, care se desfasoara in aceste zile la Madrid si a generat o crestere a pretului EUA ieri, 11.12.2019, in jurul valorii de 25 euro/tCO2. In momentul prezent, certificatul EUA se tranzactioneaza la bursa ICE de la Londra cu 24.63 euro.

Sursa: Comisia Europeana, Bruxelles si ICE ECX, Londra

For English, please press here.

 

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Negocieri regionale si internationale

Surse din Greenpeace au dezvaluit elementele principale ale documentului Comisiei Europene, intitulat European Green Deal. Acesta se afla in curs de elaborare, cu intentia de a fi publicat pe 11 decembrie si difuzat cu ocazia Summit-ului ONU pe schimbari climatice, care se desfasoara zilele acestea la Madrid (2-13 decembrie).

Documentul  contine propunerea Comisiei pentru prima lege europeană care să consacre obiectivul privind neturalitatea climatică pentru anul 2050, cu intetia de a fi pus cat mai curand in aplicare, până în martie 2020.

De asemenea, Comisia va publica un plan cuprinzător cu privire la modul de creștere a obiectivului UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera pentru 2030, de la 40% la cel puțin 50% și, posibil, pana la 55%. Obiectivul crescut pentru 2030 de la 40% la 50-55% înseamnă, probabil, că vor fi furnizate mai puține certificate EUA în deceniul următor. Olanda a anuntat deja ca sustine acest plan si va impune masuri si mai drastice pe plan national.

Piata a reactionat, imediat, la aceasta informatie si a scazut cu mai mult de 3% in ultimele doua zile, situandu-se in aceasta dimineata la 24,40 euro/EUA pe bursa ICE de la Londra.

Pretul EUA – Noiembrie 2019

Screenshot 2019-12-03 at 11.42.14

Sursa: ClearBlueMarkets, Londra

For English, please click here.

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata de carbon EU ETS 20.11.2019

Uniunea Europeana inaspreste regulile de alocare gratuită

Comisia Europeană a adoptat, in aceasta luna, reglementari care să îi permită să modifice volumul de certificate EUA pe care o instalație le primește gratuit, ca urmare a modificarilor activitatii acelei instalații. Noile regulile se vor aplica în cea de-a patra fază de tranzacționare a pieței EU ETS, între 2021-2030.

În conformitate cu Directiva revizuită EU ETS, Comisia poate ajusta alocarea gratuită a unei instalații atunci când operațiunile acesteia scad sau cresc cu mai mult de 15%. Noile reguli adoptate permit ajustări suplimentare la alocarea gratuită, după ce această modificare inițială a avut loc.   Scopul noilor reglementari este ca instalatiile poluatoare sa primeasca doar cantitatea de credite de carbon de care au nevoie pentru a-și acoperi emisiile reale si a evita eventualele profituri, generate vanzarea surplusului de certificate primite gratuit.

UE poate lua în considerare si alte modificări la alocarea gratuită în anii 2020, dacă statele membre stabilesc un obiectiv mai ambițios de reducere a emisiilor pentru 2030 – obiectiv susținut de actualul presedinte al Comisiei. Ursula von der Leyen are în vedere și o taxa fiscală pe carbon la nivelul întregii UE si pare a fi sustinuta in aceasta directie de multe state membre.

Pretul certificatului EUA

Bursa ICE ECX de la Londra a incheiat ieri, 19.11.2019, sesiunea de tranzactionare la 23.44 Eur/EUA. Piata a inregistrat o scadere de cel putin 1 Euro in ultima saptamana, cauzata in principal de anuntul Germaniei despre posibilitatea retragerii de pe piata a certificatelor EUA alocate instalatiilor din energie pe baza de carbune doar incepand cu anul 2022, desi isi doreste sa inceapa inchiderea acestora anul viitor.

Sursa: AitherCO2 si Pont Carbon, Londra

For English, please press here.

 

 

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 05.11.2019

SUA se retrage in mod oficial din Tratatul de la Paris

Guvernul Statelor Unite a început ieri, 4 noiembrie 2019, retragerea oficială a tarii sale din Acordul de la Paris. Guvernul american a anunțat că a notificat ONU intenția de a se retrage din Acordul de la Paris. În conformitate cu articolul 28 din Acord, retragerea oficializata ieri va intra în vigoare într-un an de la aceasta data. Asadar, declarația președintelui american Donald Trump din iunie 2017 potrivit căreia țara se va retrage din acord cât mai curând posibil a devenit realitate.

Mai mult decât atât, SUA nu este de acord cu abordările Uniunii Europene și Chinei privind Acordul international CORSIA referitor la emisiile din aviatie și am putea asista la o retragere si din acest acord.

