Casiana Fometescu si echipa Carbon Expert va multumesc pentru colaborare si suport si va doresc sa aveti un an nou, plin de sanatate, bucurii si realizari pe toate planurile.
La multi ani!
Posted in: Uncategorized
Leave a Comment (0) →Archive for 2018
Casiana Fometescu si echipa Carbon Expert va multumesc pentru colaborare si suport si va doresc sa aveti un an nou, plin de sanatate, bucurii si realizari pe toate planurile.
La multi ani!
Posted in: Uncategorized
Leave a Comment (0) →Evolutia pretului de ieri a adus dovezi suplimentare că piața începe să încetinească înainte de sfârșitul anului, o data cu expirarea contractelor din decembrie. Certificatul EUA a închis cu 0,9% mai putin fata de ziua precedenta, la 19,65 euro.
În plus, aprobarea de către Consiliul Uniunii Europene a Acordului de retragere Brexit pare să fi calmat piata, dar rezultatul ratificării în Parlamentul britanic nu este în niciun caz sigur, iar surprizele pot încă să apara pe piața.
Nu putem detecta nicio tendință a pretului, cu excepția volatilității foarte ridicate, iar prețurile vor continua să fluctueze foarte mult în următoarele două până la trei săptămâni.
In schimb, analistii Carbon Pulse, Londra, prognozeaza ca pretul EUA va creste crește cu cel puțin 60% până la peste 30 de euro la începutul anului viitor, în condițiile în care Rezerva de Stabilitate a pietei (MSR) va intra in functiune.
In cadrul Initiativei Celor Trei Mari – forum european de dezbatere ce cuprinde 12 tari din Europa Centrala si de Est, cu iesire la Marea Baltica, Marea Mediterana si Marea Neagra, expertul nostru in domeniul emisiilor de CO2, Dr. Casiana Fometescu, a fost invitata sa reprezinte Romania la conferinta “COP24 si Viitorul Politicii Climatice: Care este Rolul Initiativei celor Trei Mari”, organizata in Polonia. Cu aceasta ocazie, Casiana Fometescu a sustinut la Varsovia, pe 22 noiembrie 2018, o prezentare pe tema “Strategia climatica si energetica a Romaniei in contextul obiectivelor climatice ale Uniunii Europene pentru anii 2030 si 2050”. Daca doriti sa primiti prezentarea, va rugam sa ne contactati la info@carbonexpert.ro
In acelasi timp, Casiana Fometescu ne va reprezenta la Summit-ul ONU pe Schimbari Climatice, organizat la Katovice/Polonia, in perioada 2-14 decembrie 2018.
Posted in: Uncategorized
Leave a Comment (0) →„Lumea trebuie să-si reducă emisiile de dioxid de carbon cu 45% până în 2030 și să atingă până în 2050 obiectivul de zero emisii CO2 pentru a avea șansa de a limita încălzirea globală la 1,5 °C”, conform ultimului raport publicat saptamana trecuta de Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC).
Raportul special privind încălzirea globală de 1,5 ° C va fi o contribuție științifică esențială la Conferința de la Katowice privind schimbările climatice din Polonia, din decembrie, când guvernele revizuiesc Acordul de la Paris pentru combaterea schimbărilor climatice. Tintele propuse de Uniunea Europeana pe termen mediu se incadreaza in aceasta tendinta (reducere de 40% pana in 2030 fata de nivelurile din 1990), insa este posibil sa fie revizuite.
Raportul evidențiază o serie de efecte asupra schimbărilor climatice care ar putea fi evitate prin limitarea încălzirii globale la 1,5 °C față de 2 °C sau mai mult. De exemplu, până în 2100, creșterea globală a nivelului mării ar fi cu 10 cm mai mică, cu încălzirea globală de 1,5 °C față de 2 °C. Probabilitatea ca gheața Oceanului Arctic sa se topeasca în lunile de vară ar fi o dată pe secol, ca urmare a unei încălziri globale de 1,5 °C, comparativ cu cel puțin o dată la zece ani, in cazul de 2 °C. Recifele de corali ar scădea cu 70-90%, cu încălzirea globală de 1,5 ° C, în timp ce aproape toate (> 99%) ar fi pierdute cu 2 °C.
Raportul constată că limitarea încălzirii globale la 1,5 °C ar necesita tranziții rapide și de lungă durată în ceea ce privește agricultura, energia, industria, clădirile, transporturile și orașele. Emisiile globale nete de dioxid de carbon (CO2) cauzate de om ar trebui să scadă cu aproximativ 45% față de nivelurile din 2010 până în 2030, atingând “zero emisii” în jurul anului 2050. Aceasta înseamnă că eventualele emisii rămase ar trebui echilibrate prin eliminarea dioxidului de carbon din aer cu tehnologii avansate.
For English, please press here.
