Piata de carbon 19.03.2019

Presiunea scaderii preturilor la carbune, gaz si energie a influentat si scaderea pretului carbonului cu 3%, certificatul EUA incheind sesiunea de tranzactionare de ieri, 18.03.2019, pe bursa ICE ECX de la Londra, la 21,80 euro.

De asemenea, pe piata EU-ETS, s-a observat in ultimele zile o creștere semnificativă a interesului pentru opțiunile de cumparare “call”, determinata probabil de votul din parlamentul britanic din săptămâna trecuta din 13 martie, care a respins un Brexit  fara acord, “no-deal Brexit”.

Rezultatul acestui vot pare să reducă riscul ca Marea Britanie să  prăbușească pretul piaței carbonului, care ar fi scenariul implicit în cadrul unui Brexit fără acord, in 29 martie. Un scenariu fără înțelegere este considerat, pe scară largă, ca având un rol important pentru fundamentele EU-ETS, deoarece emițătorii din Marea Britanie ar putea vinde certificatele in valoare de aproximativ 50-70 de milioane de euro pe piață, nemaiavand nevoie de acestea pentru conformare. Prin eliminarea perspectivei unui Brexit fara acord, cel puțin temporar, votul a creat un sentiment de incredere în rândul participanților pe piața ETS ale UE și a declanșat creșterea interesului pentru cumparare.

Pentru astazi, 19.03.2019, suntem neutri sa prognozam o scadere a pretului intrucat se observa un suport puternic la 21,79 – 21,85 euro.

Screenshot 2019-03-19 at 10.28.55

Sursa: AitherCO2 si Carbon Reporter, Londra

For English, please press here.
Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 11.03.2019

Certificatul EUA s-a tranzacționat săptămâna trecută în intervalul 22,04 – 23,17 EUR/EUA.
Sentimentul de crestere (“bullish”) pe care s-a bazat piața în ultimele săptămâni a incetinit.

Pe de o parte, preocupările legate de Brexit încep să se ia în considerare, în special acum, când pare ca nu va exista in viitor o intelegere Brexit. Termenul de conformare pentru operatorii din Marea Britanie a fost anticipat până la sfârșitul acestei săptămâni, 15 martie 2019 și este foarte probabil ca majoritatea operatorilor din UK să fi cumpărat deja certificatele de care au nevoie pentru conformare.

În ceea ce privește sentimentul de scadere a prețului (“bearish”), acesta se datoreaza in mare masura trecerii de la combustibilii fosili (carbune) la gaze in Germania. In săptămâna care a trecut, capacitatile de co-generare bazate pe gaz din Germania au functionat la maxim, fara vreo oprire cauzata de sarbatori legale. De asemenea, in ceea ce priveste cărbunele in Europa, s-a observat o disponibilitate mult mai mare a barjelor in porturile Amsterdam, Rotterdam, Antwerp. Chiar dacă nivelul Rinului a crescut, ratele barjelor au scazut în ultimele zile, sugerand faptul ca stocurile de carbune ale termocentralelor sunt complete.

În aceste conditii, nu ne așteptăm la o piață puternică sau in crestere pentru aceasta săptămâna, ci la o piață între 21,50 – 23 EUR/EUA.

In prezent, certificatul EUA se tranzactioneaza cu 22,37 euro.

Sursa: AitherCO2, Londra

For English, please press here.
Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 06.03.2019

Pretul certificatului EUA a petrecut cea mai mare parte a zilei de astazi, 06.03.2019, în asteptare, sub pragul de 23 de euro. Au existat trei încercări de a trece deasupra acestui nivel, la bursa ICE ECX din Londra, dar au eșuat. În consecință, investitorii au început să vândă la aproximativ 16.30 CET, iar pretul a scăzut brusc până la sfârșitul zilei. EUA a incheiat ziua cu 3,6% in scadere, la 22,11 euro, cu doar un cent deasupra celui mai scazut nivel al zilei.

Creșterea de pana acum a prețului certificatului EUA, cu 5 euro în ultimele opt zile, s-a dovedit a fi foarte atractivă pentru tranzactiile speculative. Aceasta crestere ar putea fi incetinita pentru moment, dar absența continuă a vânzărilor realizate de investitorii reali (spre deosebire de speculatori) sugerează faptul că potentialele câștigurile din ultima săptămână ar putea fi consolidate.