In plus, luna trecută, administrația Trump a dat în judecată statul California pentru a închide piața de comercializare a emisiilor de carbon din California, menită să limiteze poluarea aerului, susținând că este neconstituțională, deoarece este condusă în cooperare cu provincia canadiană Quebec. Procesul susține că pactele internaționale, cum ar fi acordul de cooperare in domeniul emisiilor dintre California-Quebec, pot fi convenite numai de guvernul federal.

Sursa: IETA & Carbon Pulse

Piața EU ETS

Piața a tranzacționat în jurul zonei de 25 EUR/certificat EUA în ultimele 3 săptămâni și pare să fie, in continuare, fără direcție. Din acest motiv, vom rămâne neutri în ceea ce priveste următoarea mișcare de preț. Nivelurile importante de rezistență și suport sunt de 24,30 EUR și 26,30 EUR, iar o întrerupere a unuia dintre aceste niveluri ar putea genera volatilitatea crescândă.

Screenshot 2019-11-05 at 16.08.29

Sursa: ClearBlueMarkets

For English, please press here.

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 23.10.2019

Creșterea prețului CO2 din ultimele zile și-a oprit astăzi cursul ascendent

Situatia incerta de iesire a Regatului Unit din UE a stabilit direcția prețului EUA în ultimele două săptămâni. Prețul a crescut înaintea votului din Parlamentul britanic din 15 si 16 octombrie, intrucat era de așteptat să se confirme implicarea viitoare a țării pe piața EU ETS.

Pretul s-a raliat la așteptările ca Marea Britanie și UE să realizeze un acord Brexit înainte de Summit-ul UE din 17-18 octombrie. Insa, parlamentarii britanici au votat, ulterior, pentru o prelungire a datei de ieșire la 31 octombrie, iar prețul a început, astazi, să scadă usor, ajungand in prezent la 25,20 Eur/tCO2.

Soarta acordului Brexit are implicații considerabile pentru EU ETS

Dacă Parlamentul Britanic aprobă acordul Brexit, Marea Britanie ar rămâne pe piața carbonului până la sfârșitul anului 2020. Acest lucru ar confirma, de asemenea, faptul că emitenții din Marea Britanie trebuie să cumpere certificate pentru a-și acoperi emisiile pentru 2019 și ar putea genera o creștere a cererii. Acest rezultat poate  determina revenirea la licitațiile de stat din Marea Britanie și alocarea gratuită, care au fost suspendate pe tot parcursul anului 2019.

În cadrul unui Brexit fără acord, Marea Britanie ar ieși din piața carbonului EU ETS, cu efect imediat. Emitenții din Marea Britanie nu ar face față obligațiilor EU ETS pentru anul calendaristic 2019.

Pretul CO2 ar putea ajunge la 100 EUR în doi ani, conform Carbon Pulse, 18 Octombrie

Tranzacționarea certificatului EUA a devenit „foarte inselatoare” în acest an, comparativ cu alti ani ,din cauza Brexit-ului și o inversare a fundamentelor pe termen scurt, potrivit unuia dintre cei mai proeminenți investitori pe termen lung, a carui identitate nu a fost dezvaluita. Acesta prezice că prețurile vor atinge 100 de euro la începutul următorului deceniu.

Sursa: Carbon Pulse & AitherCO2

For English, please press here.

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata internationala de carbon

Conferinta internationala IEA-IETA-EPRI privind emisiile de CO2

Casiana Fometescu, consultant international in domeniul emisiilor de CO2, a participat saptamana trecuta la Conferinta anuala IEA-IETA-EPRI privind comerțul cu emisii de gaze cu efect de seră, care a avut loc la sediul Agenției Internaționale pentru Energie din Paris în perioada 3-4 octombrie 2019.

Importanța pieței de CO2 la nivel mondial devine din ce in ce mai evidenta, in ultima perioada. Numărul de persoane prezent la aceasta intalnire s-a dublat față de anul trecut, în special prin participarea guvernelor  (Marea Britanie, Elveția, Comisia Europeană, China, Noua Zeelandă, Canada, Tailanda, Taiwan etc.), dar a existat si o reprezentativitate foarte buna a companiilor private, in general multinationale. Mark Lewis, de la BNP, a declarat că se simte „ca în zilele de glorie ale carbonului”, facand referire la publicul numeros și subiectele discutate.

Piața internațională a carbonului reprezinta un subiect foarte extins intrucat politicile locale, nationale, federale si regionale sunt din ce in ce mai restrictive cu privire la poluare, iar detaliile tehnice privind implementarea schemelor de tranzactionare a carbonului sunt, in general, diferite la nivel sub-național (de exemplu Ontario, Quebec, California), național (Noua Zeelandă, China, Taiwan, Coreea, Japonia, Costa Rica, Columbia) și supranațional (EU ETS).