Sursa: IPCC Report, 10 oct. 2018
Posted in: Uncategorized
Leave a Comment (0) →Comisia Europeană a lansat o consultare publica cu privire la strategia europeana de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pe termen lung. Procesul de consultarea este deschis până la data de 9 octombrie 2018, iar Comisia intenționează să lanseze versiunea finală a strategiei sale pe termen lung înainte de Conventia ONU pe schimbari climatice COP24, care are loc la începutul lunii decembrie în Polonia.
Strategia, probabil lansată sub forma unei comunicări, va indica o țintă aspirativă, insa nu va stabili obiective sau tinte obligatorii. Intrebarile consultarii se refera la obiectivul UE pentru 2050, în lumina angajamentului Acordului de la Paris, respectiv:
• Reducerea emisiilor GES cu 80% până în 2050 în comparație cu nivelurile din 1990
• Reducerea emisiilor de GES în intervalul 80-95% până în 2050 în comparație cu nivelurile din 1990
• Realizarea unui echilibru între emisiile de gaze cu efect de sera și reducerile, respectiv eliminarea emisiilor în UE până în 2050.
În cazul în care sunteți interesat să contribuiți la aceasta consultare publica, va rugam sa accesati aici.
Pe aceeași temă, OECD a publicat marți, 18.09.2018, un raport în care se concluzionează că guvernele trebuie să crească prețul CO2 mult mai repede, dacă trebuie să-și respecte angajamentele privind reducerea emisiilor și încetinirea ritmului schimbărilor climatice, în conformitate cu Acordul de la Paris.
Sursa: Asociația Internațională privind tranzactiile de emisii (IETA), Geneva și Thompson Reuters Point Carbon, Londra
For English, please press here.
Posted in: Uncategorized
Leave a Comment (0) →Cadrul juridic: Legea nr. 126/2018 privind pietele de instrumente financiare asigura transpunerea in legislatia nationala a Directivei 2014/65/UE – MiFID II, precum si a Directivei delegate 2017/593/UE si a Directivei 2001/24/CE privind reorganizarea si lichidarea institutiilor de credit.
Seminarul isi propune sa aduca in dezbatere urmatoarele aspecte:
Evenimentul este destinat: intermediarilor din piata de capital, agentilor delegati ai acestora, consultantilor de investitii, distribuitorilor de fonduri de investitii, institutiilor de credit care vand depozite structurate, operatorului de piata, depozitarului central, intermediarilor pe pietele certificatelor de emisii CO2, investitorilor si asociatiilor de investitori, instalatiilor emitente de CO2, caselor de avocatura, firmelor de consultanta, asociatiilor profesionale din domeniu.
Posted in: Uncategorized
Leave a Comment (0) →Prețul certificatului CO2 a crescut astazi cu 3,1%, in comparatie cu 2,6% miercuri (22.08.2018) si 4,4% marti (21.08.2018). Prețurile la energie si petrol continua, de asmenea, tendinta pozitiva motivand cresterea pretului CO2. In plus, analiștii și-au revizuit prognozele pe termen scurt si mediu, după ce subestimasera initial preturile de la finalul anului.
Prețul ar putea fi în medie de 35-40 de euro în perioada 2019-2023, accelerand schimbarea tehnologiilor pe cărbune pe gaz și, in acelasi timp, chestionand rațiunea privind păstrarea vechilor centrale de cărbune și lignit dupa anul 2021, a anuntat marti Reuters Point Carbon. De asemenea, Reuters a anuntat pretul mediu pentru 2018 de 20 euro/EUA, mentionand ca acesta ar putea creste pana la 25 euro la finele anului.
Reamintim ca aceasta tendinta de crestere dateaza de 10 ani de zile. Se estimează că pretul EUA va continua să creasca în ultimile luni ale anului, pe măsură ce speculatorii continuă să cumpere în anticiparea creșterilor ulterioare, iar instalatiile poluatoare se afla, de asemenea, in pozitie de cumparare.
Posted in: Uncategorized
Leave a Comment (0) →În acest an, Innovate4Climate a fost locul unde liderii din domeniul finanțelor, afacerilor, tehnologiei și oamenii politici s-au întâlnit pentru a discuta despre investiții în domeniul schimbarilor climatice, în tehnologii verzi, cu emisii reduse de CO2.
Într-o lume a resurselor publice restranse, formele tradiționale de finanțare nu vor fi suficiente pentru a finanța investițiile necesare pentru trecerea la un viitor cu emisii scăzute de carbon si realizarea obiectivului de 2 grade C privind incalzirea globala, statuat in Acordul de la Paris. Creșterea și accelerarea accesului la finanțare din mai multe surse, cât mai eficient și mai rapid posibil, pentru a redirecționa miliardele de dolari care stau în investiții neproductive, cu randament scăzut și nesustenabile, către investiții mai inteligente pe termen lung și climatice, vor fi esențiale.