Acum doua zile, Bloomberg New Energy Finance a publicat o nouă analiză în care prevede că numărul total de certificate în circulație (TNAC) va scădea de la 1,686 miliarde de EUA în 2018 la 1,465 miliarde în 2019, rezultand o cererea netă de EUA de aproximativ 278 milioane.

De asemenea, distribuirea alocarilor gratuite pentru anul 2019 este acum în plină desfășurare, statele membre finalizând mai mult de 60% din acestea. Acest lucru poate diminua cererea de pe piață a instalațiilor, care ar putea fi tentate să împrumute din alocarea lor din anul 2019, mai degrabă decât să plătească prețurile curente ridicate. Cu toate acestea, sezonul de conformare continuă și, deși instalatiile ar putea deveni mai proactive în gestionarea riscurilor, există încă suficiente instalatii care continuă să urmărească o strategie de cumpărare “o dată pe an”, ceea ce sugereaza că cererea de bază va rămâne rezonabilă.

Graficul de astăzi

Scaderea de astazi a pretului  poate sugera o slăbiciune in continuare pentru maine, 07.03.2019. Suntem din nou în zona de suport de 21,83 euro, care a avut loc la jumătatea lunii ianuarie și începutul lunii februarie. Mai jos, pretul în jur de 20,55 euro oferă un alt sprijin și, în sfârșit, sprijinul puternic de 19 euro nu este o țintă imposibilă.

Screenshot 2019-03-06 at 20.24.33

Sursa: Carbon Reporter, Londra

Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 05.02.2019

Evolutie volatila a pretului si cresterea cererii de certificate de CO2

Ieri, 04.02.2019, pretul certificatului de carbon a fost foarte volatil, situandu-se sub pragul de 22 Euro, înainte de a se angaja într-un raliu care a câștigat ritmul în cursul zilei și a urcat, în cele din urmă, peste 22,00 Euro. Certificatul EUA a închis, la bursa ICE ECX din Londra, cu 4,8% mai mult fata de ziua precedenta, la 23,05 Euro.

Avansul carbonului a fost în contrast cu preturile la energie și gaze, care s-au redus cu 0,5%, iar cărbunele a scazut cu 1,4% fata de vineri, 01.02.2019.

Oferta de 10,6 milioane de EUA la licitația din această săptămână va fi distribuita si saptamana viitoare, totalizand mai mult de 15 milioane EUA in doua saptamani, iar acest model se va repeta pe tot parcursul anului. Vânzarea de astăzi a înregistrat 105 oferte separate de cumparatori, mult peste media lunilor de anul trecut, incepand din 01.06.2018. În plus, în luna ianuarie 2019, a apărut o medie de 30 de ofertanți la fiecare licitație EEX, cea mai mare înregistrare de pana acum.

Din aceste date, este clar că cererea este sănătoasă si, posibil, sa creasca.  Suntem, insa, precauti în stabilirea unei noi ținte de preț, iar mișcarea de astăzi trebuie consolidată mai întâi.

Screenshot 2019-02-04 at 20.17.08

Sursa: Carbon Reporter, Londra

For English, please press here.

Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 15.01.2019

Implicatiile Regulamentului MIFID II pentru piata de carbon

Astazi, 14.01.2019, certificatul de CO2 a inchis la bursa ICE ECX din Londra la pretul 22,58 Euro/EUA. Participantii pe aceasta bursa au atribuit scaderea usoara de 0,7% fata de ziua de vineri, 11.01.2019, preturilor scazute la energie. Maine se anticipeaza o volatilitate mai mare, ca urmare a stirilor politice care se asteapta, cu precadere cele privind votul Acordului Brexit in Parlamentul britanic.

Începând cu 1 ianuarie 2019, tranzactiile cu certificate de emisii de CO2 sunt considerate tranzactii financiare si, in acest scop, toate companiile care participă la aceste tranzacții financiare trebuie să urmeze o procedura transparenta de tranzactionare, conform Regulamentului european MIFID II.