Idei de retinut

1. Reprezentantul Băncii Mondiale, Celine Ramstein, a recunoscut importanța introducerii unui preț pe carbon și a menționat că există 46 de jurisdicții naționale și 30 subnaționale, fie cu scheme de tranzacționare a carbonului, fie cu taxe pe carbon. Cu toate acestea, toate schemele de comercializare a emisiilor (inclusiv China) cuprind doar 20% din gazele cu efect de seră la nivel mondial (GES).
2. Conform raportului Băncii Mondiale privind starea pieței carbonului, există o diversitate a prețurilor carbonului în diferite țări, de la 127 Euro/tCO2 în Suedia la 96 Euro/tCO2 în Elveția, 25 Euro/tCO2 în EU ETS pana la mai puțin de 10 Euro/tCO2 în majoritatea țărilor care au inclus in politica nationala un pret pe carbon. Doar 5% din emisiile globale au prețul CO2 între 40-80 Euro/tCO2.
3. Veniturile guvernelor, generate de taxele sau schemele de comercializare ale emisiilor de CO2 la nivel mondial, au crescut de la 22 miliarde USD în 2016 la 33 miliarde USD în 2017 și 45 miliarde USD în 2018.
4. Volumul tranzactiilor pieței voluntare a crescut în ultimii ani, iar companiile caută din ce în ce mai mult să stabilească obiective de CO2 în conformitate cu Acordurile de la Paris, Obiectivele ONU privind “Millennium Goals” și obiectivele UE privind emisiile pentru 2030 și 2050.
5. Obiectivul UE de neutralitate CO2 pana în 2050 poate fi atins numai dacă guvernele își cresc contribuțiile naționale determinate prin Acordul de la Paris și își stabilesc obiective mai mari de atins prin implementarea tehnologiilor verzi,  trecerea la energie regenerabila, punerea in aplicare a tehnologiilor de stocare a carbonului sau compensarea emisiilor de CO2 prin proiecte voluntare.

6. Germania doreste sa introduca o schema nationala de comercializare a emisiilor de CO2, in plus fata de schema europeana obligatorie, iar aceasta schema nationala sa cuprinda mult mai multe sectoare de activitate, comparativ cu EU ETS.
7. China a avansat în implementarea schemei de emisii naționale, finalizand faza I si intentioneaza sa realizeze si faza 2, denumita „exerciții de simulare”, înainte de sfârșitul acestui an.
8. Negocierile ONU cu privire la articolul 6 din Acordul de la Paris pot reprezenta o oportunitate pentru companiile private prin participarea acestora la mecanismele pieței internaționale voluntare in scopul scaderii emisiilor globale. Cu toate acestea, toate inițiativele pilot propuse pana acum pentru articolul 6 sunt inițiative guvernamentale și nu private.
9. Studiul IETA despre piața de emisii de gaze cu efect de seră din 2019 arată că 85% dintre respondenți se așteaptă ca acțiunile voluntare ale companiilor să crească în următorii 5-10 ani, acestea fiind mult mai implicate în reducerea emisiilor de CO2 și atingerea obiectivelor lor voluntare.

Sursa: Conferinta IEA-IETA-EPRI, Paris, 3-4 octombrie 2019

For English, please press here.

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata EU ETS

Pretul carbonului devine atractiv pentru achizitii

Incepand cu 1 octombrie 2019, pretul certificatul EUA a scazut sub de 25 euro/tCO2,  corespunzator cu retracția preturilor de 38,2% din aceeasi perioada a anului 2018. Operatorii EU ETS au inceput  sa cumpere certificate în avans, ca urmare a scaderii prețului si temandu-se, in acelasi timp, de volatilitatea acestuia. Desi pretul certificatului EUA ar putea sa mai scada pana la 22 euro/tCO2, exista si posibilitatea cresterii acestuia în funcție de rezultatul Brexit și de alți factori externi.

Reforma sistemului EU ETS

În cursul anului 2020, sunt posibile alte reforme la directiva UE privind sistemul de comercializare a emisiilor, inclusiv o reducere a cotelor gratuite acordate companiilor aeriene.

Mai multe informatii despre acestea, precum si alte noutati de pe piata internationala a carbonului, va vom transmite saptamana viitoare. Consultantul nostru international, Casiana Fometescu, reprezinta Romania la „Conferinta internationala anuala IETA – EPRI – IEA privind emisiile de gaze cu efect de sera”, ce se desfasoara pe 3-4 octombrie la Paris si ne va prezenta concluziile acesteia, in curand.

Sursa: AitherCO2, Londra si IETA, Paris

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata EU ETS 11.09.2019

Pretul certificatului EUA

Pretul certificatului de CO2 a cunoscut o oscilatie mare in aceasta saptamana, scazand luni, 09.09.2019, sub 25 euro/EUA la bursa ICE ECX din Londra si revenind astazi, miercuri, 11.09.2019 pana la 27,25 euro/EUA.