Innovate4Climate 2018 a intrunit lideri mondiali din diverse domenii de activitate, guverne și agenții multilaterale pentru un summit de o zi la nivel înalt și două zile de ateliere și discutii cu privire la dezvoltarea de instrumente și abordări inovatoare de finanțare pentru a sprijini investitii ‘low carbon’, a promova sustenabilitatea companiilor, reducerea si neutralizarea amprentei de carbon a acestora.
For English, please press here.
Posted in: Uncategorized
Leave a Comment (0) →Emisiile de CO2 aflate sub incidența Schemei Europene a Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera (EU ETS) au crescut cu 0,3% în 2017, conform datelor verificate EU ETS pentru 2017 si publicate de Comisia Europeană la 19 mai 2018, confirmând o creștere redusă a emisiilor fata de anul anterior, raportată în datele preliminare publicate în aprilie, precum și previzionate de analiști.
Creșterea emisiilor a fost prognozată pe scară largă, în special datorită creșterii producției de cărbune deoarece centralele nucleare au suferit probleme de fiabilitate, iar productia de electricitate a hidrocentralelor a fost foarte mică în multe părți ale Europei.
Deși necesitatea conformarii la 30 aprilie 2018 a determinat, cu siguranta, cresterea pretului certificatului EUA, tranzacțiile speculative au continuat să susțină piața europeană a carbonului, pariind pe prețuri și mai mari în lunile următoare. Interesul deschis din aprilie pentru opțiunile de cumparare „call” pentru contractele din decembrie 2018 a crescut la 207 milioane de tone CO2, în timp ce opțiunile de vânzare „put” arată un total de 139 milioane de tone CO2.
In acelasi timp, analistii și-au majorat previziunile de preț pentru 2018 cu aproximativ 30%, în special datorită acestui element speculativ al pieței de CO2, care continuă și în luna mai.
În același timp, la 15 mai 2018, Comisia Europeană a publicat numărul total de certificate în circulație în EU ETS, care se ridică la 1.654.574.598.
Intre 1 ianuarie 2019 și 31 august 2019, 264.731.936 certificate vor fi retrase din licitațiile EU ETS și plasate în rezerva de stabilitate a pieței (Market Stability Reserve – MSR). In momentul in care MSR va începe să funcționeze în 2019, va absorbi în fiecare an 24% din alocarile în circulație, dacă această cifră depășește 833 milioane tone. Din 2024, rata de admisie scade la 12%. Prima revizuire a funcționării MSR este programată să aibă loc în 2021.
Ieri, 23.05.2018, EUA a închis la 16.01 Euro, cel mai înalt nivel din 2011, după o perioadă de recuperare constantă.
Având în vedere aceste mișcări și previziuni de crestere, in continuare, ale pretului EUA, recomandăm în mod deosebit instalațiilor din România sa realizeze tranzactii „forward”, care le garanteaza pretul actual. Tranzactiile forward presupun blocarea pretului certificatului EUA la nivelul actual, în timp ce plata se face la un interval de timp convenit, in viitor, chiar si cu putin inainte de conformare.
Compania italiană Aither CO2 a intrat pentru prima dată, în acest an, pe piața românească a carbonului, fiind sustinuta de serviciile de consultanta oferite de Carbon Expert. Aither CO2 a castigat câștigat licitatii atat la bursa BRM, precum și alte licitații organizate de companiile private sau de stat, realizand venituri pe piața de CO2 din România de peste 12 milioane de euro.
In cazul in care v-am trezit interesul față de tranzacțiile la termen „forward” datorită tendinței actuale de creștere a prețului EUA, asteptam sa ne contactati.
Posted in: Uncategorized
Leave a Comment (0) →Bursa de la Londra, ICE – Intercontinental Exchange, tranzactioneaza certificatele de emisii de CO2 astfel:
Conform studiului publicat de Carbon Tracker Report, pretul certificatelor EUA va cunoaste in perioada urmatoare o crestere in continuare (20 euro/tCO2 in 2019 si 25-30 euro/tCO2 in 20120-2021), ca urmare a punerii in aplicare a legislatiei europene privind rezerva de stabilitate.
Source: Carbon Tracker, aprilie 2018
Posted in: Uncategorized
Leave a Comment (0) →Bursa de la Londra, ICE – Intercontinental Exchange, tranzactioneaza certificatele de emisii de CO2 astfel:
Pretul certificatului EUA continua sa creasca ca urmare a cererii crescande de certificate, necesare conformarii pentru anul 2017.
In acest moment, certificatul EUA se tranzactioneaza cu 13.43 Euro/EUA. Evolutia ascendenta a pretului EUA din acest an poate fi observata in graficul de mai jos.
Carbon Expert asteapta cererile dumneavoastra de tranzactionare pentru indeplinirea obiectivelor de conformare, precum si realizarea altor tranzactii care sa eficientizeze activitatile de reducere a emisiilor de CO2 (imprumut, managementul portofoliului CO2).
Sursa: ICE ECX Londra
For English, please press here.
Posted in: Uncategorized
Leave a Comment (0) →