In acest sens, companiile trebuie sa obtina codul LEI (Legal Enthity Identifier), sa completeze si sa transmita anumite documente privind entitatea care tranzactioneaza si reprezentantii sai legali.

Codul LEI este o identificare unică a entităților juridice care participă la comercializarea instrumente financiare, certificatele de CO2 fiind incluse in aceasta categorie. Regulamentul privind piețele instrumentelor financiare (“MIFIR”) a intrat în vigoare, făcând parte din pachetul legislativ mai amplu introdus prin Directiva privind piețele instrumentelor financiare 2014/65 / UE (MiFID II). Printre altele, aceasta introduce cerințele pentru entitățile care participă la tranzacțiile financiare care trebuie identificate printr-un cod de identificare a entității juridice (“LEI”).
Codul LEI este emis la nivel local și este necesar să aplicați online pentru a-l obtine: https://www.lei.direct/lei-services/your-lei-in-3-steps/

Dacă aveți nevoie de sfaturi pentru a obtine codul LEI, vă rugăm să luați legătura cu noi. In cazul in care aveti deja codul LEI, va rugam sa ne transmiteti o copie a acestuia pentru tranzactiile viitoare de CO2.

Pentru mai multe informatii privind setul de documente necesar a fi realizat inainte de tranzactionare, va stam la dispozitie.

For English, please press here.

Sursa: Comisia Europeana, Bruxelles si AitherCO2, Londra

Leave a Comment (0) →

Piata de carbon – Retrospectiva 2018

Rezultatele Conferintei ONU privind schimbarile climatice din Polonia

Desfasurata in luna decembrie 2018, Conferința ONU privind schimbarile climatice s-a încheiat  după două săptămâni de negocieri intense privind modalitățile de punere în practică a Acordului de la Paris. Unul dintre punctele importante de discuție a fost modul în care să se țină seama și să se înregistreze emisiile de gaze cu efect de seră. Din pacate, aspecte  cruciale, precum implicarea tarilor in limitarea creșterii temperaturii la sub 1,5 grade Celsius, după cum s-a menționat în raportul IPCC, au fost ignorate. Deciziile privind piețele de carbon si modalitatile de inter-conecatre au fost  amanate pentru reuniunea COP de anul viitor intrucat țările membre ONU nu au reușit să ajungă la un acord. Experții în schimbari climatice au criticat acordurile din cadrul conferinței ca fiind inadecvate și nu suficient de urgente pentru a răspunde provocărilor actuale ale climei.

Cu toate acestea, un grup de țări în curs de dezvoltare, Uniunea Europeana și Canada s-au angajat să stabilească obiective mai drastice de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de creștere a obiectivelor țărilor lor până în 2020. Ei au hotărât să adopte măsuri suplimentare pentru a depăși ceea ce s-a convenit la conferința COP24 din Katowice. Ideile practice privind modul în care s-ar realiza acest lucru nu au fost, totuși, discutate și nici modul în care se intenționează să se atingă aceste obiective.

Rezerva de stabilitate a pieței EU ETS intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019

Începând cu 1 ianuarie 2019, Rezerva de stabilitate a pieței (MSR – Market Stability Reserve) va începe oficial să funcționeze. MSR a fost creata pentru a elimina excedentul de cote de emisii care s-a acumulat în EU ETS începând cu 2009. În rezervă vor fi plasate 265 milioane de EUA în perioada ianuarie-august a anului 2019. Volumele vor fi reduse semnificativ în comparație cu anii precedenți, insa se asteapta o crestere a prețului carbonului ca urmare a intrarii sale in aplicare.

Pretul certificatului EUA la sfarsitul zilei de tranzactionare de ieri, 07.01.2019, a fost de 22,84 Euro.

Licitațiile britanice și alocările gratuite au fost suspendate

Cu efect tot pentru anul 2019, Comisia Europeană a anunțat suspendarea tuturor vânzărilor de certificate EUA emise de Regatul Unit al Marii Britanii, de la 1 ianuarie 2019 până la soluționarea acordului Brexit între Marea Britanie și UE. Aceasta înseamnă că Regatul Unit nu va licita sau aloca certificate in perioada imediat urmatoare. Cotele aflate deja în circulație nu vor fi totuși afectate. Marea Britanie va părăsi imediat EU ETS dacă nu este altfel stipulat in Acordul Brexit. Absența licitațiilor în Marea Britanie și a licitațiilor germane care urmează să fie confirmate este de așteptat să mențină prețurile ridicate pe măsură ce începe noul an, intrucat oferta este mai mică.