Cauzele oscilatiei de pret sunt multiple:

  • un complex energetic mai slab;
  • reluarea volumelor normale de licitație după reducerea volumului de 50% din luna august;
  • reinceperea sesiunilor Parlamentului European dupa vacanta;
  • incertitudinea Brexit-ului.

Brexit si efectele sale

Marți și miercuri, saptamana trecuta, Camera Comunelor Britanice a adoptat o lege care îl va forța pe premierul Boris Johnson să solicite UE o a treia întârziere Brexit până la 31 ianuarie 2019. Probabilitatea crescută pentru Marea Britanie de a ajunge la un acord cu UE a ridicat pretul carbonului.

Problema Brexit continuă și nu s-a apropiat de nicio concluzie. Exista, de asemenea, speculații cu privire la faptul ca Regatul Unit ar putea primi o altă prelungire a termenului pentru Brexit până la 31 ianuarie 2020. Numeroase surse au arătat că este foarte posibil ca Marea Britanie sa solicite o extindere către anul viitor, ceea ce va incuraja cresterea pretului CO2.

Sursa: ICE ECX si AitherCO2

For English, please press here.

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata EU ETS 17.07.2019

Va transmitem cele mai relevante știri din lumea carbonului pentru a vă ajuta să luați decizii optime in strategia Dvs. privind emisiile de CO2.

Certificatele EUA se vor diminua cu 37% în ultimele patru luni ale anului 2019

Cotele de licitație pentru alocațiile EU ETS vor fi reduse cu aproximativ 37% în ultimul trimestru al acestui an, a anunțat in data de 11 iulie bursa EEX, gazda licitatiilor de cote din statele UE.  Astfel, rezerva de stabilitate  (MSR) va elimină încă 117,6 milioane de EUA de pe piață în acest an.

Acesta este principalul element al tendinței actuale de creștere a prețului EUA. Pentru prima dată în 11 ani, prețul a fost mai mare de 28 de euro si a inchis la 28,47 Euro / EUA ieri, 16.07.2019. In prezent, nivelul de suport al pretului este intre 28-28,50 EUR /tCO2.

Emisiile de carbon din EU ETS au scăzut cu 3,9% în 2018

Instalațiile industriale și aeronavele au emis 1,75 miliarde tone de CO2 in anul 2018. Acesta scadere cu 3,9% in 2018 fata de 2017 este un semn pozitiv, având în vedere că emisiile în 2017 au crescut fata de 2016. Emisiile sectorului aviației, pe de altă parte, continuă să creasca, pentru al cincilea an consecutiv. Instalațiile industriale, totuși, au înregistrat emisii mai scăzute cu 4,1% in 2018 fata de 2017.

WOW Air amendat cu 30 de milioane de euro pentru neconformare

Agenția de protecție a mediului din Islanda a impus o amenda de 30 de milioane de euro pentru compania aeriană Wow Air, aflata in stare de faliment, ca urmare a faptului ca operatorul de transport aerian nu a plătit pentru emisiile sale de anul trecut, la termenul limită de 30 aprilie. Compania Wow Air ar trebui sa plăteasca 100 de euro pentru fiecare tonă de emisii de CO2, în conformitate cu directiva europeana privind emisiile de CO2. Este pentru a doua oară, în acest an, cand au fost impuse sancțiuni uriașe; British Steel s-a confruntat cu aceeași soartă în luna mai, plătind un record de 120 milioane de lire sterline pentru nerespectarea obligațiilor sale de conformare.

Sursa: Comisia EC, Bruxelles, ICE ECX & AitherCO2, Londra

For English, please press here.

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →

Piata europeana de CO2 si alte piete de carbon

Bursa de la Londra, ICE ECX, a incheiat sedinta de tranzactionare de ieri, 12.06.2019 la 24,74 euro/EUA pe fondul pretului scazut la energie si a lipsei licitatiilor de pe piata.

Cu toate acestea, raportul IETA publicat saptamana trecuta cu privire la asteptarile participantilor la piata de EU ETS in legatura cu pretul carbonului in urmatoarea decada arata o crestere a acestuia la o medie de 36 euro/EUA in perioada 2021-2030.

Pentru a avea o privire de ansamblu asupra situatiei pietelor de CO2 din diverse regiuni, comparativ cu piata europeana EU ETS, Banca Mondiala ne prezinta figura de mai jos. Veti observa ca pretul actual al carbonului in Uniunea Europeana este cu mult scazut fata de alte taxe pe carbon impuse in jurisdictii, precum Elvetia sau Tarile Nordice.

Screenshot 2019-06-12 at 18.40.20

Sursa: ICE ECX, Londra si Banca Mondiala

For English, please press here or visit the site www.carbonexpert.eu

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment (0) →
Page 1 of 2 12
CO2 Calculator