Atentia nostra se indreapta catre ziua de marti a saptamanii viitoare, 15.01.2019, cand Parlamentul Marii Britanii va vota acordul de retragere din Uniunea Europeana.

Sursa: Comisia Europeana, Bruxelles si AitherCO2, Londra

For English, please press here.

Leave a Comment (0) →

Casiana Fometescu si echipa Carbon Expert va multumesc pentru colaborare si suport si va doresc sa aveti un an nou, plin de sanatate, bucurii si realizari pe toate planurile.

La multi ani!

 

bb copy

Leave a Comment (0) →

Piata de carbon 28.11.2018

Bursa de la Londra, ICE – Intercontinental Exchange si-a incheiat ieri, 27.11.2018, sesiunea de tranzactionare, la urmatoarele preturi pentru certificatul de CO2 si energie:

 • EUA Futures Decembrie 2018:  19,65 Euro
 • CER Futures Decembrie 2018:  0,28 Euro
 • Brent Crude (petrol) Ianuarie 2019: 60,75 USD

Evolutia pretului de ieri a adus dovezi suplimentare că piața începe să încetinească înainte de sfârșitul anului, o data cu expirarea contractelor din decembrie. Certificatul EUA a închis cu 0,9% mai putin fata de ziua precedenta, la 19,65 euro.

În plus, aprobarea de către Consiliul Uniunii Europene a Acordului de retragere Brexit pare să fi calmat piata, dar rezultatul ratificării în Parlamentul britanic nu este în niciun caz sigur, iar surprizele pot încă să apara pe piața.
Nu putem detecta nicio tendință a pretului, cu excepția volatilității foarte ridicate, iar prețurile vor continua să fluctueze foarte mult în următoarele două până la trei săptămâni.

In schimb, analistii Carbon Pulse, Londra, prognozeaza ca pretul EUA va creste crește cu cel puțin 60% până la peste 30 de euro la începutul anului viitor, în condițiile în care Rezerva de Stabilitate a pietei (MSR) va intra in functiune.

Reuniuni regionale si internationale

In cadrul Initiativei Celor Trei Mari – forum european de dezbatere ce cuprinde 12 tari din Europa Centrala si de Est, cu iesire la Marea Baltica, Marea Mediterana si Marea Neagra, expertul nostru in domeniul emisiilor de CO2, Dr. Casiana Fometescu, a fost invitata sa reprezinte Romania la conferinta “COP24 si Viitorul Politicii Climatice: Care este Rolul Initiativei celor Trei Mari”, organizata in Polonia. Cu aceasta ocazie, Casiana Fometescu a sustinut la Varsovia, pe 22 noiembrie 2018, o prezentare pe tema “Strategia climatica si energetica a Romaniei in contextul obiectivelor climatice ale Uniunii Europene pentru anii 2030 si 2050”. Daca doriti sa primiti prezentarea, va rugam sa ne contactati la info@carbonexpert.ro

In acelasi timp, Casiana Fometescu ne va reprezenta la Summit-ul ONU pe Schimbari Climatice, organizat la Katovice/Polonia, in perioada 2-14 decembrie 2018.

CasiVarsovia2018

 For English, please press here.
Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 17.10.2018

Bursa de la Londra, ICE – Intercontinental Exchange si-a incheiat ieri, 16.10.2018, sesiunea de tranzactionare, la urmatoarele preturi pentru certificatul de CO2 si energie:

 • EUA Futures Decembrie 2018:  19,48 Euro
 • CER Futures Decembrie 2018:  0,29 Euro
 • Brent Crude (petrol) Dec. 2018: 80,98 USD
 • Energie Germania Q4 2019:  51,050 Euro

Incalzirea globala – date stiintifice

„Lumea trebuie să-si reducă emisiile de dioxid de carbon cu 45% până în 2030 și să atingă până în 2050 obiectivul de zero emisii CO2 pentru a avea șansa de a limita încălzirea globală la 1,5 °C”, conform ultimului raport publicat saptamana trecuta de Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC).

Raportul special privind încălzirea globală de 1,5 ° C va fi o contribuție științifică esențială la Conferința de la Katowice privind schimbările climatice din Polonia, din decembrie, când guvernele revizuiesc Acordul de la Paris pentru combaterea schimbărilor climatice. Tintele propuse de Uniunea Europeana pe termen mediu se incadreaza in aceasta tendinta (reducere de 40% pana in 2030 fata de nivelurile din 1990), insa este posibil sa fie revizuite.

Raportul evidențiază o serie de efecte asupra schimbărilor climatice care ar putea fi evitate prin limitarea încălzirii globale la 1,5 °C față de 2 °C sau mai mult. De exemplu, până în 2100, creșterea globală a nivelului mării ar fi cu 10 cm mai mică, cu încălzirea globală de 1,5 °C față de 2 °C. Probabilitatea ca gheața Oceanului Arctic sa se topeasca în lunile de vară ar fi o dată pe secol, ca urmare a unei ​​încălziri globale de 1,5 °C, comparativ cu cel puțin o dată la zece ani, in cazul de 2 °C. Recifele de corali ar scădea cu 70-90%, cu încălzirea globală de 1,5 ° C, în timp ce aproape toate (> 99%) ar fi pierdute cu 2 °C.

Raportul constată că limitarea încălzirii globale la 1,5 °C ar necesita tranziții rapide și de lungă durată în ceea ce privește agricultura, energia, industria, clădirile, transporturile și orașele. Emisiile globale nete de dioxid de carbon (CO2) cauzate de om ar trebui să scadă cu aproximativ 45% față de nivelurile din 2010 până în 2030, atingând “zero emisii” în jurul anului 2050. Aceasta înseamnă că eventualele emisii rămase ar trebui echilibrate prin eliminarea dioxidului de carbon din aer cu tehnologii avansate.

For English, please press here.

Sursa: IPCC Report, 10 oct. 2018

Leave a Comment (0) →

Piata de CO2 26.09.2018

Bursa de la Londra, ICE – Intercontinental Exchange si-a incheiat ieri, 25.09.2018, sesiunea de tranzactionare, la urmatoarele preturi:

 • EUA Futures Decembrie 2018:  21,29 Euro
 • CER Futures Decembrie 2018:  0,29 Euro
 • Brent Crude (petrol) Dec. 2018: 81,19 USD
 • Energie Germania Q4 2019:  54,50 Euro

Consultare publica cu privire la strategia europeana de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră

Comisia Europeană a lansat o consultare publica cu privire la strategia europeana de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pe termen lung. Procesul de consultarea este deschis până la data de 9 octombrie 2018, iar Comisia intenționează să lanseze versiunea finală a strategiei sale pe termen lung înainte de Conventia ONU pe schimbari climatice COP24, care are loc la începutul lunii decembrie în Polonia.

Strategia, probabil lansată sub forma unei comunicări, va indica o țintă aspirativă, insa nu va stabili obiective sau tinte obligatorii. Intrebarile consultarii se refera la obiectivul UE pentru 2050, în lumina angajamentului Acordului de la Paris, respectiv:

• Reducerea emisiilor GES cu 80% până în 2050 în comparație cu nivelurile din 1990

• Reducerea emisiilor de GES în intervalul 80-95% până în 2050 în comparație cu nivelurile din 1990

• Realizarea unui echilibru între emisiile de gaze cu efect de sera și reducerile, respectiv eliminarea emisiilor în UE până în 2050.

În cazul în care sunteți interesat să contribuiți la aceasta consultare publica, va rugam sa accesati aici.

Pe aceeași temă, OECD a publicat marți, 18.09.2018, un raport în care se concluzionează că guvernele trebuie să crească prețul CO2 mult mai repede, dacă trebuie să-și respecte angajamentele privind reducerea emisiilor și încetinirea ritmului schimbărilor climatice, în conformitate cu Acordul de la Paris.

Sursa: Asociația Internațională privind tranzactiile de emisii (IETA), Geneva și Thompson Reuters Point Carbon, Londra

For English, please press here.

Leave a Comment (0) →
Page 1 of 12 12345...»
CO2 Calculator